Μια έκθεση κι ένα δωµάτιο ανάγνωσης της Giulia Casartelli και της Εύας Μαραθάκη

Από τις 3 Νοεµβρίου µέχρι τις 6 Δεκεµβρίου, δύο ιστορικά κτήρια της πόλης της Θεσσαλονίκης φιλοξενούν την Clementina – ένα πρότζεκτ της Giulia Casartelli και της Εύας Μαραθάκη.

Σκοπός αυτής της συνεργασίας δεν είναι η εικονογράφηση και η παραγωγή ενός βιβλίου σε πολλαπλά τυπωµένα αντίτυπα, αλλά η ολοκλήρωση και η παρουσίαση της Clementina, µιας ιστορίας από τη Giulia Casartelli. Η ιστορία γεννήθηκε µετά τη γνωριµία και την επίσκεψη της Giulia στο στούντιο της Εύας, η Clementina λοιπόν συνδέεται από τη γέννηση της µε συγκεκριµένα έργα που είδε η Giulia εκείνη τη µέρα. Κατά µια έννοια η ίδια η ιστορία µπορεί να λειτουργήσει σαν «επιµελητικό» κείµενο για µια συγκεκριµένη σειρά έργων.

Στην πορεία, µετά από συζητήσεις ανάµεσα στην Εύα και τη Giulia, γεννήθηκε η ιδέα της δηµιουργίας ενός χειρόγραφου βιβλίου – έργου τέχνης. Ένα χειρόγραφο είναι από τη φύση του εύθραυστο, µπορεί να εκτεθεί και να διαβαστεί από περιορισµένο κοινό σε αντίθεση µε ένα κοινό βιβλίο. Ένα χειρόγραφο, είναι «προϊόν» χρόνου και αφοσίωσης, ένα µυστικό που µοιράζεται σε λίγους. Το χειρόγραφο της Clementina θα εκτεθεί µαζί µε µια σειρά έργων και µια εγκατάσταση της Εύας Μαραθάκη στο Γιενί Τζαµί, το τελευταίο τζαµί που κτίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Το δωµάτιο ανάγνωσης θα λάβει χώρα στην Casa Bianca, η οποία κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Arrigoni και σήµερα στεγάζει τη Δηµοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.