Η Στοά των Εμπόρων βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων, ένα έργο της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιόδου, σχεδιασμένο από δύο σημαντικούς αρχιτέκτονες της πόλης, τους Λεωνίδα Μπόνη και Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Η στοά αυτή ενώνει τις παρυφές του εμπορικού τριγώνου με την καρδιά του, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ μιας περιοχής με χαρακτηριστικά μεγάλης κλίμακας και μιας περιοχής με μεγάλη πυκνότητα από εμπορικές δραστηριότητες μικρο-μεσαίας κλίμακας, τοπικούς παραγωγούς, μικρές βιοτεχνίες και εναλλασσόμενες δημιουργικές δράσεις.

Η Στοά βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας εδώ και πολλά χρόνια, καθώς τα περισσότερα καταστήματά της δε λειτουργούν, ενώ μετά τη μετακίνηση του Ταμείου Εμπόρων στην οδό Ακαδημίας, το κτήριο έχει καταστεί ουσιαστικά ανενεργό. Από την άποψη αυτή το συγκεκριμένο κτήριο επιλέγεται ως μια συμβολική εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης που καλείται να επαναπροσδιοριστεί σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης. Οι κενοί χώροι της στοάς για ένα μήνα θα μετατραπούν σε μικρά εργαστήρια παραγωγής νέων δραστηριοτήτων και εικαστικών ιδεών που θα επιμεληθούν νέοι δημιουργοί της πόλης μέσα από μια ανοιχτή πολυδιάστατη συμμετοχική διαδικασία.

Το ελculture.gr βρέθηκε στη Στοά Εμπόρων και φωτογράφισε το στήσιμο των εικαστικών παρεμβάσεων της μουσικής ομάδας Oper(O) και του δημιουργικού εργαστηρίου για παιδιά Playroom που θα αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στη στοά.

Τα εγκαίνια της Στοάς θα πραγματοποιηθούν στις 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο της γενικότερης έκθεσης «Ίχνη Εμπορίου».

Φωτογραφίες: Φωτεινή Χρίστη


Playroom


Playroom


Playroom


Oper(O)


Oper(O)


Μαγαζάκι της Στοάς


Έξοδος