Η γκαλερί ΑΔ παρουσιάζει από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2013 την ατομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη Xavier Noiret-Thomé με τίτλο “Bloated Faces & Pop-Up”.

Ο θεατής των έργων του Xavier Noiret-Thomé βρίσκεται αντιμέτωπος με την ευκολία με την οποία το βλέμμα ειρωνεύεται αυτό που υπάρχει απέναντί του. Ο ζωγράφος σχολιάζει σαρκαστκά τόσο την βάσανο όσο και την ευκολία που η ζωγραφική χειρονομία υποκρύπτει.

Αυτή η «λεπτομέρεια» επιβάλλεται στον εφησυχασμό του δημιουργού και τον προκαλεί να κυριαρχήσει στο έργο για να μπορέσει να το απελευθερώσει. Σήμερα φαίνεται αναγκαία η αναζήτηση μιάς στάσης που να εκθρονίζει την ζωγραφική από την «αγιοποίησή» της, από τον επίχρυσο μύθο της. Μια τέτοια στάση δεν είναι δυνατόν να προκύψει παρά από το βαθύ αίσθημα αγάπης, από την βαθιά γνώση και κατανόηση των προβλημάτων που έθεσε η ζωγραφική στις μεγάλες στιγμές της. O Thomé χρησιμοποιεί σύμβολα, ματιέρες, υλικά και αναφορές δημιουργώντας έργα που αντιτίθενται σε κάθε μελαγχολία.

Ο Xavier Noiret-Thomé, τελικά, αποδέχεται το «πασκαλιανό» πείραμα αναζητώντας την ισορροπία της τέχνης του ανάμεσα στο μηδέν και το άπειρο. Η λατρεία του και η αφοσίωση του στην δουλειά του Francis Picabia τον βοήθησαν να υιοθετήσει μια ελεύθερη στάση που δεν συνυπογράφει κανένα εννοιολογικό ή φορμαλιστικό μανιφέστο. Ο αυτοσαρκασμός του αποτελεί μια πολύτιμη αντίδραση ιδιαίτερα απέναντι στην βαρύτητα της ιστορικής συγκυρίας.