Οι Viet Cong στην Ελλάδα

Για μία συναυλία στη σκηνή του six dogs, μαζί με την αθηναϊκή μπάντα Chickn

Είναι πράγματι απορίας άξιο σε τι βαθμό έχει παρεισφρήσει σε όλα τα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης -και δη της μουσικής- ένα είδος political correctness, το οποίο απειλεί να πνίξει οτιδήποτε δεν είναι εντελώς ασφαλές και μη προκλητικό. Εξηγούμαστε: τον περασμένο Μάρτιο, ένα καναδέζικο συγκρότημα ονόματι Viet Cong (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι σύμπτυξη μιας Βιετναμέζικης φράσης που σημαίνει “Κομμουνιστής προδότης του Βιετνάμ“) ετοιμαζόταν να δώσει άλλη μία (πολύ καλή) συναυλία. Αυτή την φορά, ο τόπος ήταν το Oberlin College του Ohio, μέχρι που ο διοργανωτής την ακύρωσε για να μην “θίξει τις βιετναμέζικες και αμερικανό-βιετναμέζικες κοινότητες“, όπως είπε. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν, βεβαίως, να εξασφαλίσει την φήμη του συγκροτήματος και να βοηθήσει ώστε να ξεπουληθούν όλες οι υπόλοιπες ημερομηνίες της περιοδείας.

Οι Viet Cong αποτελούνται από τους Matt (φωνητικά/μπάσο), Mike (τύμπανα), Scott και Daniel (κιθάρες) κι έχουν τις ρίζες τους στο Calgary του Καναδά. Μάλιστα, ο Matt και ο Mike ήταν πριν μέλη μιας άλλης γνωστής μπάντας της πόλης ονόματι Women. To 2013 κυκλοφόρησαν μόνοι τους το πρώτο τους EP υπό τον τίτλο “Cassette” (σε μορφή κασέτας), το οποίο και κέντρισε τα αυτιά της τοπικής δισκογραφικής Flemish Εye αρκετά, ώστε να τους υπογράψει σε συνεργασία με την αμερικάνικη ανεξάρτητη εταιρεία “Jagjaguwar”. Κάπως έτσι οδηγήθηκαν στο φετινό ντεμπούτο τους, Viet Cong (2015, Flemish Eye/Jagjagwuar), το οποίο αμέσως έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές από τον μουσικό Τύπο, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις εμφανίσεις τους στην περιοδεία προώθησης του δίσκου.

Τόσο στο Cassette, óσο και στο ομώνυμο LP τους, οι Viet Cong φαίνεται πως έχουν βαλθεί να μην αφήσουν κανένα από τα σκοτεινά μονοπάτια που γέννησε το βρετανικό -κυρίως- post punk αδιάβατο. Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές καταφέρνουν να ακούγονται σαν Καναδοί Εcho and The Bunnymen ή Bauhaus, αλλά άλλες ξεσπούν σε κομμάτια οργισμένου και φασαριόζικου πειραματισμού που θυμίζουν τους This Heat. Το πιο ενδιαφέρον με τους Viet Cong παραμένει η παρακαταθήκη που αφήνουν για το μέλλον: θα εξελιχθούν σε θιασώτες του θορύβου ή θα μεταλλαχθούν σε ενα διαμάντι πειραματικής pop; Διοτί το εκπληκτικό είναι ότι αυτή την στιγμή, κατέχουν και τα δύο με αξιώσεις ολκής…

Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Chickn, αθηναϊκή πειραματική μπάντα, η οποία περιστρέφεται γύρω από το αρχικό ντουέτο των Νico (τύμπανα) και Kay (φωνητικά, κιθάρα), αν και επί σκηνής εμφανίζονται περιστασιακά πολλοί περισσότεροι συνεργάτες. Αρχικά βασιζόμενοι σε ήχους με επιρροή από το καλό krautrock, αισίως έχουν μετεξελιχθεί σε θιασώτες του πιο κλασσικού ήχου, που δεν θυσιάζουν, όμως, την όρεξη για μουσικές εξερευνήσεις.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

17 €
- 20 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.