Κείμενο: Βλάσης Κωστούρος

Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια οικογένεια στη Βιέννη μπορεί να αλείφει το ψωμί της στο πρωινό τραπέζι με το ελληνικό μέλι «Ερμιονίς», ενώ μια νοικοκυρά στη Σουηδία να νοστιμίζει το μεσημεριανό της φαγητό με βότανα και μυρωδικά «Olympic Nature» που καλλιεργήθηκαν σε κάποιο χωράφι της Αργολίδας.

Τα αρχέγονα και καρποφόρα εδάφη του νομού Αργολίδας κρύβουν πολλές και σπάνιες ποικιλίες, έναν πραγματικό θησαυρό από πρώτη ύλη, που μια μερίδα δραστήριων και επίμονων ντόπιων παραγωγών πίστεψε ότι μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κατ’ επέκταση προς όφελος της εξαγωγικής δράσης ολόκληρης της χώρας.

2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων 2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων

Η 2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων που συνδιοργάνωσε με επιτυχία η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο Πολυχώρος Φουγάρο στον εντυπωσιακό αίθριο χώρο του, φιλοξένησε για 5 μέρες 17 παραγωγούς του νομού με μια μεγάλη γκάμα βραβευμένων τοπικών προϊόντων (από χυμούς, ζυμαρικά, τυροκομικά, ελιές, βότανα, γλυκά & μαρμελάδες, μέχρι μέλι, παγωτό και αποστάγματα ούζου, τσίπουρου, λικέρ και κρασιού), που έφεραν ασυζητητί το δίπτυχο της επιτυχίας: ποιότητα και συσκευασία.

Εκεί στο Φουγάρο, τον αριστουργηματικό πολυχώρο που λειτουργεί απ’ το 2012 στο Ναύπλιο ως ένα «κέντρο ζωής», όπως τον αποκαλεί η αεικίνητη και κοσμογυρισμένη ιδιοκτήτριά του Φλωρίκα Κυριακοπούλου, κάτω απ’ τα πλατάνια και δίπλα στα δεντρολίβανα, οι καρποί της αργολικής γης απέδειξαν πως μπορούν να βρίσκονται επάξια μέσα σε μια σύγχρονη, καθημερινή ελληνική -και όχι μόνο- κουζίνα.

2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων 2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων

2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων

Στις 17 γευστικές στάσεις συμμετείχαν νέοι και παλιοί παραγωγοί της Αργολίδας (Ροδάμυ-Χυμοί Φρούτων, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ – Χυμοί, Οινοποιείο Σπύρος Φράγκος, Καρώνης Ποτοποιία, Μωραΐτικα – Ζυμαρικά & Παραδοσιακά Προϊόντα, Το Χωριό- Ζυμαρικά, Οι γεύσεις της Xαράς – Γλυκά & Μαρμελάδες, «Κιανών Έργα» Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών – Παραδοσιακά Προϊόντα, Μastos – Γλυκά & Μαρμελάδες, Ermionis Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη, Μελισσοκομία Σταυρόπουλος, Δημόσιο ΙΕΚ Επιδαύρου ΕΚΟ – Τυροκομικά & Μελισσοκομικά, Olympic Nature –  Βότανα & Μυρωδικά, Μαργαρίτα – Τουρσί & Παραδοσιακά Προϊόντα, Τυροκομείο Τριανταφύλλου, Provio – Παγωτό, Δαμασκηνοελιές, Οινοποιία Κορωνιώτη), που αναδεικνύουν με το έργο τους την κουλτούρα του καλού φαγητού και ποτού, ρισκάροντας το κέρδος στο βωμό της ποιότητας και της νοστιμιάς.

2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων

Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι ότι πολλές απ’ τις γεύσεις που δοκίμαζες είχαν μνήμη. Η μαρμελάδα σύκου του Mastos, για παράδειγμα, ξυπνούσε στο νου την έξαψη που νιώθει ο ουρανίσκος σου κάθε φορά που τον επισκέπτεται ένα φρεσκοκομμένο σύκο από κάποιο ελληνικό χωράφι. Ομοίως και η σάλτσα ντομάτας της «Μαργαρίτας» αλλά και ο φυσικός χυμός ρόδιμανταρίνι (απρόβλεπτα ταιριαστός συνδυασμός) της «Ροδάμυ» έχουν απλές, ατόφιες γεύσεις, που ξεχειλίζουν από τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης και σου προκαλούν ένα ντελίριο εξάψεων.

2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων 2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων

Τελευταία, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη θορυβώδη καθημερινότητα της μεγαλούπολης για να επιστρέψουν στα αμπέλια και τους ελαιώνες του παππού και της γιαγιάς, ποντάροντας σε μια επιχειρηματική κίνηση που αν είσαι υπομονετικός και δημιουργικός μοιραία θα αποβεί επιτυχημένη. Με όπλα την ποιότητα των προϊόντων, τις φρέσκες ιδέες και ένα εντυπωσιακό packaging, οι παραγωγοί που γνωρίσαμε στην έκθεση είναι cutting edge χωρίς να αρνούνται τις ρίζες τους.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε προϊόντα που να έχουν ταυτότητα και να είναι αναγνωρίσιμα», τονίζει ο κ. Κυριάκος Κορωνιώτης, οινοποιός και ιδιοκτήτης ενός νεοσύστατου, στυλάτου και  σύγχρονου οινοποιείου στο Πανόραμα Ναυπλίου που φέρει το επώνυμο του.  Με σπουδές στην Αγγλία και την Ολλανδία απέκτησε την ανάλογη εμπειρία στον κλάδο των τροφίμων, σε γεωπονικά θέματα, στην οινολογία και την αναλυτική χημεία και επέστρεψε στην Ελλάδα αναδιαρθρώνοντας τον οικογενειακό αμπελώνα παράγοντας τα πρώτα του κρασιά στο δικό του οινοποιείο. «Το παν είναι το προϊόν σου να έχει χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο βραβείο που πήρα ποτέ ήταν πριν μερικά χρόνια, όταν σε μια μεγάλη έκθεση στο Ζάππειο ένας επισκέπτης κατάλαβε το κρασί μου από τη γεύση. Αυτό μας δίνει δύναμη να προχωράμε μπροστά, παρά τις δυσκολίες», λέει.

2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων 2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων 2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων

Από την άλλη, αρκετοί είναι κι εκείνοι που παράγουν κάτω από την ομπρέλα ενός ιστορικού brand name. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παραγωγοί της ποτοποιίας «Καρώνης» που συνεχίζουν επιτυχημένα την 145 ετών οικογενειακή επιχείρηση των προπάππων τους. Το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου όπου στεγάζεται το μαγαζί της επιχείρησης, λειτουργεί και σαν μουσείο για τους επισκέπτες. Στην είσοδο δεσπόζει ο πρώτος αποστακτήρας της ποτοποιίας και το τιμολόγιο αγοράς του από τη Γαλλία, ενώ προχωρώντας δεν μένεις ασυγκίνητος μπροστά στη θέα εργαλείων, μηχανημάτων και εγγράφων της επιχείρησης που χρονολογούνται από το 1870!

2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων 2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων 2η Έκθεση Ανάδειξης Αργολικών Προϊόντων

Το σωστό tasting, βέβαια, σε όλα τα προϊόντα έγινε στο δρώμενο γευσιγνωσίας που παρουσίασε η γλυκιά και ταλαντούχα Γωγώ Δελογιάννη -καρπός κι αυτή της αργολικής γης- την τελευταία μέρα της έκθεσης στο «Φουγάρο».  Η Γωγώ συνδύασε πρωτότυπα τα προϊόντα των 17 παραγωγών και  έφτιαξε ένα γευστικότατο αλμυρό τσιζ κέικ με μαρμελάδα από ούζο, ντομάτα και λάιμ, συνοδευόμενο από μια δροσερή σαλάτα με κολοκύθι, τηγανητό τραχανά και βινεγκρέτ από χυμό ρόδι-πορτοκάλι.

Την αίγλη των προϊόντων της έκθεσης ενίσχυε η επιβλητική παρουσία του ίδιου του χώρου παρουσίασης, του «Φουγάρου». Ένας χώρος ξεχωριστός όχι μόνο για την Αργολίδα, αλλά για ολόκληρη την Πελοπόννησο, το όραμα της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, να φτιάξει έναν χώρο που να συγκινεί, να εμπνέει, να ερεθίζει και να κινητοποιεί είναι πράγματι αξιοθαύμαστο.

Πολυχώρος Φουγάρο Πολυχώρος Φουγάρο Πολυχώρος Φουγάρο Πολυχώρος Φουγάρο Πολυχώρος Φουγάρο

Κάτω από την 36 μέτρων υψικάμινο που σου φέρνει στο νου την Τεχνόπολη στο Γκάζι, το Φουγάρο διατηρεί καφέ και εστιατόριο με προσεγμένα ελληνικά πιάτα που έχουν την υπογραφή του σεφ Νίκου Σουλιέ, μια τρίγλωσση βιβλιοθήκη με 35.000 τίτλους, εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους για εργαστήρια, ένα αυθεντικό artshop και μία gallery 300 τ.μ., στην οποία έχουν εκτεθεί σύγχρονα έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

«Ξεκινήσαμε εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης να φτιάξουμε κάτι για το οποίο υπάρχει ανάγκη, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση. Καλούμαστε να δημιουργήσουμε τη ζήτηση και να ανοίξουμε δημιουργικές διεξόδους», παραδέχεται η κ. Κυριακοπούλου. «Δύσκολο μεν, όχι όμως και ακατόρθωτο. Τρανό παράδειγμα όλοι οι παραγωγοί της έκθεσης στο Φουγάρο, που με το έργο τους εδραιώνουν το κίνημα του “είμαστε εδώ και δημιουργούμε“».