Drone Mass: Το ορατόριο του Ισλανδού Jóhann Jóhannsson στο Summer Nostos Festival

Ένα 60λεπτο ορατόριο που συνδυάζει μελωδίες έγχορδων οργάνων, ηλεκτρονικών ήχων και φωνητικών

To Summer Nostos Festival φιλοξενεί το διάσημο έργο Drone Mass, ένα 60λεπτο ορατόριο που συνδυάζει μελωδίες έγχορδων οργάνων, ηλεκτρονικών ήχων και φωνητικών και αποτελεί σύνθεση του Ισλανδού Jóhann Jóhannsson, υποψήφιου για Oscar καλύτερης μουσικής σε δύο ταινίες, μεταξύ των οποίων το The Theory of Everything που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του διάσημου θεωρητικού φυσικού, Steven Hawking.

Το Drone Mass αντλεί την έμπνευσή του από τα χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης Ναγκ Χαμαντί, θρησκευτικών κειμένων που έχουν χαρακτηριστεί ως το Κοπτικό Ευαγγέλιο των Αιγυπτίων και πραγματεύεται συμπαντικές και υπαρξιακές αντιλήψεις του φιλοσοφικού ρεύματος του Γνωστικισμού. Πέρα από τη φιλοσοφική του πλευρά, το έργο προσεγγίζει τη θρησκευτική και μουσική διάσταση του βόμβου, του μονότονου και συνεχούς ήχου, που εμφανίζεται σε πολλές θρησκείες και βοηθάει τους ανθρώπους με τρόπο ποιητικό να προσεγγίσουν την έννοια του θείου και της πνευματικότητας. Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία του Drone Mass είναι ένας ύμνος που αποτελείται από μία φαινομενικά ακατάληπτη σειρά φωνηέντων, η οποία μας φέρνει στο μυαλό μεσαιωνικά τραγούδια και προσδίδει στο έργο μία βαθιά θρησκευτικότητα.

Το Drone Mass, που έκανε πρεμιέρα στον αιγυπτιακό ναό του Dendur στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, θα παρουσιαστεί στο Summer Nostos Festival από το διεθνούς φήμης American Contemporary Music Ensemble και το Theatre of Voices υπό τη διεύθυνση του Paul Hillier. Πρόκειται για μία πολυδιάστατη σύνθεση που αγκαλιάζει φιλοσοφικά και θρησκευτικά στοιχεία του παρελθόντος, κάνοντάς τα επίκαιρα στο σήμερα. Η καλλιτεχνική φιλοδοξία του έργου θα μπορούσε να το φέρει κοντά στην αξεπέραστη μελοποίηση των Carmina Burana από τον Carl Orff, αφού συνδυάζει το παγερό δράμα του μινιμαλισμού και την αρμονία της θρησκευτικής μουσικής παράδοσης, μπολιασμένα με στοιχεία της σύγχρονης pop και του ψηφιακού κινηματογράφου.

Συντελεστές

Συντελεστές: 
Drone Mass (2015) του Jóhann Jóhannsson
American Contemporary Music Ensemble (ACME) & Theatre of Voices
Διευθύνει ο Paul Hillier

American Contemporary Music Ensemble:
Clarice Jensen, Καλλιτεχνική Διευθύντρια & Τσέλο
Ben Russell, Βιολί
Yuki Numata Resnick, Βιολί
Caleb Burhans, Βιόλα

Theatre of Voices:
Paul Hillier, Καλλιτεχνικός Διευθυντής & Διευθυντής Χορωδίας
Else Torp
Kate Macoboy
Signe Asmussen
Iris Oja
Paul Bentley-Angell
Jakob Skjoldborg
Steffen Bruun
Lauritz Jakob Thomsen

Christina Vantzou and John Also Bennett, Electronics

Francesco Donadello, Ηχολήπτης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.