To ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics ανοίγει τις πύλες του για 12η συνεχή χρονιά

Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, ανοίγει τις πύλες του για 12η συνεχή χρονιά, πάντα με ελεύθερη είσοδο. Στις 7, 8 & 9 Απριλίου 2017, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τους πλησίον δρόμους πλήθος εκδηλώσεων μετατρέπουν μια ολόκληρη γειτονιά της Νεάπολης σε πραγματική γιορτή των comics.

Συνεχίζοντας την παράδοση παρουσίας διεθνών προσκεκλημένων από όλες τις γεωγραφικές και καλλιτεχνικές σχολές της Ένατης Τέχνης, η φετινή διοργάνωση έχει ήδη ανακοινώσει τους οκτώ πρώτους καλεσμένους της:

– ο Benoît Sokal, καταξιωμένος Βέλγος δημιουργός comics και δημιουργός του δημοφιλούς videogame SYBERIA
– ο Richard McGuire, πολυβραβευμένος δημιουργός του επιδραστικού comic HERE και συνεργάτης του περιοδικού THE NEW YORKER
– ο Bill Kartalopoulos, κριτικός comics, εκπαιδευτικός, επιμελητής εκθέσεων και αρχισυντάκτης της best-selling ανθολογίας THE BEST AMERICAN COMICS
– η Kate Niemczyk, ανερχόμενη Πολωνή καλλιτέχνις, γνωστή για τη δουλειά της στη σειρά MOCKINGBIRD της Marvel
– o Rob Davis, υποψήφιος για Eisner Award, Βρετανός δημιουργός της επιτυχημένης μεταφοράς του κλασσικού αριστουργήματος ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ (με τη χορηγία των εκδόσεων Χαραμάδα)
– o Edward Ross, δημιουργός του graphic novel, FILMISH: ΕΝΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (με τη χορηγία των εκδόσεων Χαραμάδα)
– ο Mariano Saura, πολυπράγμων Ισπανός δημιουργός comics και εικονογράφος (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες)
– ο Kai Pfeiffer, ανατρεπτικός Γερμανός καλλιτέχνης (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe)

©Kai Pfeiffer
©Kai Pfeiffer

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς και τα έργα τους στα αντίστοιχα Q&A και signings. Τιμώμενη Ελληνίδα καλλιτέχνις φέτος, η DaNi, επιμελείται και το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con Athens 2017.

Η φετινή διεθνής έκθεση Τhe Best American Comics, που παρουσιάζεται στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, είναι αφιερωμένη στην ομότιτλη ετήσια ανθολογία comics. Η έκθεση φιλοξενεί επιλογές από την πιο πρόσφατη έκδοση της ανθολογίας με έργα σύγχρονων, καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων βορειοαμερικανών καλλιτεχνών, σε μια προσπάθεια να αντικατοπτρίσει την ποικιλομορφία και την αίσθηση ανακάλυψης που πάντα αποτελεί γνώρισμα κάθε νέας έκδοσης της σειράς.

©Richard McGuire
©Richard McGuire

Όπως κάθε χρόνο, το Comicdom Con Athens παρουσιάζει εκθέσεις Ελλήνων δημιουργών comics, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης από τους διεθνείς προσκεκλημένους και επιλεγμένους Έλληνες δημιουργούς και ανοιχτές συζητήσεις για ένα εύρος θεμάτων γύρω από τον ελληνικό και διεθνή εκδοτικό χώρο των comics και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι δημιουργοί. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν προβολές ταινιών και animation, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων comics που κάνουν το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ και το παιδικό πρόγραμμα. Ξεχωρίζουν επίσης τα Ελληνικά Βραβεία Comics και η τελετή απονομής τους και ο διαγωνισμός Comicdom Cosplay, εθνικός προκριματικός για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Eurocosplay που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Οι φίλοι των comics μπορούν να ενημερωθούν για νέες και παλιές εκδόσεις και να κάνουν τις αγορές τους από το bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, το artists’ alley και τον χώρο των αυτοεκδόσεων comics.

©Kate Niemczyk
©Kate Niemczyk

Το πρόγραμμα του φετινού τριημέρου περιλαμβάνει:

– Εκθέσεις

– ΤΗΕ BEST AMERICAN COMICS 2016: Η φετινή διεθνής έκθεση του Φεστιβάλ, στην Γκαλερί Χαζτηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, είναι αφιερωμένη στην θρυλική, ομότιτλη ετήσια ανθολογία comics. Φιλοξενεί επιλογές από την πιο πρόσφατη έκδοση της ανθολογίας με έργα σύγχρονων, καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων βορειοαμερικανών καλλιτεχνών, σε μια προσπάθεια να αντικατοπτρίσει την ποικιλομορφία και την αίσθηση ανακάλυψης που πάντα αποτελεί γνώρισμα κάθε νέας έκδοσης της σειράς.

– HISTORY REPEATING (?): Επαναλαμβάνονται τα μοτίβα του παρελθόντος; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν Έλληνες δημιουργοί comics, προσεγγίζοντας τον τίτλο ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες και τις προσωπικές αναζητήσεις τους.

– THE ART OF THE VIDEO GAMES: Video games και Δύο κόσμοι παράλληλοι και τόσο κοντινοί. Στην παρούσα έκθεση, 16 Έλληνες δημιουργοί comics μας δίνουν αποκλειστικές εικονογραφήσεις, με μοναδική έμπνευση τα δικά τους αγαπημένα video games.

– THE GREEK CHARACTER CONCEPT: Η πρώτη υπαίθρια έκθεση στην ιστορία του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει αποκλειστικές εικονογραφήσεις διεθνών προσκεκλημένων μας από το παρελθόν, με θέμα την ελληνικότητα, όπως εκείνοι την προσέλαβαν.

– SPOTLIGHT ON DaNi: Η τιμώμενη καλλιτέχνις της φετινής διοργάνωσης ανθολογεί ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές της, σε μία μικρή, αλλά άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση.

Best American Comics
Best American Comics

– Προβολές: To πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες animation, όπως το σκοτεινό, βραβευμένο με Βραβείο Goya (Best Animated Film) Ψυχοναύτες, τα Ξεχασμένα Παιδιά (βασισμένο στο graphic novel PSICONAUTAS), τη δραματική περιπέτεια ADAMA, το ευαίσθητο, υπερηρωϊκό all-ages, PHANTOM BOY καθώς και -σε συνεργασία με την Odeon- ένα making of της πολυαναμενόμενης, νέας ταινίας του Luc Besson Ο Βαλέριαν Και Η Πόλη Με Τους Χίλιους Πλανήτες, βασισμένης στο ομώνυμο, ιστορικό graphic novel.

– Street Events: Υπαίθρια έκθεση, παιχνίδι θησαυρού, cosplay με πρωταγωνιστές τους Power Rangers και μία μουσική έκπληξη γεμίζουν τους πλησίον του Φεστιβάλ δρόμους με θετική ενέργεια, χρώματα και ήχους.

– Παρουσιάσεις – Ανοιχτές Συζητήσεις: Παρουσιάσεις νέων τίτλων, αλλά και ανοιχτές συζητήσεις (panels) με θέματα από τα διαδικτυακά comics και την μεταφορά τους στο χαρτί, μέχρι την επιρροή του ιστορικού περιοδικού ΒΑΒΕΛ στην ελληνική σκηνή.

– Workshops για τις τεχνικές του σεναρίου και της εικονογράφησης από τους διεθνείς προσκεκλημένους μας, επιλεγμένους Έλληνες δημιουργούς όπως η Δήμητρα Αδαμοπούλου, ο Μάνος Λαγουβάρδος, ο Γιώργος Μπότσος, και ο Θανάσης Πέτρου.

– Διαγωνισμός Comicdom Cosplay: Ήρωες από όλο το φάσμα της pop κουλτούρας, ζωντανεύουν επί σκηνής, με τον νικητή να εκπροσωπεί τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνου.

 – Sketch event με θέμα τον αδιαφιλονίκητο «βασιλιά» των αμερικανικών comics, Jack Kirby και με τη συμμετοχή διεθνών και Ελλήνων σχεδιαστών.

– Απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς: Τα βραβεία στους καλύτερους Έλληνες δημιουργούς comics της προηγούμενης χρονιάς απονέμει μια Ακαδημία επαγγελματιών, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από δημιουργούς, εκδότες και δημοσιογράφους του χώρου.

– Bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών με όλες τις νέες κυκλοφορίες και σημαντικές εκπτώσεις σε παλαιότερες. Επίσης, ArtistsAlley με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς και Χώρος Ανεξάρτητων Δημιουργών με πλήθος εκδόσεων και, φυσικά, αμέτρητα signing events!

– Παιδικό Πρόγραμμα: Οι μικροί φίλοι της 9ης Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια εξοικείωσης με τα comics μέσα από δημιουργικό παιχνίδι, καθώς και να παρακολουθήσουν ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Το Φεστιβάλ διοργανώνουν η Comicdom Press, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και o Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Athens Culture Net – το Δίκτυο Πολιτισμού της Αθήνας του Δήμου Αθηναίων (αποκλειστικός Δωρητής του Δικτύου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).

Κεντρική φωτογραφία: ©Benoît Sokal, Syberia

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.