Κώστας Βόμβολος: Homesickness Blues: Greek Immigrants in the Basement of the USA

Η γεφύρωση δύο εντελώς διαφορετικών μουσικών ειδών που γεννιούνται σχεδόν ταυτόχρονα: της τζαζ και του ελληνικού αστικού τραγουδιού

«I’ll never forget the day I left my home…» είναι οι πρώτοι στίχοι του «Homesickness blues», ενός από τα πρώτα υπάρχοντα ηχογραφημένα μπλουζ (1916).

Όσο κι αν εμπίπτει εύκολα στην κατηγορία του στερεότυπου, η φράση αυτή μπορεί να γεφυρώσει δύο εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη που γεννιούνται σχεδόν ταυτόχρονα: την τζαζ και το ελληνικό αστικό τραγούδι.

Κώστας Βόμβολος Homesickness Blues: Greek Immigrants in the Basement of the USA

Στη μουσική παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017 θα ακουστούν επιλεγμένα κομμάτια πρώιμου σουίνγκ και μπλουζ συνυπάρχουν με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια στην αστική εκδοχή τους, όπως μας έχουν διασωθεί στις πρώτες ηχογραφήσεις των Ελλήνων στην Αμερική.

Η ξενάγηση σ’ αυτό το μουσικό τοπίο γίνεται μέσα από την αφήγηση της Μαρίας Σαραντοπούλου-Οικονομίδου: «Οι Έλληνες της Αμερικής όπως τους είδα» (εκδόθηκε το 1916 και περιγράφει τις εντυπώσεις από ένα ταξίδι του 1913). Δύο ηθοποιοί, η μία στον ρόλο της συγγραφέως-αφηγήτριας και η άλλη σε τρεις ρόλους, της τραγουδίστριας-κονσοματρίς σε έναν καταυλισμό ανθρακωρύχων, της Αμερικανίδας κοπέλας ενός εργάτη και της συζύγου σε έναν μικτό γάμο, δημιουργούν το σκηνικό πλαίσιο για την ανάδειξη αυτής της μουσικής συνύπαρξης.

Συντελεστές

Σύλληψη/επιλογή κομματιών/ενορχήστρωση:  Κώστας Βόμβολος
Εκτέλεση μουσικών κομματιών:   The Speakeasies Swing Band!
(Κατερίνα Σισίννι – φωνή, Πάνος Καρνούτσος – ηλ. Κιθάρα, Μανόλης Σταματιάδης – πιάνο, Πάνος Βουλγαράκης – κοντραμπάσο,  Χρήστος Παπαδόπουλος – κλαρινέτο, σαξόφωνο, Γιάννης Νταλιάνης – ακ. κιθάρα, Στέργιος Κόιας – τύμπανα)
Στο ρόλο της αφηγήτριας: Μαριλού Βόμβολου
Στους υπόλοιπους ρόλους: Κατερίνα Σισίννι
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου, Ροδιά Βόμβολου
Ενδυματολογική – Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη, Διδώ Γκόγκου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 13 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.