Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30-40 λεπτά

Υλικά:
60 ml ελαιόλαδο & έξτρα για το σκεύος και τα καλαμάρια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
150 γρ. ρύζι γλασέ
40 ml ούζο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 ml νερό
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο & έξτρα για το σερβίρισμα
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι & έξτρα για το σερβίρισμα
12 καλαμάρια ολόκληρα, καθαρισμένα

Eκτέλεση:

–  Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

– Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε 1-2 λεπτά.

– Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε να καλυφθεί από το ελαιόλαδο.

– Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

– Περιχύνουμε με το νερό και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε.

– Καλύπτουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να μισοβράσει για 10 λεπτά.

– Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

– Γεμίζουμε τα καλαμάρια, περίπου στα ¾, με το ρύζι  και τα σφαλίζουμε με οδοντογλυφίδα.

– Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εάν μας περισσέψει γέμιση ρυζιού, την τοποθετούμε γύρω απ’ τα καλαμάρια.

– Ψήνουμε τα καλαμάρια σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180C, για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεμόνι.

 

Tip:

Εάν δε θέλετε να βάλετε έξτρα γέμιση ρυζιού στο ταψί, αλλά να τη χρησιμοποιήσετε μέσα σε καλαμάρια, υπολογίστε ότι θα γεμίσει 20-25 μικρά καλαμάρια.