Δημόσια Ρολόγια στην Ελλάδα 15ος – 20ος αιώνας

Φωτογραφίες δημόσιων ρολογιών & μηχανισμών τους

Η έκθεση “Δημόσια Ρολόγια στην Ελλάδα 15ος – 20ος αιώνας” είναι μέρος των αποτελεσμάτων του προγράματος ΚΡΗΠΙΣ – ΕΛΙΣΤΟΚΑΙΝΟ του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών / Ιδρύματος Τεχνολογίας και ‘Ερευνας.

Οι επιμελητές Ανδρέας Λυμπεράτος (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Δημήτρης Χαριτάτος (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών), με στοιχεία που συνέλεξαν από όλον τον ελλαδικό χώρο, παρουσιάζουν πτυχές του φαινομένου της δημόσιας ωροδοσίας.

Ο δημόσιος χρόνος και ο σαφής, κοινός προσδιορισμός του είναι φαινόμενο των τελευταίων αιώνων και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο κοινωνικό και οικονομικό βίο. Τα δημόσια ρολόγια, και κυρίως οι πύργοι ρολογιών, υπήρξαν επί αιώνες η κοινή χρονική αναφορά που βαθμονόμησε τις ανθρώπινες δραστηριότητες και, ως συνέπεια, μετέβαλε την αντίληψη για τη ροή των γεγονότων και τη διάρθρωση της καθημερινότητας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Ίδρυμα Μεσογειακών Σπουδών και, με τη χρήση φωτογραφιών δημόσιων ρολογιών και μηχανισμών τους, παρουσιάζει ιστορικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και χωροτακτικά ζητήματα σχετιζόμενα με τον δημόσιο χρόνο στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.