Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα από τα τέσσερα συνολικά αντίτυπα των βιβλίων «Ανατομίες» και «Ο Αϊνστάιν στην παραλία, Η σχετικότητα στην ξαπλώστρα» από τις εκδόσεις ΡΟΠΗ, στέλνοντας e-mail στο info@elculture.gr με θέμα “Διαγωνισμός Ροπή” και αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και το βιβλίο που επιθυμείτε να κερδίσετε. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιουλίου.

«Ανατομίες»
Hugh Aldersey-Williams

Το ανθρώπινο σώμα είναι το πιο πλούσιο και συναρπαστικό, πολυσυζητημένο και ταυτόχρονα απαγορευμένο, μοναδικό και συνάμα καθολικό γεγονός της ζωής μας. Στις «Ανατομίες» ο Hugh Aldersey-Williams μάς δίνει ένα διασκεδαστικό μείγμα επιστήμης, ιστορίας και τέχνης καθώς συζητά για την ανθρώπινη ανατομία. Σε μια αφήγηση που κινείται από την αρχαία τέχνη της γλυπτικής μέχρι τη σύγχρονη πλαστική χειρουργική, ο Aldersey-Williams διερευνά τα μυστήρια του σώματος που τελικά μας κάνουν ανθρώπους.

Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι αριστερόχειρες και άλλοι έχουν γαλάζια μάτια; Γιατί σε αρκετούς πολιτισμούς η καρδιά θεωρείται η έδρα της ψυχής και των συναισθημάτων μας ενώ σε άλλους το ήπαρ;

Στο βιβλίο του, ο Aldersey-Williams παρακολουθεί την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, επισκέπτεται το γραφείο του γιατρού αλλά και το νεκροτομείο για να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες. Αλλά οι «Ανατομίες» δεν αντλούν το υλικό τους μόνο από την ιατρική επιστήμη. Βασίζονται επίσης στις εργασίες των φιλοσόφων, συγγραφέων και καλλιτεχνών που μίλησαν για το ανθρώπινο σώμα. Ο Aldersey-Williams ερευνά μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά,  από τον Σαίξπηρ στο Frankenstein και από τον  Ρέμπραντ μέχρι το 2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος.  Αυτή η διαδρομή αποκαλύπτει πως οι στάσεις μας απέναντι στο ανθρώπινο σώμα είναι τόσο διαφορετικές όσο και η ίδια η ανθρώπινη ιστορία.

Από το πλευρό του Αδάμ στο αυτί του Βαν Γκογκ και στον εγκέφαλο του Αϊνστάιν, οι «Ανατομίες» είναι ένας θησαυρός γεμάτος γεγονότα και ιστορίες. Η ιστορία που διηγείται ο Aldersey-Williams επιβεβαιώνει αυτό που ο Αριστοτέλης έγραψε πριν από περίπου δύο χιλιετίες: «Το ανθρώπινο σώμα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών του».

«Ο Αϊνστάιν στην παραλία, Η σχετικότητα στην ξαπλώστρα»
Marc Lachièze-Rey

Γιατί και με ποιον τρόπο, οι θεωρίες του Αϊνστάιν μάς οδήγησαν σε μια επαναστατική θεώρηση του χρόνου, του χώρου και της ύλης… και άλλαξαν δραματικά τον τρόπο σκέψης μας για τον κόσμο;

Καθήστε αναπαυτικά σε μια ξαπλώστρα και αφήστε τον Marc Lachièze-Rey να σας ξεναγήσει στα μοναπάτια που οδηγούν από τη σχετικότητα στη Μεγάλη Έκρηξη και τις μελανές οπές. Ανακαλύψτε τα μυστικά της καμπύλωσης του χωρόχρονου. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, παρακολουθούμε την εντυπωσιακή εξέλιξη της σύγχρονης φυσικής και της σχετικιστικής κοσμολογίας αλλά και τα ανοιχτά ερωτήματα που αφήνουν για τη σύγχρονη έρευνα.

Καλή ανάγνωση!