Booze Movie Screenings

8 ταινίες μεγάλου μήκους από ποικίλες κατηγορίες

Το Booze Cooperativa με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen διοργανώνει για δεύτερη χρονιά μια σειρά προβολών. Φέτος προβάλλονται 8 ταινίες μεγάλου μήκους διαφόρων κατηγοριών.

Πρόγραμμα προβολών και περιλήψεις ταινιών:
– B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin (2015, 94´)
Von Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange
Δευτέρα | 28.11.2016 | Ώρα 20:00
Στη δεκαετία του 1980 το Δυτικό Βερολίνο ήταν ένα δημιουργικό χωνευτήρι καλλιτεχνικών και κοινωνικών κινημάτων, μια μητρόπολη της subculture, ένας πόλος έλξης για καλλιτέχνες, καταληψίες σπιτιών, δαιμόνιους ερασιτέχνες, διεθνείς σταρ.

Το «B-Movie» τεκμηριώνει τέχνη, μουσική και χάος στο «άγριο» Δυτικό Βερολίνο με αυθεντικά ντοκουμέντα της τότε εποχής: Ο Blixa Bargeld των Einstürzende Neubauten, κερνά ποτά στο μπαρ Risiko, η cool Gudrun Gut απαριθμεί τα κλαμπ που μπορεί να πάει κανείς (ή και πρέπει να πάει) και μετά τις 2 το πρωί, η tödliche Doris τραγουδάει στο έρημο δυτικό μέρος της πλατείας Potsdam ενώ σε ρόλους άλλοτε πρωταγωνιστικούς άλλοτε υποστηρικτικούς βλέπουμε τον σοβαρό Nick Cave, τον «αληθινό» Heino, τη Νena, τους Die Toten Hosen, τον Martin Kippenberger, αλλά και την Tilda Swinton και τον Westbam, πριν ακόμα αναδειχθεί σ’ έναν από τους εμπνευστές της Love Parade.

Οικοδεσπότης και παρουσιαστής αυτού του ταξιδιού στο «χαμένο» Δυτικό Βερολίνο στα τέλη του ψυχρού πολέμου είναι ο Βρετανός μουσικός από το Μάντσεστερ Mark Reeder που έφτασε τέλη της δεκαετίας του 1970 στο Βερολίνο – και ευτυχώς κινηματογραφήθηκαν όλα όσα επρόκειτο να ζήσει στη συνέχεια.

Ποντάροντας στον κύριο Zucker (2004, 95´), (Alles auf Zucker)
του Dani Levy, με τους Henry Hübchen, Hannelore Elsner, Udo Samel κ.ά.

Δευτέρα | 5.12.2016 | Ώρα 20:00

Γερμανικό Κρατικό Βραβείο 2005: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερη
Αντρική Ερμηνεία, Καλύτερη Μουσική
Βραβείο Ernst Lubitsch 2005: Καλύτερη Κωμωδία

Ο Dani Levy αφηγείται με χιούμορ, σπιρτάδα και ειρωνεία την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που χωρίστηκε από την ανέγερση του Βερολινέζικου Τείχους, παρέμεινε έκτοτε χωρισμένη και τσακωμένη και ξανασυναντιέται τώρα στο Βερολίνο του Σήμερα για την κηδεία της μάνας.

Μια ξεχωριστή «εβραϊκή» κωμωδία, η πρώτη που γυρίζεται στη Γερμανία από την εποχή που καλλιτέχνες όπως ο Lubitsch και ο Wilder βρέθηκαν αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πάρουν το δρόμο της εξορίας. 

Kebab Connection
Σκηνοθεσία: Anno Saul

(Γερμανία 2005, 96΄)
Δευτέρα | 12.12.2016 | Ώρα 20:00
Στο σενάριο έχει συνεργαστεί και ο Fatih Akin.
Ηθοποιοί: Dennis Moschito, Nora Tschirner κ.ά.
Εμφανίζονται επίσης η Sibel Kekilli (πρωταγωνίστρια στην πολυβραβευμένη ταινία του Fatih Akin „Ποτέ μαζί») και ο Αδάμ Μπουσδούκος (ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς και φίλους του Fatih Akin), κ.ά.

Ο Τούρκος Ιμπραχίμ (Ίμπο) είναι 21 χρόνων, ζει στο Αμβούργο και θέλει να γίνει σκηνοθέτης. Προς το παρόν έχει γυρίσει ένα διαφημιστικό σποτάκι για το μαγαζί του θείου του, το οποίο και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Παραγωγό όμως για την ταινία των ονείρων του δεν έχει βρει ακόμα. Αλλά και στην προσωπική του ζωή τα πράγματα δεν παν καλύτερα: Η φίλη του περιμένει παιδί, γεγονός που εξοργίζει τους γονείς του, καθότι δεν είναι η νύφη που εκείνοι ονειρεύονται …

Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Αχµέτ
(Die Abenteuer des Prinzen Achmed)

Σκηνοθεσία: Lotte Reiniger, 66΄, α/µ και έγχρ., 1923-26
Δευτέρα | 19.12.2016 | Ώρα 20:00
Με τις «Περιπέτειες του πρίγκιπα Αχµέτ», η Lotte Reiniger έκανε την πρώτη µεγάλου µήκους ταινία κινουµένων σχεδίων στην ιστορία του κινηµατογράφου. Την τεχνική και την αισθητική αυτού του είδους την είχε αναπτύξει και τελειοποιήσει ήδη από τη δεκαετία του 1920. Το ύφος της ανάγεται στο κινέζικο θέατρο σκιών, το οποίο συνδύασε µε τις τεχνικές δυνατότητες του κινηµατογραφικού µέσου.

Την ηµέρα που στην πόλη γιορτάζονταν τα γενέθλια του Μεγάλου Χαλίφη, εµφανίζεται ο πανίσχυρος Μάγος και παρουσιάζει το θαυµαστό του δηµιούργηµα: ένα άλογο που µπορεί να πετάει στους ουρανούς. Ο Χαλίφης θέλει να αποκτήσει αυτό το µαγικό άλογο πάση θυσία, σε αντάλλαγµα όµως πρέπει να δώσει στον άσχηµο Μάγο την πανέµορφη κόρη του Διναρσάδη για γυναίκα του. Αυτό εξοργίζει τον αδελφό της Διναρσάδης Αχµέτ, που διώχνει από το παλάτι τον Μάγο. Τούτος όµως κατορθώνει να φέρει µε δόλο τον πρίγκιπα προς το µοιραίο άλογο. Έτσι αρχίζει το περιπετειώδες ταξίδι του πρίγκιπα Αχµέτ.

Ουρανός δίχως αστέρια
(Himmel ohne Sterne)
(1955, 109´), ταινία του Helmut Käutner
Κάμερα: Kurt Hasse
Ηθοποιοί: Erik Schumann, Eva Kotthaus, Georg Thomalla, Horst Buchholz, Gustav Knuth κ.ά.
Δευτέρα | 9.1.2017 | Ώρα 20:00
Η τραγική ερωτική ιστορία μιας εργάτριας από την Ανατολική Γερμανία κι ενός φύλακα των συνόρων από τη Δυτική στα χρόνια 1952-1953. Αν και γυρισμένη στην εποχή του ψυχρού πολέμου η ταινία αναζητά την ανθρωπιά πέρα από ιδεολογικά σύνορα. Ένα από τα παραγνωρισμένα κινηματογραφικά αριστουργήματα της δεκαετίας του 50.

Τρέξε, αν µπορείς (2009/10, 112´)
του Dietrich Brüggemann
µε τους Robert Gwisdek, Anna Brüggemann, Jacob Matschenz κ.ά.
Δευτέρα | 16.1.2017 | Ώρα 20:00
Πώς κρατιέται µια φιλία, όταν µπαίνει στη µέση ο έρωτας, και πώς λειτουργούν έρωτας και σεξ στο ζευγάρι, όταν ο ένας είναι σε αναπηρικό καρότσι;
Ιστορία ερωτικού τριγώνου µε γερή δόση µαύρου χιούµορ και πνευµατώδεις διαλόγους, συχνά στα όρια του παραλόγου.

O Μπεν είναι νέος, όµορφος, ετοιµόλογος, κυνικός, πανέξυπνος και παράλυτος από τη µέση και κάτω. Πιστεύει επίσης ότι κάθε αγόρι – µικρό ή µεγάλο, άσχηµο ή όµορφο, 8 ή 80 χρονών, δεν έχει σηµασία – ονειρεύεται τον απόλυτο έρωτα, ο οποίος και θα ‘ρθει κάποτε – ένα κορίτσι όµορφο, έξυπνο, τέλειο. Και πράγµατι το κορίτσι των ονείρων του περνάει κάθε µέρα µε το ποδήλατο και το τσέλο του µπροστά από το σπίτι του. Είναι το όµορφο, το έξυπνο, το τέλειο κορίτσι. Ερωτεύεται όµως αυτό το κορίτσι έναν νέο που κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι; Πρωταγωνιστές όµως της ταινίας είναι η φιλία, ο έρωτας κι ό,τι άλλο είναι η ζωή.

Κάτω από σένα η πόλη (2010, 110´)
του Christoph Hochhäusler
mit Robert Hunger-Bühler, Nicolette Krebitz, Mark Waschke u.a.
Δευτέρα |23.1.2017 | Ώρα 20:00
Οικονοµικό θρίλερ, πορτραίτο µιας πόλης

Ο Oliver είναι µάνατζερ σε µια τράπεζα επενδύσεων στη Φραγκφούρτη, τη γερµανική µητρόπολη του χρήµατος. Η γυναίκα του µπλέκεται σε ερωτική περιπέτεια µε το αφεντικό του – κι ο Oliver παίρνει «προαγωγή» και µετατίθεται στη Τζακάρτα.

Μια ταινία για το ερωτικό πάθος στα γρανάζια της εξουσίας και του χρήµατος. Σιωπηλή, αινιγµατική µε µια κάµερα που συλλαµβάνει το σκηνικό της πόλης των τραπεζών, µπετόν, γυαλί µε τους ανθρώπους να κινούνται σε σκάλες, σε ασανσέρ, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Σαν να µην υπάρχει τίποτα ανάµεσα στην άνοδο και την πτώση, καµιά εναλλακτική – και κυρίως καµιά ασφάλεια ούτε στην επαγγελµατική καριέρα ούτε και στην αγάπη.

Στον έβδομο ουρανό
(Γερμανία 2008, 98´)

του Andreas Dresen
με τους Ursula Werner, Horst Rehberg, Horst Westphal, Steffi Kühnert
Δευτέρα |30.1.2017 | Ώρα 20:00
Η Ίνγκε κοντεύει τα 70, νιώθει όμως σαν ήταν 17. Ερωτεύεται τον Καρλ που όπου να‘ναι κλείνει τα 80. Πρόκειται για πάθος, για σεξ. Η Ίνγκε όμως είναι εδώ και 30 χρόνια παντρεμένη με τον Βέρνερ και τον αγαπάει και πολύ.

Μια ριζοσπαστική, θαρραλέα και προκλητική ταινία με λεπτό, συγκρατημένο χιούμορ, ένα μινιμαλιστικό έργο δωματίου για πόθους, έρωτα και σεξουαλικότητα ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Οι ηθοποιοί προσεγγίζουν το θέμα ταμπού, σεξ κατά το γήρας, με μεγάλη φυσικότητα, χωρίς ψεύτικες ντροπές κι αναστολές, επινοούν οι ίδιοι τους διαλόγους και αυτοσχεδιάζουν. Βρίσκονται στην ίδια περίπου ηλικία με τα πρόσωπα που υποδύονται.

Η ταινία προβλήθηκε το 2008 στη σειρά «Un Certain Regard» του Φεστιβάλ των Καννών και κέρδισε το βραβείο «Coup de Coeur».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.