Υλικά

Ψωμάκια για burger:
πίκλες
κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

Για το χοιρινό:
1 φλυτζάνι και 2 κ.γ αλάτι
1/2 φλυτζάνι και 2 κ.σ ζάχαρη
3 κ.σ και 2 κ.γ  liquid smoke (υγρό καπνό)
1 χοιρινή ωμοπλάτη χωρίς κόκαλα (περίπου 2,5 κιλά), κομμένη οριζόντια στη μέση
1/4 φλυτζανιού μουστάρδα
2 κ.σ τριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κ.σ πάπρικα καπνιστή (ή γλυκιά)
1 κ.γ πιπέρι καγιέν

Για τη σάλτσα:
1,5 φλυτζάνι κέτσαπ
1/4 φλυτζανιού μελάσα
2 κ.σ Worcestershire σως
1 κ.σ καυτερή σάλτσα
1/2 κ.γ αλάτι
1/2 κ.γ μαύρο τριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο δοχείο με 4 λίτρα κρύο νερό διαλύουμε 1 φλυτζάνι αλάτι, 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη και 3 κ.σ liquid smoke.

Βυθίζουμε το χοιρινό στην άλμη, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες.

Όσο το χοιρινό είναι στην άλμη, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα και 2 κ.γ liquid smoke και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε το μαύρο πιπέρι, την πάπρικα, 2 κ.σ ζάχαρη, 2 κ.γ αλάτι και το πιπέρι καγιέν και το αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C και βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στο χαμηλο-μεσαίο ράφι του φούρνου.

Αφαιρούμε το χοιρινό από την άλμη και στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.

Τρίβουμε το μείγμα μουστάρδας σε ολόκληρη την επιφάνεια του κάθε κομματιού του χοιρινού κρέατος και πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών.

Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολας πάνω από το χοιρινό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Τυλίγουμε καλά τις άκρες για να μην χάνει την υγρασία του το κρέας.

Τοποθετούμε το χοιρινό στη σχάρα και ψήνουμε για 3 ώρες.

Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολα.

Προσεκτικά χύνουμε τα υγρά του ταψιού σε ένα διαχωριστή λίπους και κρατάμε το αποθεματικό για τη σάλτσα. Αν δεν έχουμε διαχωριστή λίπους θα βάλουμε τα υγρά σε ένα μπολ και θα το τοποθετήσουμε στο ψυγείο μέχρι το λίπος να παγώσει στην επιφάνεια και μπορούμε να το αφαιρέσουμε (αυτό θα πάρει χρόνο).

Επιστρέφουμε το χοιρινό στο φούρνο και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει και η εσωτερική θερμοκρασία να είναι 90 βαθμοί (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο), περίπου 1,5 ώρα.

Μεταφέρουμε το χοιρινό σε πιατέλα, καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

 

Για τη σάλτσα: 

Ενώ το χοιρινό ξεκουράζεται, σε ένα μπολ ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι από τα υγρά ψησίματος που κρατήσαμε πριν, χωρίς λίπος, προσθέτουμε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε.

 

Για το σερβίρισμα:

Χρησιμοποιώντας 2 πιρούνια, τεμαχίζουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια. Περιχύνουμε με 1 φλυτζάνι σάλτσας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε την υπόλοιπη σάλτσα χωριστά.

 

Καλή σας όρεξη!