Ernst und Rosa, Reality Check

«Ernst und Rosa, Reality Check» στο ArtWall Project Space

Τέσσερις σύγχρονοι Αυστριακοί και Έλληνες καλλιτέχνες προσεγγίζουν με διαφορετική οπτική την πραγματικότητα

Ο Ernst και η Rosa είναι ένα ζευγάρι που εκπροσωπεί δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους. Ernst, ο σοβαρός ξέρει τι θέλει και πώς να είναι κάτι. Προχωρά στη ζωή με τη λογική και ίσως είναι και λίγο απαισιόδοξος, ωστόσο έχει μια καθαρή εικόνα για την πραγματικότητα. Η Rosa έχει παιχνιδιάρικη στάση απέναντι στη ζωή. Θέλει να αισθανθεί την πραγματικότητα, να αφήσει ελεύθερα τα συναισθήματα της και με τάχα αφελείς ερωτήσεις να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Η ειρωνεία και ο σαρκασμός της προσβάλουν την τυπολατρεία και τη σοβαρότητα του Ernst, σε σημείο να γελά με τον εαυτό του. Ernst και Rosa, είναι ένα ανόμοιο ζευγάρι, αντίθετοι χαρακτήρες που έλκονται και χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Άσπρο και μαύρο. Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο Ernst, και κανείς δε γνωρίζει τι θα κάνει η Rosa, που προκαλεί με αφέλεια της. Το εννοούν πράγματι;

Από 5 Μαΐου – 1 Ιουνίου, το ArtWall Project Space φιλοξενεί 4 σύγχρονους Αυστριακούς και Έλληνες καλλιτέχνες που προσεγγίζουν με διαφορετική οπτική την πραγματικότητα, τις προσωπικές αντιφάσεις, τα ατομικά και κοινωνικά προβλήματα που επιβάλλει η δυτική σκέψη. Οι κεντρικές φιγούρες της έκθεσης «Ernst and Rosa» συμβολίζουν τα άλυτα «προβλήματα» της εποχής μας και καλούνται να τα λύσουν. Οι έντονες ιδιαιτερότητες τους δημιουργούν τα μεταξύ τους μπερδέματα και παρεξηγήσεις. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες καταγράφουν μέσα από τα έργα τους, νέες οπτικές για τις αντιφάσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν ανάμεσα στα δύο φύλα, μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

Το έργο της Karin Pfeifer εξετάζει την κοινωνική θέση των δύο φύλων – την ατομικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Καριέρα – σπίτι – καθημερινά πρότυπα που συνυπάρχουν με τις προσωπικές μας επιλογές.

Στο έργο “L’homme qui n’avait pas peur des crocodiles” του Κωνσταντίνου Πάτσιου, το πυκνό σύμπλεγμα στοιχείων αναγκάζει τον θεατή να απλοποιήσει τη σκέψη του και με καθαρό βλέμμα, να ψάξει για νέες καταστάσεις και λογικές.

Η Χαρά Πιπερίδου εξετάζει σε βάθος τις μύχιες συνθήκες της πραγματικότητας, αναδύει αντιφατικές ρεαλιστικές διατάξεις του σύγχρονου πολιτισμού και του τραγικά διαρθρωμένου κοινωνικού συστήματος επιλογές.

Η Anna Reschl ακολουθεί μια κριτική στάση απέναντι στον κέντρο-Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και το αντίληψη για το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μέσα από την ενότητα Newroses, προσπαθεί να ορίσει τα πάντα σε μια ειδική σχέση μεταξύ τους.

Συντελεστές

Συμμετέχουν: Χαρά Πιπερίδου, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Anna Reschl, Karin Maria Pfeifer
Επιμέλεια: Agnes Tatzber

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.