We could be heroes: Κόμικς και Σούπερ Ήρωες στη Blender Gallery

Μια πολυμορφική έκθεση με κεντρική θεματολογία τα κόμικς και τους super ήρωες, με αυθεντικά τεύχη και signed prints από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές

H Blender Gallery παρουσιάζει μια πολυμορφική έκθεση με κεντρική θεματολογία τα comics και τους super ήρωες. Μια έκθεση που περιλαμβάνει πίνακες με θέμα τους super ήρωες, αυθεντικά τεύχη comics και signed prints από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές comics στον κόσμο, οπτικοακουστικά μέσα, επιτοίχια γλυπτά κ.α.

Τα comics είναι μια σειρά από κωμικά σχέδια που διηγούνται οπτικά μια ιστορία.  Τα πρώτα βιβλία comics κυκλοφόρησαν στη αγορά των ΗΠΑ το 1933. Βασικές κατηγορίες είναι τα Detective Comics και τα Action comics. Τα comics θεωρούνται ως η ένατη των καλών τεχνών, η πιο πρόσφατη και εντυπωσιακή του 20ου αιώνα.

We Could Be Heroes

Στην αρχή η θεματολογία περιοριζόταν στη καθημερινότητα. Στη συνέχεια διανθίστηκαν σε θέματα όπως οι κοινωνικές ομάδες, η σεξουαλικότητα, η βία, οι κοινωνικές διαφορές και η σάτιρα.  Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμα πιο εμπορευματοποιημένη η τέχνη των comics. Και τη σειρά τους παίρνουν οι Marvel Entertainment και η DC με  χαρακτήρες  που είναι πασίγνωστοι με κυριότερους τον Spiderman, Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, τους X-Men, τους Fantastic Four, τον Hulk, τον Iron Man, τον Captain America και πολλούς άλλους.

We Could Be Heroes

Ο τίτλος της έκθεσης – We could be heroes –  τονίζει τη σημασία των ηρώων στην εποχή μας. Γενικά, ως ήρωας χαρακτηρίζεται το πρόσωπο που, έχοντας έρθει αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα, δυσκολία ή σύγκρουση, επιδεικνύει αρετές όπως: γενναιότητα, αυτοθυσία, σοφία, ευαισθησία για τις ανάγκες των άλλων και τοποθετεί το κοινό συμφέρον ψηλότερα από το ατομικό.

Σύμφωνα με τον Cohen ο ήρωας είναι ένας συνηθισμένος πολίτης που επιδεικνύει μια ασυνήθιστη πεποίθηση και επιμονή στο να πράττει το σωστό.  Σε αυτό το πρότυπο αλλά και φυσικά στο πρότυπο των ατόμων με υπερδυνάμεις στηρίχτηκαν όλοι οι δημιουργοί των υπερηρώων.

Η έννοια των υπερηρώων έχει στηριχθεί στην ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει την ασφάλεια του “προστάτη”, του ατόμου που με τις υπερδυνάμεις του μπορεί ανά πάσα στιγμή να “σώσει” τον κόσμο από όλα τα δεινά που συμβαίνουν.

We Could Be Heroes

Σκοπός της έκθεσης είναι να προκαλέσει στον επισκέπτη το συναίσθημα της έκπληξης, τη διάδραση μεταξύ επισκέπτη και έργου τέχνης και φυσικά να εντάξει τον θεατή σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν τον μοναδικό κόσμο των υπερηρώων και των comics. Η πολυμορφία αυτής της έκθεσης συνιστά την έκπληξη του ματιού, κατά τη διάρκεια της περιήγησης του επισκέπτη στην έκθεση.

Αυτή λοιπόν την προσέγγιση ακολούθησαν οι καλλιτέχνες μας στα έργα τους καθώς και η επιλογή των αυθεντικών prints στηρίχθηκε σε αυτήν ακριβώς τη θεωρία. Αμεσότητα – πολυμορφία – έκπληξη. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την έκθεση.

Οι καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος σε αυτή την έκθεση είναι: O Kron, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος, ο Γαβριήλ Τομπαλίδης, ο Πέτρος Χριστούλιας, ο Γίωργος Μπότσος και η Ζωή Πανέ. Θα δούμε έργα εμπνευσμένα από τα Comics και τους σούπερ ήρωες, κάποια με έντονα χρώματα και κάποια άλλα ασπόμαυρα θυμίζοντας αρκετά τη προσέγγιση των σκίτσων. Θα δούμε γνωστούς σούπερ ήρωες μέσα από τα μάτια του κάθε ζωγράφου, από τον κ. Νυχτερίδα μέχρι τον Spiderman τοποθετημένο σε αναγεννησιακό περιβάλλον. Στον εκθεσιακό μας χώρο θα φιλοξενήσουμε  την εταιρία Comicdom και την εταιρία Jemma Comics που θα είναι κοντά μας με πολλές εκπλήξεις.

We Could Be Heroes

We could be heroes γιατί όλοι μας μπορούμε να είμαστε ήρωες του εαυτού μας. Όλοι μας μπορούμε να είμαστε ήρωες για την οικογένεια μας, για τους φίλους, για την κοινωνία μας. Ήρωες που στηρίζουν, που προβληματίζουν, ήρωες που είναι πάντα εκεί, που προστατεύουν που ακούν, που στέκονται και αγαπούν. Μπορούμε όλοι να είμαστε ήρωες χωρίς να είμαστε τέλειοι. Ήρωες με λάθη, με ανασφάλειες και φόβους. Οι “ανθρώπινοι ήρωες”, αυτοί είμαστε όλοι εμείς.

 

Συντελεστές

Επιμέλεια Έκθεσης: Ιάσων Θεοφανίδης, Μαριάννα Μαυρουδή

Καλλιτέχνες: Kron, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Πέτρος Χριστούλιας, Γίωργος Μπότσος, Ζωή Πανέ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.