Hack the Camp: ένας δημιουργικός μαραθώνιος για το προσφυγικό ζήτημα και τις προκλήσεις που αυτό θέτει

Ένα δημιουργικό hackathon με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού ζητήματος και των θεμάτων ένταξης

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων; Πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες; Τι είδους ευκαιρίες ενσωμάτωσης υπάρχουν ή μπορούν να δημιουργηθούν για αυτούς τους πληθυσμούς; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολλαπλές δεξιότητες που φέρνουν μαζί τους; Πώς μπορούν να έρθουν πιο κοντά με τους τοπικούς πληθυσμούς και να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διαπολιτισμικός διάλογος;

Αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα προσεγγιστούν στη διάρκεια του Hack the Camp (#HackTheCamp). Το Impact Hub Athens, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από ένα δημιουργικό hackathon για να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού ζητήματος και των θεμάτων ένταξης.

Προγραμματιστές, designers, άνθρωποι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτές, καλλιτέχνες και άλλοι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες ή μη εργάζονται σε ομάδες και αναζητούν βιώσιμες λύσεις για και μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών στη διαδικασία του hackathon είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να παραχθούν λύσεις οι οποίες θα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Το hackathon απευθύνεται σε ανθρώπους με ή χωρίς τεχνολογικές δεξιότητες, ενώ οι λύσεις που θα παραχθούν μπορεί να περιλαμβάνουν εφαρμογές τεχνολογίας, καθώς και ιδέες για μη τεχνολογικά προϊόντα ή υπηρεσίες, ή ακόμα εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πλατφόρμες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είτε ατομικά και να αναζητήσουν συνεργάτες κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του hackathon (Meet the Hackers) ή μπορούν να συμμετάσχουν με την ήδη υπάρχουσα ομάδα τους.

Η προσέγγισή μας έχει ως κεντρικό άξονα την Κριτική Μηχανική (critical engineering), δηλαδή την ανεύρεση και «κατασκευή» μιας άμεσα εφαρμόσιμης λύσης σε ένα υπαρκτό πρόβλημα μέσα από μια καινοτόμο, αλλά και πρακτική προσέγγιση που μπορεί να επιφέρει κοινωνική αλλαγή.

Το Hack the Camp θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: στην εκδήλωση «Meet the Hackers που θα πραγματοποιηθεί στις 21–22 Οκτωβρίου στη Διπλάρειο Σχολή, θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις και η μεθοδολογία του hackathon, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ομάδες και θα ξεκινήσουν να δουλεύουν στις αρχικές τους ιδέες. Από εκείνη την ημερομηνία και για τις επόμενες έξι εβδομάδες οι ομάδες θα προετοιμάζονται με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών ειδικών, οι οποίοι θα τους υποστηρίζουν προσφέροντας την τεχνογνωσία τους, ενώ θα μπορούν να εργάζονται από τον χώρο του Impact Hub Athens. Οι ομάδες που θα προκύψουν, θα μπορούν να υποβάλουν την επικαιροποιημένη τους ιδέα προς αξιολόγηση μέχρι τις 22 Νοέμβριου.

Το δεύτερο και τελικό στάδιο του Hack the Camp θα πραγματοποιηθεί στις 2–4 Δεκεμβρίου, στο Impact Hub Athens, όπου οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν θα αναπτύξουν την ιδέα τους σε μια βιώσιμη λύση με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Hack the Camp οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα τελικά τους project στην κριτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για τις τρεις καλύτερες ομάδες.

Οι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης στο Impact Hub Athens. Οι ομάδες και τα τελικά projects θα κριθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: αντίκτυπο, χρηστικότητα και παρουσίαση, βιωσιμότητα, καινοτομία και δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης (σε παρόμοιες καταστάσεις).

Οι λύσεις που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια του Hack the Camp θα εστιάσουν πρωτίστως στους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και σε οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτούς. Κάποιες από τις λύσεις μπορούν να απευθύνονται και σε άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που βρίσκονται χρόνια στη χώρα μας, αλλά και τοπικούς πληθυσμούς, προάγοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και συνεργασία.

Ο κώδικας αλλά και το συνοδευτικό ψηφιακό υλικό των προτάσεων που θα προκύψουν μέσα από το Hack the Camp, θα αναρτηθούν στο ομώνυμο αποθετήριο στο GitHub, με ανοιχτή άδεια, ώστε να γίνει δυνατή η ανάπτυξη νέων λύσεων πέρα από τα πλαίσια του hackathon. Το Hack the Camp διοργανώνεται με τη συνεργασία δύο διεθνών οργανισμών με ανθρωπιστικό προσανατολισμό: τους Creative Associates από την Αμερική και το International Alert από τη Μεγάλη Βρετανία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.