Μια διεθνής έκθεση για την Ευρώπη και τη σημερινή μεταβατική της περίοδο

Η Ελευσίνα21 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αισχυλείων 2015 διοργανώνουν την έκθεση In Flux με τη συμμετοχή εννέα καλλιτεχνών από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, σε επιμέλεια της Assistant Curator της Tate Modern Shoair Mavlian. Η έκθεση εγκαινιάζεται την 1η Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας και διαρκεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την ιδέα ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Υπογραμμίζει το πώς ανταποκρίνονται και εμπλέκονται στις ραγδαίες πολιτικοκοινωνικές αλλαγές οι καλλιτέχνες. Η έκθεση In Flux εστιάζει κυρίως στην Ευρώπη και τις γειτονικές της χώρες που για κάποιο διάστημα ενεπλάκησαν σε διάλογο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και επικεντρώνεται σε τέσσερα θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφεται το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια: την πολύπλοκη σχέση ανατολής και δύσης, το προσφυγικό ζήτημα και την μεταναστευτική κρίση, τις στιγμές διαμαρτυρίας και αντίστασης και την κατασκευή εθνικής ταυτότητας.

Τα έργα των Bouillon Group και Ahmet Ogut εξερευνούν την πολύπλοκη σχέση ανατολής και δύσης σε σχέση με το αν μια χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι. Το έργο των Thomas Mailaender και Henk Wildshchok πραγματεύεται την μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα καταδεικνύοντας το πώς αποτυπώνονται αυτά τα τεράστια θέματα με τους όρους των εικαστικών τεχνών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα έργα των Emine Gozde Sevim, Emeric Lhuisset, Sergiy Lebedynskyy και Vlad Krasnoshchok αποκρυσταλλώνουν στιγμές διαμαρτυρίας και αντίστασης που έχουν ξεσπάσει σε μεγάλες πόλεις τα τελευταία χρόνια, ενώ η δουλειά της Αικατερίνης Γκεγκισιάν εξερευνά τους τρόπους κατασκευής των εθνικών ταυτοτήτων και την συγχώνευση παρελθόντος και παρόντος σε μεταβατικές εποχές.

Η έκθεση επιζητεί να παρουσιάσει την ευθραυστότητα των φαινομενικά παγιωμένων, ακατάλυτων, θεσμικών συστημάτων, το πόσο γρήγορα μπορεί να αποδομηθούν ή να καταρρεύσουν και την συχνά άμεση έλευση της αλλαγής. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη αποτέλεσε σύμβολο δημοκρατίας και ευημερίας· ωστόσο, σήμερα, αυτή η εικόνα έχει θεμελιωδώς τρωθεί από την κρίση του 2008 και τα παρεπόμενά της που εξακολουθούν να ανακαθορίζουν τις θεσμικές δομές οι οποίες συνδέουν τα επιμέρους κράτη σε μια Ένωση. Αυτές οι θεσμικές δομές και διευρύνονται και συστέλλονται. Η έκθεση είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία να σκεφτούν όλοι τα πρόσφατα γεγονότα και να θέσουν ερωτήματα που αφορούν το μέλλον, καθώς κάθε καλλιτέχνης προσφέρει διαφορετικές οπτικές γωνίες και προοπτικές της σημερινής ρευστής μας κατάστασης.

Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί για την έκδοση προέρχονται από όλη την Ευρώπη και τις γειτονικές της χώρες και όλοι εκθέτουν συχνά πέραν των συνόρων της πατρίδας τους. Πολλοί έχουν εκπροσωπήσει τις χώρες τους στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Η έκθεση συνοδεύεται από ένα δοκίμιο και έναν μικρό κατάλογο.

Συντελεστές

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Bouillon Group (Γεωργία), Αικατερίνη Γεγησιάν (γεν. 1976, Ελλάδα), Emine Gozde Sevim (γεν. 1985 Τουρκία), Sergiy Lebedynskyy και Vlad Krasnoshchok (γεν.1982, Ουκρανία και γεν.1980, Ουκρανία), Emeric Lhuisset (γεν. 1983, Γαλλία), Thomas Mailaender (γεν.1979, Γαλλία), Ahmet Ogut (γεν. 1981 Tουρκία), Henk Wildschut (γεν.1967, Ολλανδία).

Υπεύθυνη για την έκθεση: Shoair Mavlian, επιμελήτρια της Tate Modern, του Λονδίνου, η εργασία της οποίας επικεντρώνεται κυρίως στην φωτογραφία, ενώ παράλληλα εργάζεται για την έρευνα και την διοργάνωση εκθέσεων στην Tate Modern. Συνεπιμελήτρια της μεγάλης έκθεσης Conflict, Time, Photography (Tate Modern, Λονδίνο, 2014) και της ομαδικής έκθεσης Project Space: A Chronicle of Interventions (Tate Modern, Λονδίνο και TEOR/eTica, Κόστα Ρίκα, 2014). Έχει  επίσης εργαστεί για πολλές φωτογραφικές εκθέσεις από την μόνιμη συλλογή της Tate Modern μεταξύ των οποίων οι New Documentary Forms (2011), Harry Callahan (2013) και Close Up: Identity and the Photographic Portrait (2015).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.