Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης

Μία εγκατάσταση ειδικά διαμορφωμένη για την Κρυπτή Στοά συνδιαλέγοντας το παλιό με το νέο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στη Ρωμαϊκή Αγορά την έκθεση της Άννης Καλτσίδου, η οποία πραγματοποιείται, από τις 24 Ιουνίου έως τις  16 Αυγούστου, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η Άννη Καλτσίδου σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στο Οικονομικό Τμήμα και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει στο ενεργητικό της δύο ατομικές εκθέσεις : «Ήλιος (2011), «Artis Causa» (2014) και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Φλώρινα, Μεσολόγγι, Κοζάνη, Δρέσδη, Νις).

Στην τρίτη αυτή ατομική της έκθεση, η Καλτσίδου παρουσιάζει μία εγκατάσταση, ειδικά διαμορφωμένη για την Κρυπτή Στοά και δημιουργεί ένα περιβάλλον σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Και τα δύο μέρη της έκθεσης συνδιαλέγονται με τον αρχαιολογικό χώρο, παράγοντας συνειρμούς σχετικά με τη συνέχεια και την πορεία του ανθρώπου, της πόλης, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα στον χρόνο. Μέσα από την παρουσίαση και τους συσχετισμούς που προκύπτουν από αυτή, η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία, το παλιό διασταυρώνονται με το νέο, το εικαστικό έργο που γεννήθηκε για την έκθεση, απηχώντας εύστοχα το κεντρικό μήνυμα της Μπιενάλε: «Παλιές διασταυρώσεις – Make it New!».

Στο ίδιο πνεύμα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς με αναφορές στην ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα της πόλης, αλλά και τη σημερινή Θεσσαλονίκη της κρίσης.

Συντελεστές

Στην κατασκευή της εγκατάστασης της Κρυπτής Στοάς συνεργάστηκαν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Παλάντζας, Έλιο Σαμαρά, Ευστράτιος Στεργιανός, Φίλιππος Τατάκης, Κωνσταντίνος Τσακίρης
Περφόρμανς: Άννη Καλτσίδου
Ερμηνείες τραγουδιών: Δωροθέα Μιχαήλ (μικρασιάτικα, νησιώτικα), Βαλασία Ντόντουλου (τούρκικα, ποντιακά), Δάφνη Παπαστρατή (βουλγάρικα, ηπειρώτικα), Ελίνα Σαββουλίδη (αρμένικα, ποντιακά), Σιμώνη Τιάνο (σεφραδίτικα, εβραϊκά)
Συντελεστές ΕΦΑΠΟΘ: Μαρία Δ. Καγιαδάκη, Ιστορικός Τέχνης – Ζωή Μπίλη, Αρχαιολόγος – Μαρία Μίζα, Αρχιτέκτων-Μηχανικός – Ηλίας Κίτσας, Υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων – Ηλίας Καμπάς, Ηλεκτρολόγος – Προσωπικό Φύλαξης Ρωμαϊκής Αγοράς
Φωτογράφοι: Θωμάς Τσίμπρης, Χρήστος Βουλγαράκης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.