25 γλυπτά από τον γνωστό Βρετανό γλύπτη σε μια νέα αφαιρετική αντίληψη της μορφής

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου 2015, μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στο έργο ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες, του Βρετανού καλλιτέχνη Tony Cragg. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 19:30, όπου ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για το έργο του, με αφορμή την πρώτη ατομική του έκθεση στην Ελλάδα.

Στο Μουσείο Μπενάκη ο Cragg παρουσιάζει 25 γλυπτά από ατσάλι, χαλκό, ξύλο, πέτρα και πλαστικό σε μια νέα αφαιρετική αντίληψη της μορφής. Η γλυπτική του Cragg είχε ως καλλιτεχνικό έναυσμα τη συνάντηση του με τις αγγλικές Land Art and Performance και εξακολουθεί να διακρίνεται ακόμα για το μεγάλο πλούτο των απρόσμενων μορφικών καινοτομιών και συνδυασμών. Ο Cragg αυτοπροσδιορίζεται ως υλιστής, καθώς επιχειρεί διαρκώς να ανανεώνει και να διευρύνει τα υλικά της τέχνης του. Χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα, σκουπίδια ή ανακυκλώσιμα υλικά και υιοθετώντας τεχνικές όπως η συσσώρευση, η στοίβαξη ή η στρωματική διαβάθμιση αντικειμένων, προσδίδει στα πράγματα μια νέα, αναπάντεχη ερμηνεία. Εν προκειμένω, χρησιμοποιεί κυρίως το ατσάλι, το χαλκό και το ξύλο σε διατάξεις που παραπέμπουν σε γεωλογικές διαστρωματώσεις.

Τα τελευταία χρόνια, στο έργο του Cragg απαντούν κεφάλια και πρόσωπα ως οιονεί κατευθυντήριες δυνάμεις. Η κυκλοτερή κίνηση διαγράφει τον ρυθμό των γλυπτών. Επικαλύψεις και στρωματώσεις αναδεικνύουν σωματικά τοπία με κυρτά και κοίλα, δίνοντας υπόσταση σε νέες φόρμες και χαρτογραφώντας, παράλληλα, τα κενά στο χώρο. Ο Cragg δημιουργεί τις φόρμες του από «καλλιτεχνικά ιζήματα που μοιάζουν να αναδύονται από διαφορετικές εποχές» (Eva Maria Stadler, 2008). Επανερχόμενες μορφές στοιβάζονται σε σουρεαλιστικούς τοτεμικούς πυλώνες. Η οριζόντια προέκταση βιομορφικών σχημάτων ανακαλεί το πάθος για την ταχύτητα των ιταλών φουτουριστών, όπως του Umberto Boccioni και του Giacomo Balla, ενώ η καθετότητα των γλυπτών-πυλώνων του παραπέμπει στον Constantin Brancusi, τον γλύπτη που κατόρθωσε να απλοποιήσει τη φυσική μορφή με την αφαιρετική φορμαλιστική του γλώσσα. Η φύση σε όλες της τις εκφάνσεις (τις μικροδομές και τις μακροδομές της) αποτελεί το κυρίαρχο μοτίβο στο έργο του Tony Cragg τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Το διακριτικό γνώρισμα του Tony Cragg είναι η πρωταρχική του μέριμνα να ανακαλύπτει διαρκώς νέες και πρωτόγνωρες μορφές, που εκπλήττουν τον θεατή με τις απρόσμενες αναφορές τους σε βιομορφικά και τεχνολογικά σχήματα. Το 1911, ο κυβιστής γλύπτης Raymond DuchampVillon δήλωνε: «Κυρίαρχος σκοπός της τέχνης δεν είναι ούτε η περιγραφή ούτε η μίμηση, αλλά η δημιουργία άγνωστων όντων από στοιχεία που είναι πανταχού παρόντα αλλά αφανή». Την εύστοχη αυτή παρατήρηση θα μπορούσε κάλλιστα να την είχε κάνει ο Tony Cragg.

Ο Tony Cragg γεννήθηκε στο Λίβερπουλ το 1949 και ζει στο Βούπερταλ από το 1977. Φοίτησε αρχικά στο Gloucestershire College of Art and Design, προτού μεταπηδήσει στο Royal College of Art του Λονδίνου το 1973. Από τη δεκαετία του ’80 το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις συμπεριλαμβανομένων των documenta 7 και 8 στο Κάσσελ (1982 και 1987) και των Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1983) και της Βενετίας το 1980, το 1988 (εκπροσωπώντας τη Μεγάλη Βρετανία), το 1993 και το 1997. Το 1988 του απονεμήθηκε το Turner Prize και το 1992 αναγορεύτηκε Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών. Από το 1979 δίδαξε στην Ακαδημία Τέχνης του Ντύσσελντορφ, όπου εξελέγη καθηγητής το 1988, και το 2001 διορίστηκε Καθηγητής Γλυπτικής στην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου. Από το 1994 είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας των Τεχνών (Royal Academy of Arts) του Λονδίνου και από το 2002 μέλος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου. Τον ίδιο χρόνο, χρίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE). Το 2007, ο Tony Cragg απέσπασε την πιο εξέχουσα, ίσως, καλλιτεχνική διάκριση παγκοσμίως, το Praemium Imperiale. Το 2009 διαδέχτηκε τον Markus Lüpertz ως Πρύτανης της Ακαδημίας Τέχνης του Ντύσσελντορφ.

Συντελεστές

Κείμενο: Καθ. Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Ε.Ι.Α.
Επιτροπή επιλογής έργων: Ανδρέας Γιακουμακάτος, Δημήτρης Ησαΐας, Κώστας Μωραΐτης, Μιχάλης Μανιδάκης, Διονύσης Σοτοβίκης
Επιμέλεια και σχεδιασμός έκθεσης: Νάντια Κούλα
Σχεδιασμός καταλόγου: Ιωάννα Κωστίκα
Οργάνωση και συντονισμός: Μαριάννα Μηλιώνη
Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Μουσείο Μπενάκη

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2,5 €
- 5 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.