Στις 18 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα προβληθεί στο ΕΜΣΤ η ταινία του σπουδαίου εικαστικού Ουίλιαμ Κέντριτζ, “William Kentridge-Triumphs and Laments” παράλληλα με την προβολή της σε μουσεία σύγχρονης τέχνης σε όλο τον κόσμο από τις 15 Μαΐου έως τις 4 Ιουλίου 2017. Η ταινία αφορά στην εμβληματική τοιχογραφία «Θρίαμβοι και Θρήνοι» (2016), μια ζωφόρο στην καρδιά της Ρώμης η οποία εξερευνά οπτικά τις κυρίαρχες εντάσεις στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης, από το παρελθόν της που χάνεται στο βάθος της ιστορίας, μέχρι σήμερα.

Το καλοκαίρι του 2016, ο Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης Ουίλιαμ Κέντριτζ αποκάλυψε το έργο του μήκους 550 μέτρων, κατά μήκος του αναχώματος του ποταμού Τίβερη της Ρώμης. Το έργο σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 14 χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από το Tevereterno, έναν οργανισμό που εργάζεται για την αναζωογόνηση των όχθεων του ποταμού της Ρώμης. Το έργο του Κέντριτζ διαμορφώθηκε από τη βιολογική πατίνα, του ρύπους, επάνω στα αναχώματα του ποταμού, με την τεχνική που είναι γνωστή ως «αντίστροφο γκράφιτι» με μεγάλα στένσιλ, μέσα στα οποία το σχήμα θα καθαριστεί από τη βρωμιά και τη ρύπανση. Καθώς η πέτρα των αναχωμάτων θα συνεχίσει να ρυπαίνεται τα επόμενα χρόνια, κάποια στιγμή το έργο θα γίνει πιο αχνό μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς.

Η κατασκευή του έργου

Η κατασκευή του έργου

Περισσότερες από ενενήντα μορφές, ύψους μέχρι και 10 μέτρων, αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες νίκες και ήττες της Ρώμης από τη μυθολογική εποχή μέχρι το παρόν, σχηματίζοντας μια περιπετειώδη πομπή στην Piazza Tevere, μεταξύ Ponte Sisto και Ponte Mazzini. Η ιστορία της Ρώμης ήταν για τον Κέντριτζ ο ιδανικός καμβάς για να αγγίξει μέσα από τα θραύσματα της ιστορίας, τα ζητήματα που τον απασχολούν και σχετίζονται με την καταπίεση και την απελευθέρωση της ανθρώπινης φύσης. Ο Κέντριτζ έκανε τα σχέδια και τις μακέτες από κάρβουνο, οι οποίες εκτέθηκαν στο ιταλικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2015. Σκηνές πολέμου, η αλαζονεία της αυτοκρατορίας, νίκες, ήττες, καταστροφές και οι μυθικές προσωπικότητες της αιώνιας πόλης παρελαύνουν με μοναδική ζωντάνια, σε ένα έργο τέχνης που προκύπτει από τους ρύπους και τη φθορά της πόλης στην οποία φιλοξενείται.