Μια «μικρή Πομπηία» είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Γάλλοι αρχαιολόγοι περιγράφουν μια ολόκληρη αρχαία ρωμαϊκή περιοχή που αποκαλύφθηκε στις παρυφές της νοτιοανατολικής πόλης Vienne, με αξιόλογα διατηρημένα λείψανα πολυτελών κατοικιών και δημόσιων κτιρίων.

«Είμαστε απίστευτα τυχεροί. Αυτή είναι αναμφισβήτητα η πιο εξαιρετική ανασκαφή ρωμαϊκού τόπου εδώ και 40 ή 50 χρόνια», δήλωσε ο αρχαιολόγος Μπενζαμέν Κλεμάν, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος της ανασκαφής στις όχθες του ποταμού Ροδανού, περίπου 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) νότια Της Λυών. Η πόλη Βιεν, διάσημη για το ρωμαϊκό θέατρο και το ναό της – ήταν ένας σημαντικός κόμβος στη διαδρομή που συνδέει τη βόρεια Γαλατία με τη ρωμαϊκή επαρχία Gallia Narbonensis στη νότια Γαλλία.

Ο χώρος που έχει ανασκαφεί αποκάλυψε ένα συγκρότημα κατοικιών, το οποίο καλύπτει έκταση περίπου 7.000 τετραγωνικών μέτρων (75.000 τετραγωνικά πόδια) – και πρόκειται για μια ασυνήθιστα μεγάλη ανακάλυψη σε μια αστική περιοχή ενώ έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικό εύρημα» από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Η συνοικία που ανακαλύφθηκε περιλαμβάνει σπίτια που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ., ενώ πιστεύεται ότι κατοικήθηκε για περίπου 300 χρόνια πριν εγκαταλειφθεί μετά από σειρά πυρκαγιών.

Μικρή Πομπηία

Οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τη Βιεν, άφησαν πίσω τους άθικτα αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται μέχρι σήμερα «στη θέση τους» μετατρέποντας την περιοχή σε «πραγματική Πομπηία στη Βιεν», όπως την αποκαλεί ο υπεύθυνος της ανασκαφής, αναφερόμενος στη ρωμαϊκή πόλη-κράτος που διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό αφού είχε ταφεί από ηφαιστειακή τέφρα.

Μεταξύ των δομών που έχουν μερικώς διασωθεί οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα επιβλητικό κτίσμα, στο ψηφιδωτό του οποίου απεικονίζεται μια πομπή μαινάδων και σατύρων. Η πυρκαγιά κατέστρεψε τον πρώτο όροφο, τη στέγη και τα μπαλκόνια του επιβλητικού κτίσματος, το οποίο είχε μαρμάρινα πλακάκια, περίτεχνα κιγκλιδώματα, κήπους και σύστημα παροχής νερού.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το σπίτι ανήκε σε πλούσιο έμπορο, ενώ δήλωσαν πως θα το αποκαταστήσουν «από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι». Σε ένα άλλο σπίτι ανακαλύφθηκε ένα εξαίσιο μωσαϊκό με τη Θάλεια, μούσα της κωμωδίας να την απαγάγει ο θεός Πάνας, ενώ έχει έρθει στο φως και ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο με κρήνη και ένα άγαλμα του Ηρακλή, για το οποίο πιστεύεται ότι μπορεί να φιλοξενούσε μια σχολή φιλοσοφίας.