Ατομική έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Λύρα

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 στον επιβλητικό του χώρο, στην οδό Πατησίων 47, την μεγάλη ατομική έκθεση φωτογραφίας της σύγχρονης Ελληνίδας εικαστικού Ελένης Λύρα, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου. Είσοδος ελεύθερη.

Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι αμνοί των αγγέλων» οι ψηφιακές «τοιχογραφίες» της Ελένης Λύρα, παρουσιάζουν στον σύγχρονο θεατή έναν κόσμο ατμοσφαιρικό και μεταφυσικό, εξόχως εξομολογητικό και αφηγηματικό, θεατρικό, σκληρό, ενίοτε βίαιο. Έναν κόσμο που δανείζεται από τον μύθο και την παράδοση, ντύνεται τα ρούχα της ανατολικής τέχνης και της βυζαντινής εικονογραφίας, πηγάζει από τον ατομικό ψυχισμό, που όμως καθώς εκτίθεται, γίνεται δημόσιος, βαθιά κοινωνικός και επίκαιρος – ιδιαίτερα στις μέρες μας, που βλέπουμε καθημερινά άψυχα κορμιά να ξεβράζονται από τα κύματα της θάλασσας.

Η εικονογραφία της φωτοψηφιακής ζωγραφικής της Λύρα, αρθρώνεται στη συγκεκριμένη έκθεση γύρω από δύο θεματικούς πυρήνες, την «Αγορά», σειρά την οποία δουλεύει ήδη από το 2001, και τις «Πιετά» (2004) τις οποίες εξελίσσει μέχρι σήμερα με έργα που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Συνολικά θα εκτεθούν 17 έργα.

Πρόκειται για μια διαφορετική αλλά ταυτόχρονα πολύ συγγενική προσέγγιση του ίδιου θέματος: του προαιώνιου ανθρώπινου δράματος. Η Λύρα στον εικονολατρικό της κόσμο επιχειρεί να το αφηγηθεί χρησιμοποιώντας εμμονικά το ανθρώπινο σώμα σε απρόβλεπτα αλλά και τόσο οικεία περιβάλλοντα. Τα έργα της είναι ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες, τυπωμένες σε χαρτί και ύφασμα, που δημιουργούν καθώς εκτίθενται ένα μοναδικό εικαστικό περιβάλλον, «ένα digital fresco», στον ισόγειο και υπόγειο χώρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το φετινό 15ο Athens Photo Festival, ένα από τα κορυφαία διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο και Ιούλιο στην Αθήνα.

Την έκθεση θα συνοδεύσει δίγλωσσος κατάλογος (ιταλικά / ελληνικά), αφιερωμένος στο έργο της Ελένης Λύρα, διανθισμένος με κείμενα γνωστών τεχνοκριτικών.

Ελένη Λύρα

Η Ελένη Λύρα σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της ΑΘήνας, στο εργαστήριο της Ρένας Παπασπύρου. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνογραφίας με καθηγητή τον Γ. Ζιάκα, και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην ΑΣΚΤ με τίτλο “Ψηφιακές μορφές τέχνης”. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Μαδρίτη), ενώ έργα της ανήκουν σε μεγάλες συλλογές όπως Βυζαντινό Μουσείο, Συλλογή Εμφιετζόγλου κ.ά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.