H 4η ατομική έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Giovanni Anselmo στη γκαλερί Bernier/Eliades

Ο καλλιτέχνης δημιουργεί γλυπτά από αντικείμενα που βρέθηκαν, διάφορα είδη πέτρας, φυτά και άλλες οργανικές ουσίες

Από τους πρωτοπόρους της Arte Povera, ο Anselmo, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, συνέβαλε στη ριζική αναδιαμόρφωση της τέχνης και στη στροφή της μακριά από τις παραδοσιακές φόρμες και τη χρήση νέων, φτηνών (φτωχών) και φυσικών υλικών. Ο Anselmo μοιράζεται με τους καλλιτέχνες αυτής της ομάδας την επιθυμία να ενσωματώσει στην τέχνη του, τους παράγοντες του Χρόνου και της Ενέργειας. Εμπνευσμένος από την παρατήρηση των αόρατων φυσικών δυνάμεων, όπως η βαρύτητα και ο ηλεκτρομαγνητισμός, και από την ενέργεια που κυβερνά το σύμπαν, δημιουργεί γλυπτά από αντικείμενα που βρέθηκαν, διάφορα είδη πέτρας, φυτά και άλλες οργανικές ουσίες.

Στο έργο του Giovanni Anselmo το πραγματικό περικλείει το εδώ-και-τώρα και το άπειρο. Δείχνει αυτό που δεν μπορεί να ιδωθεί, μέσα από τον τρόπο που τα υλικά ανταποκρίνονται στη βαρυτική δύναμη, από τη βελόνα μιας πυξίδας, τη δύναμη της γλώσσας, μία φωτογραφία, το χρώμα.

Στο κέντρο της τέχνης του Anselmo βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος: ο καλλιτέχνης καλεί κάθε θεατή να εμπλακεί άμεσα και κριτικά με το έργο του, και να αντιμετωπίσει τη θέση του μέσα στη φυσική τάξη. Ο Anselmo διερευνά τις δυνατότητες «εξανθρωπισμού της απότομης απόστασης» που μας χωρίζει από τα αστέρια και την τοποθέτησή μας μέσα στο σύμπαν.

Στην τέταρτη αυτή έκθεσή του στη γκαλερί Bernier/Eliades ο Anselmo θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά έργα της δουλειάς του, ανάμεσα στα οποία το Particolare, έργο καθαρά εννοιολογικό, που αποτελείται από την προβολή αυτής της λέξης, που σημαίνει λεπτομέρεια αλλά και κάτι ξεχωριστό ή ειδικό, στο χώρο της γκαλερί. Η λέξη γίνεται ορατή μόνο όταν κάποιο αντικείμενο συναντήσει την ακτίνα προβολής- διαφορετικά χάνεται στο άπειρο.

Στο έργο Oltremare verso Oriente η χρήση της μαγνητικής βελόνας προσανατολίζει το θεατή και το χαρακτηριστικό μπλε λουλακί που ο Anselmo χρησιμοποιεί για χρόνια, το Ultramarine, τον ταξιδεύει σε εξωτικά μέρη. Όπως κι ο ίδιος αναφέρει: “Ο όρος Oltremare [Ultramarine] ορίζει το μπλε χρώμα που στο παρελθόν εισάγονταν από το εξωτερικό. Το ερέθισμα που μπορεί να προσφέρει είναι όχι μόνο οπτικό αλλά και διανοητικό, υποδεικνύοντας ένα μέρος πέρα από τα τείχη της γκαλερί προς την οποία γυρίζουν το έργο και ο θεατής. Είναι σε κάθε περίπτωση θέση που υπάρχει, διότι όπου κι αν πάτε, υπάρχει πάντα στο πέρασμά του”.

O Giovanni Anselmo γεννήθηκε στο Borgofranco d’Ivrea το 1934. Ζει κι εργάζεται στο Τορίνο. Τα έργα του έχουν εκτεθεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία, σε ατομικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων τα Castello di Rivoli (Τορίνο) το 2016, το μουσείο τέχνης Moderne et Contemporain, Saint-Étienne, το Métropole το 2015 και το Kunstmuseum Winterthur το 2013, καθώς και σε διεθνείς εκδηλώσεις όπως το Aichi Triennale, 2016, Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, 2015, Μπιενάλε της Βενετίας, 1978-1980-1990-2007 και Documenta, 1972. Το 1990 του απονεμήθηκε o Xρυσός Λέοντας για τη ζωγραφική στη 44η Μπιενάλε της Βενετίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.