Όλα ξεκίνησαν το 2008 από μία έκθεση διαφημιστικής εταιρείας στην Ισπανία με τίτλο «Μάρτυρες της Λήθης». Οι Ισπανοί από τότε δημιούργησαν μία παστίλια – παυσίπονο αλληλεγγύης για  τον πόνο όποιου την δοκίμαζε και παράλληλα ευαισθητοποιούσε την κοινή γνώμη για τις καθημερινές, σοβαρές δοκιμασίες των ανθρώπων που υποφέρουν ζώντας αποκλεισμένοι από την ιατρική περίθαλψη. Πρόκειται για ανθρώπους με τους οποίους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έρχονται συνεχώς σε επαφή σε όλο τον κόσμο. Βασική επιδίωξη ήταν τα έσοδα από τις πωλήσεις να ενισχύουν την προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε αμέσως από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού και των τεχνών και έδωσε την δυνατότητα στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να συνεχίσουν το έργο τους σε όλο τον κόσμο.

Το εγχείρημα αυτό μεταλαμπαδεύτηκε και στη χώρα μας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έβαλαν στόχο να θεραπεύσουν την «επιδημία αλληλεγύης» με τις «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», ένα μικρό κόκκινο κουτί με έξι καραμέλες με γεύση μέλι και θυμάρι, που θα διατίθεται στα φαρμακεία όλης της χώρας στην τιμή των μόλις 1,60 ευρώ. Όπως μας εξήγησε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Αχιλλέας Τζέμος, υπεύθυνος της εκστρατείας στην Ελλάδα, τα 0,41 λεπτά του ευρώ αφορούν το κόστος της παραγωγής, τα 0,19 λεπτά την ελληνική φορολογία και το ένα ευρώ τα έσοδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Την εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή πολλοί φορείς αλλά και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες. Κεντρικό πρόσωπό της είναι ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος που συμμετέχει αφιλοκερδώς στο τηλεοπτικό σποτ της εκστρατείας. Σημαντική είναι και η επίσης αφιλοκερδής συμμετοχή εκπροσώπων της τέχνης, των γραμμάτων και του αθλητισμού, όπως ο  Ευγένιος Τριβιζάς, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Θοδωρής Αθερίδης, o Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Γιώργος Σαμαράς, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Μαριέττα Φαφούτη, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μυρτώ Αλικάκη και άλλων, που συμμετέχουν στην εκστρατεία στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης.

Οι «Παστίλιες» δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών APIVITA, των προμηθευτών της και των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα, που ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βίλεμ Ντε Γιονγκ αναφέρει: «Αν λοιπόν, αυτό που σας πονάει είναι ο πόνος των άλλων τότε ξεκινήστε άμεσα «θεραπεία» στο φαρμακείο της γειτονιάς σας, αγοράζοντας Παστίλιες, αλλά και προωθώντας τα μηνύματα της εκστρατείας σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Γιατί όπου υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχουν σύνορα».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την εκστρατεία: www.msf.gr / www.pastilies.gr