Γερμανοί Ρομαντικοί ΙV: Τιτάν

Τα αισθησιακά έργα του Ρ.Βάγκνερ και του Γ.Μάλερ από τη σολίστ Χενριέτε Γκέντε

Ένας μεγάλος, ρομαντικός έρωτας ήταν η κινητήριος δύναμη για τη σύνθεση από τον Ρίχαρντ Βάγκνερ των Πέντε τραγουδιών σε ποίηση της Ματθίλδης Βέζεντονκ και από τον Γκούσταβ Μάλερ της «τιτάνιας» Πρώτης Συμφωνίας του. Τα έργα συνυπάρχουν στο πρόγραμμα της συναυλίας από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου Γερμανού αρχιμουσικού, βιολιστή και παιδαγωγού Κρίστοφ Πόππεν, ο οποίος επιστρέφει στο πόντιουμ της Ορχήστρας λίγους μήνες μετά την περσινή του συναυλία. Σολίστ η Γερμανίδα μεσόφωνος Χενριέτε Γκέντε που θα ερμηνεύσει τα αισθησιακά τραγούδια του Βάγκνερ.

Μετά την εξέγερση της Δρέσδης (Μάιος του 1849) ο Ρίχαρντ Βάγκνερ και η τότε σύζυγός του, Μίννα, διέφυγαν στην Ελβετία. Εκεί, στη Ζυρίχη του 1851, γνωρίστηκαν και συνδέθηκαν φιλικά με τον Γερμανό επιχειρηματία Όττο Βέζεντονκ και τη γυναίκα του Ματθίλδη. Μεταξύ του Βάγκνερ και της Ματθίλδης, που έτρεφε βαθύ θαυμασμό για το έργο του, υπήρξε ερωτική έλξη. Αν και αυτή δεν εξελίχθηκε ποτέ σε ερωτική σχέση, αρκούσε για να εμπνεύσει την σύνθεση από τον Βάγκνερ τον χειμώνα του 1857-58 πέντε τραγουδιών πάνω σε ποίηση της νέας του «μούσας», με συνοδεία πιάνου. Ο ίδιος ο Βάγκνερ ενορχήστρωσε μόνο το τελευταίο, με τίτλο«Träume» δηλαδή «Όνειρα», ενώ τα υπόλοιπα τραγούδια έτυχαν κατά καιρούς διαφόρων ενορχηστρώσεων, μεταξύ άλλων και αυτής του Καρλ Στύμπερ. Σ΄αυτή την εκδοχή θα ακουστούν στη συναυλία της 6ης Μαρτίου.

Αρχιμουσικός της Όπερας του Κάσελ το 1884 ο Γκούσταβ Μάλερ βίωσε έναν αποτυχημένο έρωτα για τη σοπράνο Γιοχάννα Ρίχτερ, που στάθηκε αφορμή για τη σύνθεση του πρώτου του φωνητικού κύκλου, με τίτλο «Τα Τραγούδια του Οδοιπόρου». Θέματα από αυτό τον κύκλο χρησιμοποιήθηκαν και στην Πρώτη του Συμφωνία, τη δημιουργία της οποίας κινητοποίησε μία άλλη ερωτική περιπέτεια του συνθέτη, το 1886 με τη Μάριον Ματθίλδη φον Βέμπερ. Τον Νοέμβριο του 1889 ο συνθέτης διηύθυνε στη Βουδαπέστη την πρώτη εκτέλεση του συμφωνικού του έργου, στο οποίο ο ίδιος έδωσε αργότερα το γενικό προσωνύμιο «Τιτάν», που παραπέμπει στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζαν Πωλ(καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα Πάουλ Φρήντριχ Ρίχτερ).

Ακολουθεί το πρόγραμμα της συναυλίας:

Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813–1883)
Πέντε τραγούδια σε ποίηση της Ματθίλδης Βέζεντονκ
Der Engel (Ο Άγγελος)
Stehe still! (Μείνε ήσυχη!)
Im Treibhaus (Στο θερμοκήπιο)
Schmerzen (Πόνοι)
Träume (Όνειρα)

Γκούσταβ Μάλερ (1860–1911)
Συμφωνία αρ.1 «Τιτάν»

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 25 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.