Ατομική έκθεση installation του Βασίλη Γεροδήμου

Η σειρά Mare projects αφορά σε in situ εγκαταστάσεις (επιτόπιες) που φιλοτεχνούνται από προσκεκλημένους καλλιτέχνες. Το θέμα για το 2015 συνοψίζεται στις λέξεις «μετατόπιση/αναδιάταξη». Προσκαλούμε καλλιτέχνες που δημιουργούν site-specific έργα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διερεύνηση αρχιτεκτονικών αρχών στα πλαίσια της αξιοποίησης ενός χώρου, κάνοντας χρήση πρώτων υλών και υλικών από το τοπικό περιβάλλον και ιδίως από μια μάντρα δομικών υλικών.

Μια ευθεία γραμμή μπορεί να αντιπροσωπεύει τη σιωπή. Μπορεί να είναι ο ορίζοντας που διαχωρίζει τη γη από τον ουρανό, ή όλες μαζί οι γραμμές που δημιουργεί το αστικό τοπίο, η μία πάνω στην άλλη. Μερικές φορές οι γραμμές είναι κρυμμένες, ή απλώς μπορεί εμείς να μην τις βλέπουμε.

Παραπέμποντας πάντα σε βασικές δομικές αρχές, ο Βασίλης Γεροδήμος αναπαράγει και αναπλάθει οικείες μορφές και σχήματα που μας πλαισιώνουν σε κάτι νέο, χρησιμοποιώντας συχνά υλικά που έχουν απορριφθεί, τα οποία επιλέγει λόγω του βασικού γεωμετρικού σχήματός τους. Εξερευνώντας τον περιβάλλοντα χώρο, ο Γεροδήμος λαμβάνει τη θέση του παρατηρητή του δημόσιου χώρου, όπου τα πάντα αλληλοεπηρεάζονται. Δεν τον ενδιαφέρουν μονάχα οι φυσικές ιδιότητες μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο ενός τόπου, την ιστορία και την ταυτότητά του, τη σχέση μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και των κατοίκων του, καθώς και την αλληλεπίδραση και την καθημερινή ζωή του τόπου και πώς όλα αυτά συντελούν στη διαμόρφωση των εκάστοτε συνθηκών.

Η μελέτη του Γεροδήμου για τον περιβάλλοντα χώρο και η εγκατάσταση που φιλοτεχνεί κάθε φορά συνοδεύεται από γλυπτές χάρτινες μακέτες και κολάζ διατεταγμένα γεωμετρικά, τα οποία αντικατοπτρίζουν την άποψή του και λειτουργούν ως σημειώσεις ή προσχέδιά του.

Ο Βασίλης Γεροδήμος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και αργότερα αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας . Έχει εκθέσει τη δουλειά του σε ομαδικές εκθέσεις και στην Ελλάδα και εκτός. Από το 2004 έχει επίσης επιμεληθεί ένα μεγάλο αριθμό σκηνικών εγκαταστάσεων για χορογράφους και σκηνοθέτες.

Επίσης, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στα εγκαίνια της νέας έκθεσης που φιλοξενείται στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου (“Art in the lobby”-series). Πρόκειται για τη φωτογραφική έκθεση “Σύγχρονες γυναίκες φωτογράφοι από την Κρήτη”, η οποία περιλαμβάνει έργα των Αλίκη Χιωτάκη, Αγγελική Δουβέρη, Φωτεινή Φαρμασώνη, Μαρία Μιχελογιάννη, Ελευθερία Σειστάκη, Έφη Τσακρακλίδου και Έυα Βουτσάκη.

Επιμέλεια Σοφία Μαυρουδή. Ο κατάλογος της έκθεσης θα είναι επίσης διαθέσιμος για download μετά τα εγκαίνια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.