Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία

Έκθεση του Τσέχου φωτογράφου Karel Cudlín

Η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και η Image Gallery διοργανώνουν την έκθεση «Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία» του διακεκριμένου Τσέχου φωτογράφου Karel Cudlín (Κάρελ Τσουντλίν). Ο φωτογράφος θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια, τα οποία θα διεξαχθούν στις 19 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19:00 στην Image Gallery.

Η Τσεχία κατέχει μία από τις σημαντικότερες θέσεις στην ιστορία της φωτογραφίας έχοντας αναδείξει ονόματα όπως ο σουρεαλιστής František Drtikol, ο Tono Stano με τη μεταμοντέρνα φωτογραφία του, ο εκπρόσωπος της λεγόμενης «σκηνοθετημένης φωτογραφίας» Jan Saudek και ο γνωστότερος ίσως στον ελλαδικό χώρο, μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum, ο Josef Koudelka. Ο Karel Cudlín, τα έργα του οποίου παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στην πλειάδα των διάσημων Τσέχων φωτογράφων, της τσεχικής και της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής.

Ο Karel Cudlín γεννήθηκε το 1960 στην Πράγα της τότε Τσεχοσλοβακίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φωτογραφίας της ξακουστής FAMU (Ακαδημίας Κινηματογράφου) της Πράγας. Ως φωτογράφος έχει συνεργαστεί με σημαντικά περιοδικά και εφημερίδες της Τσεχίας. Στο διάστημα 1997-2003 υπήρξε ένας από τους επίσημους φωτογράφους του τότε Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας, Václav Havel. Ο Karel Cudlín ασχολείται κυρίως με κοινωνικά θέματα. Με έναν προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο κατέγραψε τις στιγμές της Βελούδινης Επανάστασης στην Τσεχία το Νοέμβρη 1989. Τα έργα του υπάρχουν σε πολλές δημόσιες συλλογές όπως το Μουσείο Ludwig στην Κολωνία, το Μουσείο του Τείχους στο Βερολίνο, το Μουσείο de l’ Elysée στη Λωζάνη αλλά και ιδιωτικές συλλογές στην Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και στο εξωτερικό. Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Συμμετέχει τακτικά στο διαγωνισμό δημοσιογραφικής φωτογραφίας «Czech Press Photo», στον οποίο έχει κερδίσει 18 βραβεία σε διάφορες κατηγορίες. Έχει εκδώσει πολλά λευκώματα με διάφορα θέματα όπως η εβραϊκή κοινότητα, εικόνες από την Πράγα, «το γερμανικό φθινόπωρο στην Πράγα του 1989» και πολλά άλλα.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν 37 ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες φέρνουν στην Ελλάδα τις μοναδικές εικόνες από την Τσεχοσλοβακία του 1979, κατόπιν την Τσεχική Δημοκρατία έως και την πολύ πρόσφατη Πράγα του 2014.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Τάσος Βενετσανόπουλος, Ηλίας Κοσίντας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.