Φ.Σ. Παρνασσός – 150 Χρόνια Πολιτισμός, 1 μήνας γιορτή

Ένας μήνας εικαστικών, μουσικών, λογοτεχνικών, κοινωνικών και παιδικών εκδηλώσεων

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός γιορτάζει φέτος το Νοέμβριο τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την κληρονομιά του και σηματοδοτούν το επόμενο βήμα της πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης του. Με μία ευρεία ποικιλία εικαστικών, μουσικών, λογοτεχνικών αλλά και παιδικών εκδηλώσεων, που συνθέτουν το πρόγραμμά του, ο Φ. Σ. Παρνασσός ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι γνωριμίας του αρχαιότερου φιλολογικού συλλόγου στην Ελλάδα και συνδιαμόρφωσης της επόμενης μέρας του.

Με το μήνα γιορτής τον οποίο διοργανώνει ο Φ.Σ. Παρνασσός καλεί το αθηναϊκό κοινό σε ένα δημιουργικό διάλογο, σε μία συνάντηση του παλιού με το νέο, με στόχο να περάσει στο σήμερα το όραμα των τεσσάρων παιδιών του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου, που το 1865 ίδρυσαν ένα πολιτιστικό σύλλογο ο οποίος επί 150 χρόνια με την πολύπλευρη και πολυδύναμη ακτινοβολία του εργάστηκε για την πρόοδο και ωφέλεια του λαού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αποβλέπει στο να τιμήσει τις σπουδαίες προσωπικότητες που συνδέθηκαν με τον Παρνασσό στα 150 χρόνια φωτεινής λειτουργίας του, και στη δημιουργία ευκαιριών ώστε το νέο αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει τη δράση του.

Από τις μουσικές εκδηλώσεις ιδιαίτερο χαρακτήρα έχουν οι βραδιές για την Gina Bachauer και την Mαρία Κάλλας. Η κεντρική αίθουσα θα γεμίσει όμως και με μελωδίες από τα έγχορδα της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο Ad Parnassum του συνθέτη, Ακαδημαϊκού Θεόδωρου Αντωνίου,που γράφτηκε ειδικά για αυτήν την περίπτωση. Για τους λάτρεις της jazz, οι Αθηναίοι θα απολαύσουν την Big Band σε μια βραδιά με χαρακτήρα 20’s.

Επίσης ξεχωρίζουν -σε συνεργασία με το ίδρυμα Παλαμά- το αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά, ο οποίος συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με τον Φ.Σ. Παρνασσό, η συμμετοχή του Τίτου Πατρίκιου σε μια ποιητική βραδιά, αλλά και η εικαστική έκθεση της συλλογής του Παρνασσού με έργα ζωγραφικής και ιστορικά κειμήλια που θα εκτεθούν για πρώτη φορά, περνώντας από τη σκιά στο φως.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι πρωτότυπες εκδηλώσεις για την σημαντική νομοθετική δραστηριότητα του Παρνασσού, η σημασία του ρόλου της διπλωματίας στην εξάπλωση του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, η αρχιτεκτονική επισκόπηση των σημαντικότερων κτιρίων της Αθήνας, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα και η σατυρική χαρτογραφία.

Στις κοινωνικές δράσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση σε συνεργασία με το ίδρυμα Ελίζα, καθώς αποτελεί την εξέλιξη του μακροχρόνιου έργου στήριξης των παιδιών από τον Φ. Σ. Παρνασσό ακόμα και κατά τις πιο δύσκολες περιόδους της χώρας.

Τέλος, ο Φ. Σ. Παρνασσός προχωρά σε μία σημαντική πρωτοβουλία, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα στην ιστορία του. Με στόχο παιδιά και νέοι, να γνωρίσουν τον Παρνασσό, διοργανώνονται μοναδικές δράσεις όλα τα σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου. Με τη συνδρομή θεατροπαιδαγωγών, μουσειοπαιδαγωγών, αρχιτεκτόνων, μουσικών, ηθοποιών και χορογράφων, ο Παρνασσός καλωσορίζει τους μικρούς Αθηναίους σε έναν ξεχωριστό κόσμο πολιτισμού και πνεύματος. Από παιχνίδια χορού και κίνησης στους χώρους του νεοκλασσικού της Καρύτση, μέχρι την αρχιτεκτονική βόλτα στην πόλη και τη συναυλία των Burger Project, γονείς και παιδιά θα βρουν ποικίλες και δημιουργικές προτάσεις για τα παιδιά τους.

Ο Φ.Σ. Παρνασσός, ακόμα και στις σκοτεινότερες εποχές της ελληνικής ιστορίας, έβρισκε τον τρόπο να φωτίζει με τη δράση του την καθημερινότητα της σύγχρονης Αθήνας. Σήμερα, με μία γιορτή, τιμά την ιστορία του και θυμίζει στους Αθηναίους ότι στον πολιτισμό και τη δημιουργία κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα γιορτής.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Ενηλίκων

Αναλυτικό Πρόγραμμα Παιδιών

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.