Έργα των Μάρθας Γκράχαμ, Πασκάλ Ριού, Τόνο Λάκυ και Άκραμ Καν για τα δεινά της εποχής

Η Hellenic Dance Company στην παράσταση Ανοιχτά σύνορα παρουσιάζει έργα των Μάρθας Γκράχαμ, Πασκάλ Ριού, Τόνο Λάκυ και Άκραμ Καν, που συναποτελούν μιαν εκρηκτική δήλωση πάνω στα δεινά της εποχής, στις 7 και 8 Ιουνίου, στο κτίριο Η της Πειραιώς 260. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Οκτώβριο 2014 , στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης «Αφιέρωμα στην τέχνη του χορού».

Τα έργα των Akram Khan, Martha Graham, Pascal Rioult και Tono Lachky που θα ερμηνεύσουν οι χορευτές της Hellenic Dance Company, επιλέχθηκαν ακριβώς γιατί όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν μια εκρηκτική δήλωση πάνω στα δεινά της ανθρωπότητας και τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή. Τέσσερις καλλιτέχνες από διαφορετικές εποχές, τέσσερα έργα σε διαφορετικό στυλ, αλλά με κοινή ανησυχία για το μέλλον, με κοινή αποστροφή στον εφησυχασμό και σαφή προσανατολισμό στην αντίδραση απέναντι σε όσα βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ευτυχία.

H HDC δημιουργήθηκε το 2000 στο πλαίσιο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης από την Παυλίνα Βερέμη και έχει ως στόχο να συνδέει το ελληνικό χορευτικό δυναμικό με την παγκόσμια χορευτική σκηνή. Στις παραγωγές της περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, έργα των Wim Vandekeybus, Jose Limon, Richard Alston, Mark Morris, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνου Ρήγου, Αθηνάς Βάχλα, Hofesh Shechter.

Λίγα λόγια για τα έργα και τους δημιουργούς

– Vertical Road του Akram Khan
Ο Άκραμ Καν είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χορογράφους της γενιάς του. Ιδιαίτερα γνωστός για τις συνεργασίες του In-I (2008) με τη διάσημη ηθοποιό Juliette Binoche, Sacred Monsters(2006) με τη μεγάλη χορεύτρια Sylvie Guillem, και το βραβευμένο Ζero degrees (2005) με τον Sidi Larbi Cherkaoui. Ο Akram Khan παράλληλα έχει ιδρύσει την Akram Khan Company. Η χορευτική γλώσσα κάθε παραγωγής της έχει ως αφετηρία τις καταβολές του Καν στο κλασικό ινδικό ιδίωμα kathak και στη μαθητεία του στον σύγχρονο χορό. Το Vertical Road (βραβείο κριτών The Age για το καλύτερο νέο έργο του 2010), είναι ένα εμβληματικό έργο του Akram Khan για το σύνολο του σύγχρονου χορού, με μουσική που συνέθεσε ειδικά για το έργο ο επί πολλά χρόνια συνεργάτης του, συνθέτης Nitin Sawhney. Το Vertical Road αντλεί έμπνευση από την παράδοση των Σούφι και τον Πέρση ποιητή και φιλόσοφο Rumi.

– Panorama της Martha Graham
Το Panorama που η χορογράφος εμπνεύστηκε και δημιούργησε το 1935 σε μια περίοδο που η καταπίεση των μειονοτήτων, η Μεγάλη Ύφεση και η άνοδος του φασισμού απασχολούσαν σοβαρά πολούς καλλιτέχνες. Διαποτισμένο από τις ανησυχίες αυτές, το Panorama γεννήθηκε για να εκφράσει τη δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα. Η Hellenic Dance Company ερμήνευσε με συνέπεια και πάθος αυτό το σπουδαίο έργο στη Νέα Υόρκη και το Ηρώδειο, αποσπώντας θετικές κριτικές από τον Τύπο, αλλά και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Η εφημερίδα New York Times επισήμανε σχετικά με την ελληνική συμμετοχή ότι “Το ηχηρό χειροκρότημα για το Panorama ήρθε για να ανταμείψει τους 35 νέους χορευτές που, χωρισμένοι σε τρεις κύριες ομάδες, ερμήνευσαν το έργο με θαυμαστό συγχρονισμό και εντυπωσιακή δύναμη.”

– Wien του Pascal Riout
O Pascal Rioult, έχοντας μαθητεύσει και αναδειχθεί στις ομάδες  χορού May O’Donnell, Paul Sanasardo και Martha Graham Dance Company, πέρασε το 1994 στο επόμενο στάδιο ιδρύοντας τη δική του ομάδα, RIOULT. Πιστό στις προθέσεις του Ραβέλ, το Wien είναι μια φανταστική και μοιραία περιδίνηση με μαγικές διαστάσεις. Το βιεννέζικο βαλς, η τέλεια εικόνα της εξευγενισμένης κοινωνίας, μετατρέπεται σε σύμβολο ενός αποσαθρωμένου κόσμου που βρίσκεται στη δίνη της βίας και του εξευτελισμού. Το κομμάτι φέρει τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα της απελπισίας και της μοιρολατρίας. Πρόκειται για τα χνάρια μιας ανθρωπότητας που αποτυγχάνει και για ένα προμήνυμα του θριάμβου του κακού. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου 1995 στο  Sylvia and Danny Kaye Playhouse στη Νέα Υόρκη.

– Nο More Fairytales του Tono Lackhy
Ο Tono Lachky, ένα από τα πλέον ανερχόμενα διεθνή αστέρια του σύγχρονου χορού, έγινε μέλος της Akram Khan Company Μάρτιο του 2004 και ακολούθησε τη μεγάλη διεθνή περιοδεία του «MA» (48 χώρες σε όλο τον κόσμο) για δύο χρόνια. Ως χορογράφος, έχει δημιουργήσει διάφορα έργα, τα πιό γνωστά από τα οποία είναι τα: Twice Read, Softandhard, Heaven is the place, Perfect Day To Dream, Kids in a play, Mind a Gap. Είναι συνιδρυτής του Les SlovaKs Dance Collective. Δημιούργησαν το Opening Night (2007), το Journey Home (2009), το Les SlovaKsThe Concert (2010) και το Fragments (2012). Από το 2007 η ομάδα Les SlovaKs δίνει παραστάσεις σε Ευρώπη, Αφρική, Κεντρική και Βόρεια  Αμερική. Ο Tono Lachky έχει το χάρισμα να αποτυπώνει σε κίνηση το σφυγμό της εποχής με παλμό, χιούμορ και έντονα θεατρικά στοιχεία. Στην νέα αυτή συνεργασία του με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ο Τόνο θα παρουσιάσει τη νέα πρωτότυπη χορογραφία του με τίτλο No more fairytales, ένα κωμικοτραγικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα, μια γιορτή του χορού αφιερωμενη στους Έλληνες στους καιρούς της κρίσης.

Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015.

Συντελεστές

Martha Graham
Panorama

Pascal Rioult
Wien

Tono Lackhy
No More Fairy Tales

Akram Khan
Vertical Road

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.