«hYgge» στο metamatic:taf

Μια βιωματική εγκατάσταση που στοχεύει σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία οικειότητας

Το metamatic:taf με μεγάλη χαρά φιλοξενεί το project hYgge (hoo ga), το οποίο ξεκινά την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως και τις 23 Ιανουαρίου 2017.

 

hygge είναι μια δανέζικη λέξη (προφέρεται «χού-γκα»). Είναι μια από εκείνες τις λέξεις που δεν έχουν μοναδική λεξική αντιστοιχία όταν μεταφράζονται. Για τους Δανούς είναι συνώνυμη ενός τελετουργικού απόλαυσης στιγμών, μια βιωματική συνθήκη. Μια στιγμή φυγής κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χειμώνων καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο ή το στρες. Σημασιολογικά η λέξη εσωκλείει τις έννοιες της ευημερίας, της άνεσης, της χαλάρωσης, της θαλπωρής και της συντροφικότητας χωρίς, ωστόσο, να εξαντλείται σε αυτές. Συνιστά μια κατάσταση του νου και, πρωτίστως, μια εμπειρία.

Εφορμώντας από την ιδέα του hYgge, το project αποτελεί μια βιωματική εγκατάσταση στον εκθεσιακό χώρο του metamatic:taf. Ο κλειστός χώρος της γκαλερί μετασχηματίζεται για 30 μέρες. Η εγκατάσταση γεμίζει το σκληρό, ψυχρό χώρο της γκαλερί δημιουργώντας μια πολυαισθητηριακή εμπειρία οικειότητας, με την αφή, την εικόνα και τον ήχο της να συνεργάζονται. Το πάτωμα καλύπτεται από λευκά στρώματα, μετατρέπεται σε μια ενιαία μαλακή επιφάνεια, το φως γλυκαίνει και ο ήχος απομονώνει.

Ένας χώρος έκθεσης και πρόσληψης σύγχρονης τέχνης, που συχνά ακολουθεί την αισθητική του λευκού κύβου, συνιστά μια συνθήκη ανοικειότητας για τον επισκέπτη που δεν θεωρείται «μυημένος». Το hYgge είναι μια εγκατάσταση που απευθύνεται πρωτίστως στην απουσία κατανόησης, συγκίνησης και σύνδεσης του ανθρώπου με αυτό που ορίζεται ως σύγχρονη τέχνη. Ο εκθεσιακός χώρος εδώ αποκτά μια νέα, πρωτόγνωρη χρήση. Μεταμορφώνεται και καλεί τον επισκέπτη να περάσει χρόνο σε αυτή, να αισθανθεί πως ο χώρος του ανήκει και πως δικαιούται την παρουσία του σε αυτόν.

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί μια σειρά δράσεων:
Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 18.00 | mindfulness meditation session με τη Μυρτώ Λεγάκη, που διδάσκει Free Movement κινητικό διαλογισμό
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 20.30 | performative act με τη χορογράφο και κινησιολόγο Caroline de Cornière (www.caroline2corniere.com) σε μια παραγωγή του Flux Laboratory
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 | finissage

(Με το πέρας της έκθεσης, το σύνολο των στρωμάτων θα δωρηθεί σε φιλανθρωπία της επιλογής του Flux Laboratory)

Συντελεστές

Lightning design: Θάλεια Βελεγράκη – Ελίνα Σφουντούρη
Sound design: Nίκος Παλαμάρης, Vs_Srg
Σύλληψη/επιμέλεια: Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα
Παραγωγή: Flux Laboratory

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.