Υλικά

βάση για τάρτα – 1 έτοιμη
κρεμμύδι – 2 μεγάλα, κομμένα
τυρί – 1 φλυτζάνι, (γραβιέρα, φέτα, ό,τι μας αρέσει)
αυγά – 4 μεγάλα
βλίτα – 1 χούφτα, φύλλα, πολύ ψιλοκομμένα
αλάτι – κατά βούληση
γάλα – 1 φλυτζάνι, πλήρες (ή 1/2 φλυτζάνι γάλα και 1/2 κρέμα γάλακτος)
πιπέρι – κατά βούληση
πάπρικα – κατά βούληση

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C. Βάζουμε τη βάση για την τάρτα σε μία ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση και πιέζουμε στα τοιχώματα. Αν τυχόν περισσεύει ζύμη από πάνω, την κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι.

Στρώνουμε πάνω στη βάση της τάρτας μία λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με μία στρώση από τα ειδικά βαρίδια ή από ξερά φασόλια. Βάζουμε την ταρτιέρα σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 12 λεπτά. Βγάζουμε τα βαρίδια ή τα φασόλια και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα (για περίπου 15 λεπτά).

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175° C.

Όση ώρα ψήνεται η τάρτα, σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε καυτό λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά για 25 λεπτά ή μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν το χρώμα της καραμέλας, προσθέτωντας λίγο νερό όταν είναι πολύ στεγνό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε άλλο τηγάνι σωτάρουμε τα βλίτα μέχρι να μαραθούν. Ενώνουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών στη βάση της τάρτας και προσθέτουμε από πάνω το τυρί.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε με το σύρμα χειρός το γάλα και τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και λίγη πάπρικα και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό το τυρί, μέχρι να γεμίσει η ταρτιέρα μας.

Ψήνουμε στους 175° C για 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει προτού σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!