In Loco Parentis

Επτά καλλιτέχνες για τους γονείς τους

Τον περασμένο Νοέμβριο, στη Μόσχα, έξι φίλοι καλλιτέχνες συναντήθηκαν στο σπίτι του Μαξίμ Ιλιούκιν και της Νατάσας Στρούτσκoβα να ανταλλάξουν μικροπαρουσιάσεις της δουλειάς τους. Η Ελένη Μυλωνά έδειξε ένα βίντεο για τη μητέρα της, που είχε πρόσφατα ολοκληρώσει.

Ήταν τόσο συγκινητικό και δυνατό το βίντεο που στο τέλος της προβολής ξέσπασε αυθόρμητο χειροκρότημα. Ο Μαξίμ τότε πρότεινε στους έξι παρόντες να κάνουν όλοι μαζί μια έκθεση με θέμα τους γονείς τους, προσθέτοντας και τον κοινό φίλο Ραφαέλ Μαντάβι που δεν ήταν παρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικοί απ’ τους γονείς ήταν οι ίδιοι καλλιτέχνες. Η έκθεση είναι μια επίσκεψη/ αναφορά επτά καλλιτεχνών στον τόπο των γονιών τους μέσα απ’ τη δουλειά τους και πραγματοποιείται με την ευγενική συμπαράσταση του Ρομάντσο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ευφροσύνη Δοξιάδη
Η Ευφροσύνη Δοξιάδη είναι ζωγράφος και συγγραφέας του βιβλίου Τα Πορτραίτα του Φαγιούμ το οποίο έχει εκδοθεί σε 4 γλώσσες. Έχει κάνει εκθέσεις ζωγραφικής και εγκαταστάσεις στην Αθήνα, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ.

Maxim Ilyukhin
Ο Μαξίμ Ιλυούκιν γεννήθηκε το 1975 και ζει στη Μόσχα. Σαν καλλιτέχνης εργάζεται με διάφορα μέσα. Οι σπουδές του ήσαν σαν μηχανικός ρομποτικής (MSTU Μόσχας) και σαν καλλιτέχνης (ICA Μόσχας). Το 2000 ίδρυσε μαζί με άλλους το Art Business Consulting group (http://abc-group.ru/) που εστιάζει στην οπτικές και εγκεφαλικές διεργασίες του γραφειακού χώρου στα έργα τους. Από το 2004 διευθύνει τη δική του artist-run gallery και εργαστήριο που έχει οργανώσει 60 εκθέσεις με τους αντίστοιχους καλλιτέχνες. Ο Μαξίμ εκτός από τα επιμελητικά πρότζεκτ με άλλους καλλιτέχνες ασχολείται και με την προσωπική του δουλειά με έργα εικαστικά, εκθέσεις και περφόρμανς.

Rafael Sinclair Mahdavi
Ο Ραφαέλ Σινκλαίρ Μαντάβι είναι ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1946 και σπούδασε στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ανήκει σε διάφορες χώρες και πολιτισμούς και μιλάει διάφορες γλώσσες. Έχει εκθέσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Γαλλίας καιΕλλάδας.

Ιβάν Μαστερόπουλος
Γεννήθηκε το 1979 στη Μόσχα. Μεταξύ 1990-97 φοίτησε στο Καλλιτεχνικό Λύκειο της Μόσχας (MAXΛ). Από το 1998 -2004 σπούδασε στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος. Από το 2005-2009 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ). Το 2007-2008 σπούδασε στο Universidad de Sevilla, Facultad de Bellas Artes με υποτροφία Erasmus. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ρωσία, Ελλάδα και άλλες χώρες. Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.

Ελένη Μυλωνά
Η Ελένη Μυλωνά, καλλιτέχνης πολλαπλών μέσων, μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Αίγινα. Η μητέρα της ήταν η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά και ιδρύτρια του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά.

Natasha Struchkova
Η Νατάσα Στρούτσκοβα γεννήθηκε στη Μόσχα το 1968 και είναι από τους πρώτους Ρώσους web-designers. Τα πρώτα της δημιουργικά πρότζεκτ στα τέλη του ’90 συνδέονταν με την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών. Το 2001 ίδρυσε μαζί με τους Maxim Ilyukhin και τον Mikhail Kosolapov την ομάδα ABC (Art Business Consulting) που είxαν το δικό τoυς artist-run space “ABC Gallery” στο Art-Strelka, και το 2010-2012 το “Office Gallery” στο ARTPLAY.
Από το 2001 έχει αρχίσει να δουλεύει σαν ζωγράφος. Έχει επανειλημμένα συμμετάσχει στη Μπιενάλε της Μόσχας (2005, 2007, 2011, 2013). Τα έργα της έχουν εκτεθεί πολλές φορές στην Tretyakov Gallery (Μόσχα), στο μουσείο Hermitage, στο Garage Centre for Contemporary Art (Μόσχα) στο Hiroshima City Museum of Contemporary Art (Hiroshima), στο BALTIC Centre for Contemporary Art (Gateshead, UK), στο Pinchuck Art Centre (Κίεβο, Ουκρανία). Τα έργα της Struchkova βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Μόσχας όπως και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Δέσποινα Φλέσσα
H Δέσποινα Φλέσσα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Τμήμα Ζωγραφικής το 2012. Το2010 σπούδασε στο Edinburgh College of Art, Painting Department, με υποτροφία Erasmus. Μεταξύ 2013‐2015 σπούδασε στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών (ΜΕΤ). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα (2016) και στην pop/off/art gallery στη Μόσχα (2017) και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.