Η αναβίωση του ιστορικού έργου των πρωτοπόρων: John Adams, Lucinda Childs & Frank Gehry

Τρία ονόματα του αμερικανικού μινιμαλισμού αναβιώνουν μια από τις εμβληματικές χορογραφίες στην ιστορία του μοντέρνου χορού. Τρία πρόσωπα της πρωτοπορίας της αμερικανικής τέχνης, ο συνθέτης John Adams, η χορογράφος Lucinda Childs και ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, αναβιώνουν για τρία βράδια στη Στέγη ένα έργο που είχε σφραγίσει την πρώτη και μοναδική τους συνεργασία, το 1983.

Προϊόν μιας εποχής όπου κυριαρχούσαν οι πειραματικές συνεργασίες μεταξύ ιδιοφυών δημιουργών, το Available Light αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός, αλλά και την κοινή τους αισθητική στις πειραματικές προσεγγίσεις. Η παράσταση του 2015 έγινε με ανάθεση και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Λουσίντα Τσάιλντς, που παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο της στην Ελλάδα, υπήρξε μαθήτρια του αστέρα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, Merce Cunningham, και σημαντικό μέλος της πρωτοποριακής χορευτικής ομάδας Judson, που έφερε επανάσταση στο χορό στις αρχές των 60s. Το 1976, συνεργαζόμενη ως χορογράφος και περφόρμερ με τον Robert Wilson και τον Philip Glass, στην πεντάωρης διάρκειας όπερα Einstein on the Beach, απέδειξε ότι χορογραφεί με την ίδια ευκολία ρηξικέλευθα σόλο ή ομαδικά κομμάτια για όπερα, αλλά και ότι διαθέτει ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο.

Ο Ουίλσον έχει δηλώσει για την Τσάιλντς πως έχει μέσα της «τόσα αντίθετα… μαλακά και σκληρά, φυσικά και αφύσικα», ενώ η ίδια ανέφερε ότι αυτό που την οδήγησε στον Ουίλσον ήταν η «όρεξή της για το ασυνήθιστο, το διαφορετικό».

Ο Τζων Άνταμς, πολυβραβευμένος μετα-μινιμαλιστής συνθέτης, κινείται εξίσου άνετα μεταξύ της ηλεκτρονικής μουσικής, όπως είναι αυτή που συνέθεσε για το συγκεκριμένο έργο και έχει τίτλο Lightover Water και έργων για μουσική δωματίου, κινηματογραφικά σάουντρακ ή σύγχρονες όπερες.

Ο σταρ της αρχιτεκτονικής Φρανκ Γκέρυ, ευρύτερα γνωστός για το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, σε αυτή την παραγωγή ανατρέχει στη νεανική του αγάπη για τα βιομηχανικά υλικά και τις απλές λειτουργικές κατασκευές. Για την πρώτη παράσταση του Available Light, το 1983, ο Γκέρυ δημιούργησε ένα σκηνικό σε δύο διαφορετικά επίπεδα, από βιομηχανικές πλατφόρμες και αλυσίδες περίφραξης, ενώ το κοινό καθόταν σε κεκλιμένες κερκίδες πάνω στη σκηνή. Στο έργο χόρευε και η ίδια η Τσάιλντς, η οποία πλέον, στα 75 χρόνια της, έχει μοιράσει το ρόλο της σε δύο χορευτές.

Το έργο Available Light ήταν παραγγελία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες. Το 1983, σε μια περίοδο ανακαίνισής του, το Μουσείο υλοποιούσε sitespecific παραγωγές, ενθαρρύνοντας συνεργασίες μεταξύ ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων.

Η αναβίωση της ιστορικής αυτής χορογραφίας υλοποιήθηκε με την υποστήριξη σημαντικών διεθνών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Tanz Im August (Βερολίνο), το Théâtre de la Ville (Παρίσι) και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Ο συνθέτης Τζων Άνταμς έγινε ευρύτερα γνωστός με τη σύγχρονη όπερα Nixon in China, το 1987. Αν και το συγκεκριμένο έργο είχε δεχτεί αντιφατικές κριτικές, κατά γενική ομολογία επανέφερε το ενδιαφέρον του κοινού για την όπερα.

Η πρεμιέρα της αναβίωσης του Available Light έγινε στις 5 Ιουνίου 2015, στο Walt Disney Concert Hall του Λος Άντζελες, κτίριο που είχε σχεδιάσει ο Φρανκ Γκέρυ το 2003.

Συντελεστές

Μουσική: John Adams
Χορογραφία: Lucinda Childs
Σχεδιασμός σκηνικών: Frank O. Gehry
Σχεδιασμός φωτισμών: Beverley Emmons, John Torres
Σχεδιασμός κοστουμιών: Kasia Walicka Maimone
Σχεδιασμός ήχου: Mark Grey
Ερμηνεύει η: Lucinda Childs Dance Company
με τους: Ty Boomershine, Katie Dorn, Katherine Helen Fisher, Sarah Hillmon, Anne Lewis, Sharon Milanese, Patrick John O’Neill, Matt Pardo, Lonnie Poupard Jr., Caitlin Scranton, Shakirah Stewart
Αναπληρωτής γενικός διευθυντής: Linsey Bostwick
Διευθυντής ομάδας: Katie Ichtertz
Διεύθυνση παραγωγής: Jeremy Lydic
Διευθυντής σκηνής: Jason Kaiser
Εκτέλεση παραγωγής: Kaleb Kilkenny, Alisa E. Regas
Παραγωγή: Pomegranate Arts, Inc.
Εκτελεστική παραγωγός: Linda Brumbach

Ομάδα Παραγωγής
Επίβλεψη Ήχου: Lilly West
Συνεργάτες του Frank O. Gehry: Σχεδιαστική ομάδα των Leif Halverson, Meaghan Lloyd, David Nam
Σκηνικές κατασκευές: Tom Carroll Scenery
Βοηθός ενδυματολόγος: Mary Kokie McNaugher
Κατασκευή κοστουμιών: Colin Davis Jones Studios
Διεύθυνση προβών: Ty Boomershine
Διδασκαλία προβών της ομάδας: Sharon Milanese, Matt Pardo
Αναπληρωτές: Josh Christopher, Benny Olk

Οι πρόβες για το έργο έγιναν στο Mark Morris Dance Center.

Το Light Over Water του John Adams χρησιμοποιείται μετά από συνεννόηση με τη Hendon Music, Inc.
(a Boosey & Hawkes company, publisher and copyright owner).

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 45 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.