28 σύγχρονοι καλλιτέχνες συνδιαλέγονται με την Ασκητική του Καζαντζάκη

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση «Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» και στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Η έκθεση αρχικά παρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, κατά το διάστημα Μάιο – Οκτώβριο 2015.

Η έκθεση αξιοποιεί ένα πολιτιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας, τον στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας το έργο του Ασκητική σε διάλογο με δημιουργίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Σε συνεπιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά και της Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρίας Μαραγκού, η έκθεση ιχνηλατεί την πορεία του ανθρώπου από τη ζωή προς το θάνατο, «ακολουθώντας» και αντλώντας έμπνευση από το έργο Ασκητική του μεγάλου στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη.

Είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός ΝΕΟΝ δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και σε σύμπραξη με το Μουσείο Καζαντζάκη, το χειρόγραφο της Ασκητικής θα φιλοξενηθεί στην έκθεση, παρουσιαζόμενο για πρώτη φορά στην πόλη και μάλιστα σε αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη τέχνη.

Συνολικά 28 καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα που βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με την Ασκητική, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, έως το θάνατο.

Στην έκθεση συμμετέχουν έργα των: Marina Abramović, Αλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Helen Chadwick, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Robert Gober, Asta Gröting, Jim Hodges, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης, Mike Kelley, Willian Kentridge, Martin Kippenberger, Σοφία Κοσμάογλου, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger.

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό. Υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους, και άλλες δράσεις, υποστηρίζει και προωθεί σταθερά την καινοτόμο καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές και τα είδη της, ενημερώνεται γύρω από τις διεθνείς τάσεις της σύγχρονης τέχνης, συμμετέχει και συγκροτεί δίκτυα ανταλλαγών πολιτισμικού προϊόντος και εμπειρίας, επιδιώκει γόνιμες συνεργασίες που υπηρετούν τον κοινό στόχο της πολύπλευρης υποστήριξης και προβολής του καλλιτεχνικού έργου. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης προσανατολίζεται κυρίως στη σχέση της τέχνης με την πολιτική, το φύλο και το δημόσιο χώρο, ενώ συμμετέχει στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το ΚΜΣΤ, είτε φιλοξενώντας εκθέσεις στον χώρο του είτε με δικές του παραγωγές.

Εκπαιδευτικές δράσεις & Ξεναγήσεις

Μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές όλων των βαθμίδων, ενηλίκους και οικογένειες προτείνουν το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ στο κοινό και με δωρεάν συμμετοχή στα περισσότερα, με αφορμή την έκθεση «Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος».

Η έκθεση αξιοποιεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας, τον στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας το έργο του Ασκητική σε διάλογο με δημιουργίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης. Με αφορμή αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο, ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό κάθε Παρασκευή στις 19:00 και Σάββατο στις 12:00, εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικά προγράμματα για οικογένειες «ξεδιπλώνονται» μέχρι το τέλος της έκθεσης.

Αναλυτικά τα προγράμματα που έχουν καταρτίσει οι μουσειοπαιδαγωγοί του ΚΜΣΤ, Εύη Παπαβέργου και Κατερίνα Παρασκευά έχουν ως εξής:

– Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Με οδηγό τη φράση του Martin Kippenberger: «Όποιος αντικρίζει την Άβυσσο, δε θα πρέπει να εκπλαγεί, αν μπορεί να πετάξει» επιχειρούμε ένα ταξίδι στην Άβυσσο. Μα τι μπορεί να είναι η Άβυσσος για τον καθένα μας; Με όχημα τη φαντασία του καλλιτέχνη παρακολουθούμε τον ίδιο τον William Kentridge να κάνει ένα ταξίδι στη σελήνη.

Στη συνέχεια, από τη φαντασία περνούμε στην πράξη και στις κατασκευές του Abraham Cruzvillegas που φτιάχνει έναν τόπο ξεχωριστό για τον καθένα μας. Οι προσωπικές δημιουργίες του Μεξικανού καλλιτέχνη μεταμορφώνoνται στα μάτια κάθε επισκέπτη μικρού και μεγάλου και αποκτούν ξεχωριστό νόημα σαν να τις έφτιαξε για τον καθένα προσωπικά.

Η τελευταία στάση του προγράμματος έχει να κάνει με τη σχέση μας με τον Άλλον. Δύο έργα, το ένα της Μάρως Μιχαλακάκου και το άλλο του Σάββα Χριστοδουλίδη, ένα μεταμορφωμένο τραπέζι και δυο σκάλες θα γίνουν η αφορμή να ακούσουμε και να αφηγηθούμε ιστορίες για τις ανθρώπινες σχέσεις. Να αγγίξουμε τον Άλλον, το συνοδοιπόρο και σύντροφο στο ταξίδι, να δημιουργήσουμε με τον άλλον και να μιλήσουμε για την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την επαφή.

Το  πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία με το μουσείο, περιήγηση στην έκθεση με στάσεις σε επιλεγμένα έργα, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις θεματικές που διέπουν τα έργα της έκθεσης, ομαδικές και ατομικές εικαστικές δραστηριότητες και κινητικές δράσεις ενίσχυσης της δυναμικής της ομάδας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και προσαρμόζεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού.

Ομάδες μέχρι 25 άτομα
Καθημερινά εκτός Δευτέρας, κατόπιν ραντεβού (τ. +302310 589222,
[email protected])
Διάρκεια: περίπου 90′
Κόστος: δωρεάν

– Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το χώρο του μουσείου και έννοιες όπως η σύγχρονη και η εννοιολογική τέχνη και παράλληλα θα κληθούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους πάνω στις θεματικές της έκθεσης (Γένεσις-Τραύμα, Η Υπέρβαση της Άβυσσος, Από τη Δημιουργικότητα στην Αιωνιότητα, Αγγίζοντας τον Άλλο, Επιστροφή στην Άβυσσο), μέσα από ένα παιχνίδι διαδραστικής ξενάγησης.

Το κάθε γκρουπ μαθητών χωρίζεται σε 5 ομάδες και η κάθε ομάδα αναλαμβάνει μια θεματική ενότητα της έκθεσης, την οποία προσεγγίζει με τη βοήθεια των μουσειοπαιδαγωγών, σύντομων δράσεων και ενός φύλλου εργασίας. Το σύνολο των παρουσιάσεων της κάθε ομάδας συγκροτεί μια ολοκληρωμένη ξενάγηση.

Ομάδες μέχρι 25 άτομα
Καθημερινά εκτός Δευτέρας, κατόπιν ραντεβού (τ. +302310 589222,
[email protected])
Διάρκεια: περίπου 90’
Κόστος: δωρεάν

– Κυριακάτικα εργαστήρια για γονείς και παιδιά
Τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών της έκθεσης μας εμπνέουν να στοχαστούμε και να δημιουργήσουμε με ποικίλα υλικά και μέσα. Το εργαστήριο θα ολοκληρώνεται σε ένα δίωρο με σύντομο διάλειμμα, απευθύνεται σε οικογένειες και προωθεί την αλληλεπίδραση ενηλίκουανηλίκου και μουσείου και τη δυναμική αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μέσα από ένα ευχάριστο τρόπο έκφρασης και δράσης.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα γίνει ένα γρήγορο πέρασμα στην έκθεση, θα ασχοληθούμε περισσότερο με την εγκατάσταση  του Abraham Cruzvillegas, Autoconstruccion Room. Με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών θα πραγματοποιηθεί δημιουργική δράση τρισδιάστατου κολάζ/μακέτας με καθημερινά, ανακυκλώσιμα υλικά.

Μετά το σύντομο διάλλειμα θα μεταφερθούμε στην ενότητα της έκθεσης «Αγγίζοντας τον άλλο», θα παρατηρήσουμε και θα συζητήσουμε τα έργα της Μάρως Μιχαλακάκου, του Willliam Kentridge και του Σάββα Χριστοδουλίδη και θα πειραματιστούμε με κινητικές δραστηριότητες ενήλικου-ανηλίκου με γενική επιδίωξη τη συνεργατική δράση και το χτίσιμο εμπιστοσύνης σε σχέση με τον άλλο και την ομάδα.

Ηλικίες: 6-10 ετών
Κάθε Κυριακή Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, 11:00-13:00
Κόστος: δωρεάν
Συμμετοχή: Απαιτείται η δήλωση συμμετοχής στο +302310 593270, Τρίτη-Παρασκευή 11:00-17:00

– Ξεναγήσεις
κάθε Παρασκευή 19.00-20.00 & Σάββατο στις 12.00, από τους επιμελητές-ιστορικούς τέχνης του ΚΜΣΤ
Οι ξεναγήσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου. Ξενόγλωσσες ξεναγήσεις, κατόπιν ραντεβού, στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες, κατόπιν ραντεβού, από τους επιμελητές-ιστορικούς τέχνης του ΚΜΣΤ.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

1 €
- 3 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.