«Camera Documento» στον κινηματογράφο Τριανόν

Προβολές τεσσάρων ντοκιμαντέρ που τεκμηριώνουν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία

Η Filmcenter Τριανόν σε συνεργασία με τον Θάνο Λαμπρόπουλο παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Camera Documento», με τις προβολές τεσσάρων ντοκιμαντέρ που τεκμηριώνουν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία. Το πολυβραβευμένο «Θα πέσει η νύχτα» του Αντρέ Σίνγκερ, μια συγκλονιστική εμπειρία με φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το «Άμος Οζ» ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερα προσωπικό πορτρέτο του ισραηλινού εικονοκλάστη και διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, καθώς και τα δύο υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάϊμερ «Η όψη της σιωπής» και «Η πράξη του φόνου» για την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ινδονησίας, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1965. Τις προβολές πλαισιώνουν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή κριτικών και θεωρητικών του κινηματογράφου, ακαδημαϊκών και συγγραφέων.

Ημερομηνίες προβολής ντοκιμαντέρ

Θα πέσει η νύχτα / Night will fall
Σκηνοθεσία: Αντρέ Σίνγκερ
Από την Πέμπτη 20 Απριλίου

Άμος Οζ / Amos Oz
Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Μία αποκλειστική προβολή τη Δευτέρα 24 Απριλίου

The look of silence/Η όψη της σιωπής
Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ
Από την Παρασκευή 28 Απριλίου

The act of killing/Η πράξη του φόνου
Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ, Κριστίν Σιν, Ανώνυμος
Από αρχές Μαΐου

Συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας στον κινηματογράφο Τριανόν
Παρασκευή 21 Απριλίου
Με αφορμή την έξοδο του ντοκιμαντέρ «Θα πέσει η νύχτα», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη συμμετοχή κριτικών κινηματογράφου, ιστορικών και πολιτικών.

Δευτέρα 24 Απριλίου
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Άμος Οζ», θα ακολουθήσει συζήτηση για τον διεθνούς φήμης συγγραφέα με τη συμμετοχή συγγραφέων, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών.

Παρασκευή 28 Απριλίου
Με αφορμή την έξοδο της ταινίας «Η όψη της σιωπής», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ένα πάνελ από κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου και ακαδημαϊκούς.

Αναλυτικά οι ταινίες

Θα πέσει η νύχτα / Night will fall
Σκηνοθεσία: Αντρέ Σίνγκερ
Αγγλία/ΗΠΑ/Ισραήλ/Δανία, 2014, 75′

Σύνοψη
Βασισμένο στο μοναδικό ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Τεκμηριωμένη έρευνα για τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» που γυρίστηκε το 1945, το «Θα πέσει η νύχτα» αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία με φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από τη χρήση εξαιρετικού αρχειακού υλικού και μαρτυριών από τους επιζώντες, αλλά και τους απελευθερωτές, η ταινία μιλάει για τις απόπειρες τεκμηρίωσης των σχεδόν απίστευτων σκηνών με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι Σύμμαχοι κατά την απελευθέρωση. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει πώς μία ομάδα από κορυφαίους σκηνοθέτες, ανάμεσά τους ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Σίντνεϊ Μπέρνσταϊν και ο Ρίτσαρντ Κρόσμαν, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μια ταινία που θα παρείχε αδιάψευστα στοιχεία για όσα ανακάλυψαν οι Σύμμαχοι. Το ρόλο της αφηγήτριας έχει η διάσημη ηθοποιός Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

7 βραβεία και 13 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων:
Εύφημος μνεία της Ειδικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σέλφριτζ 2014
Ειδική μνεία, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου της Ιερουσαλήμ 2014
Βραβείο για την καλύτερη χρήση φιλμικού υλικού σε ιστορική παραγωγή, Διεθνή Βραβεία Focal 2015
Βραβείο Καλύτερου ιστορικού προγράμματος μεγάλου μήκους, Βραβείο Καλύτερης έρευνας και Βραβείο Καλύτερου σεναρίου, Βραβεία Έμμυ Ειδησεογραφίας και Ντοκιμαντέρ 2016

Άμος Οζ / Amos Oz
Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Συμπαραγωγή: Θάνος Λαμπρόπουλος – Περίπλους
Ελλάδα, 2005, 52′

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Οι κεραίες της εποχής μας – Δέκα διάσημοι συγγραφείς μας ανοίγουν την πόρτα τους» για την ΕΤ-1.

Σύνοψη
Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος δημιούργησε ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερα προσωπικό πορτρέτο του ισραηλινού εικονοκλάστη και διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα Άμος Οζ, που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης το 2009. Γυρισμένο στην πόλη Αράντ, την Ιερουσαλήμ και τη Θεσσαλονίκη, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα ίχνη του Άμος Οζ: από την παιδική του ηλικία, την εφηβεία του στο κιμπούτς, όπου γνώρισε τη σύζυγό του, τον μοναδικό εκδότη των έργων του έως τις οικογενειακές του τραγωδίες, όπως την αυτοκτονία της μητέρας του. Αυτό το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ επιτρέπει στον θεατή να μπει στον κόσμο ενός από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

The look of silence/Η όψη της σιωπής
Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ
Δανία-Ινδονησία-Νορβηγία-Φινλανδία-Μεγ. Βρετανία, 2014, 98’

Σύνοψη
Μέσα από την κινηματογραφική δουλειά του Τζόσουα Οπενχάιμερ με θέμα τους αυτουργούς της γενοκτονίας στην Ινδονησία, μια οικογένεια που επέζησε ανακαλύπτει πώς δολοφονήθηκε ο γιος τους και την ταυτότητα των ανδρών που τον δολοφόνησαν. Ο νεότερος αδελφός είναι αποφασισμένος να διαλύσει το ξόρκι της σιωπής και του φόβου, κάτω από το οποίο βρίσκονται οι επιζήσαντες, κι έτσι αντιπαρατίθεται με τους άνδρες που είναι υπεύθυνοι για το φόνο του αδελφού του – κάτι αδιανόητο για μια χώρα στην οποία οι δολοφόνοι παραμένουν στην εξουσία.

43 βραβεία και 36 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων:
Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους 2016
Έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας 2014, μεταξύ των οποίων και το Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής
Βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ 2014
Βραβείο Peace Film στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Βερολίνου 2015
Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους IDA (International Documentary Association) 2015
Βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νυρεμβέργης 2015

The act of killing/Η πράξη του φόνου
Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ, Κριστίν Σιν, Ανώνυμος
Δανία/Νορβηγία/Βρετανία, 2012, 116’

Σύνοψη
«Η πράξη του φόνου» των Τζόσουα Οπενχάιμερ, Κριστίν Σιν και ανώνυμου σκηνοθέτη είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας. «H πράξη του φόνου» έχει προκαλέσει θόρυβο στους κύκλους της διεθνούς βιομηχανίας ντοκιμαντέρ, έχοντας ως πρωταγωνιστές πρώην εκτελεστές που έδρασαν στην Ινδονησία στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν η κυβέρνηση της χώρας ανατράπηκε με πραξικόπημα. Στο ντοκιμαντέρ αναπαριστούν με τη μορφή ταινίας και θεατρικού έργου τους φόνους που διέπραξαν.

52 βραβεία και 41 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων:
Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2014
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, BAFTA 2014
Βραβείο Κοινού & Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Φεστιβάλ Βερολίνου 2013
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Δανέζικης Ακαδημίας 2013

Θάνος Λαμπρόπουλος – Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε με υποτροφία στο Κολλέγιο Αθηνών. Αποφοιτώντας το 1975, συνέχισε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών, ταυτόχρονα με τη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα (πρόγραμμα EAVE της Ε.Ε.) στην Οπτικοακουστική Παραγωγή.

Ίδρυσε το 1988, με τον σκηνοθέτη Στέλιο Χαραλαμπόπουλο και τον διευθυντή φωτογραφίας Γιάννη Βαρβαρίγο, τον Περίπλου, εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών. Διετέλεσε γραμματέας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Οπτικοακουστικών Παραγωγών εκπροσωπώντας τους στη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε ως εθνικός εκπρόσωπος στην εκτελεστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), όπου γνωρίστηκε και συνεργάστηκε στενά με τους André Singer και Xavier Carniaux. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διανέμοντας παράλληλα βραβευμένες ευρωπαϊκές και ελληνικές ταινίες ντοκιμαντέρ.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

4 €
- 7 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.