Ψηφιακή εγκατάσταση του Άγγελου Πλέσσα με θέμα το περιβάλλον

Θέλοντας να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα, η έκθεση, με τίτλο «EverythingHappensAsItShould.com», μια ψηφιακή εγκατάσταση του εικαστικού Άγγελου Πλέσσα, παρουσιάζεται στο χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον» του αεροδρομίου, από στις 3 Οκτωβρίου 2016 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Το έργο του Άγγελου Πλέσσα δημιουργήθηκε ειδικά για να παρουσιαστεί στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έπειτα από ανάθεση του Polyeco Contemporary Art Initiative. Τα μηνύματα που εμφανίζονται στην εγκατάσταση προέρχονται από πραγματικές αναρτήσεις των χρηστών του διαδικτύου που εμπεριέχουν τη λέξη «nature». Με αυτόν τον τρόπο ο καλλιτέχνης καταφέρνει να δημιουργήσει μια πραγματική διασύνδεση ανάμεσα στον φυσικό κόσμο και τον ψηφιακό, δύο κόσμους στους οποίους όλοι κινούμαστε καθημερινά ανταλλάσοντας απόψεις και πληροφορίες. Ταυτόχρονα το έργο μας καλεί να σκεφτούμε ποιος είναι ο πιο οικολογικός τρόπος ανταλλαγής πληροφοριών, ακόμα και όταν πρόκειται για συζητήσεις που αφορούν το περιβάλλον. Η διαδραστική μορφή του έργου βρίσκεται στην ομώνυμη ιστοσελίδα, ελεύθερα προσβάσιμη στους επισκέπτες.

Το Polyeco Contemporary Art Initiative είναι ένας οργανισμός που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, θίγοντας εμμέσως το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, το οποίο δεν είναι μόνο τεχνικό, αλλά περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίσης. Το PCAI, δίνει το έναυσμα σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα τα οποία συμβάλλουν στο διάλογο για την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αφυπνιστεί η περιβαλλοντική συνείδηση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Ο Άγγελος Πλέσσας ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το επίκεντρο της δουλειάς του αφορά τη διασύνδεση του συνδεδεμένου (Online) και μη συνδεδεμένου (Οffline), χρησιμοποιώντας μέσα που επιτρέπουν στον θεατή να κατανοήσει πτυχές και των δύο αυτών συνθηκών. Ταυτόχρονα μέσω των έργων του δημιουργεί νέους τρόπους αλληλεπίδρασης του κοινού με τις συνθήκες αυτές. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν δράσεις σε Artists Residencies, αυτο-δημοσίευση σε διαδραστικές ιστοσελίδες, γλυπτά, εκδηλώσεις σε ζωντανή μετάδοση και διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάθε χρόνο διοργανώνει εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις της Αιώνιας Ιντερνετικής Αδελφότητας και πιο πρόσφατα το Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης. Η δουλειά του έχει προβληθεί σε πολλά πολιτισμικά ιδρύματα όπως το Jeu de Paume και το Centre Pompidou στο Παρίσι, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, το Frieze Projects 2013 στο Λονδίνο, το UC Berkeley Art Museum κλπ. Ο Πλέσσας είναι Fulbright Alumni και το 2015 κέρδισε το Βραβείο ΔΕΣΤΕ. Ο Άγγελος Πλέσσας εκπροσωπείται από τη γκαλερι The Breeder, Athens.

*Εικόνα: Angelo Plessas, EverythingHappensAsItShould.com, 2016, website, Copyright the artist, Courtesy The Breeder, Athens, Commissioned by Polyeco Contemporary Art Initiative

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.