Kalakuta Republik: Μια Αφρική που μας αφορά με φόντο τη μουσική του Fela Kuti

Kalakuta Republik

Η εκρηκτική παράσταση του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ εμπνέεται από έναν χαρισματικό μουσικό, πολιτικό ακτιβιστή και ασυμβίβαστο καλλιτέχνη

Η μουσική και οι ιδέες του Νιγηριανού Φέλα Κούτι, αυτού του χαρισματικού μουσικού, πολιτικού ακτιβιστή και ασυμβίβαστου καλλιτέχνη που χρησιμοποιούσε την τέχνη του ως όπλο, αποτελούν πηγή έμπνευσης για την εκρηκτική παράσταση Kalakuta Republik του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ από την Μπουρκίνα Φάσο που θα δούμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου.

Τον γνωρίσαμε ως συναρπαστικό και ξεχωριστό χορευτή στα Wolf και C(h)oeurs του Alain Platel και των Les Ballets C de la B, προτού ιδρύσει τη δική του ομάδα, με την οποία επιχειρεί να γεφυρώσει την παράδοση της πατρίδας του με την εμπειρία του από την Ευρώπη.

Ο πολιτικός χαρακτήρας του Kalakuta Republik δεν είναι απλώς μια αφορμή, αλλά η ουσία της παράστασης. Ο τίτλος αναφέρεται στο όνομα της κατοικίας του Φέλα Κούτι στο Λάγος, που με τη σειρά του απηχεί το όνομα του πρώτου κελιού στο οποίο φυλακίστηκε ο ακτιβιστής μουσικός ως πολιτικός κρατούμενος, ενώ το σκηνικό είναι μια αναφορά στο The Shrine, το μυθικό ναό-κλαμπ του Φέλα, στο οποίο τραγουδούσε για την ελπίδα και την εξέγερση.

Υπό τους ήχους ενός σαγηνευτικού σάουντρακ βασισμένου στη μουσική του Κούτι, που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σύμπαν και επενδύει ηχητικά την αφήγηση του Κουλιμπαλύ, οι επτά χορευτές γράφουν ιστορία με τα σώματά τους, καθώς ο ηλεκτρισμένος χορός τους επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στο σύγχρονο κόσμο – και ιδιαίτερα στην Αφρική.

Ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή και την ελευθερία, ένα ατόφιο κομμάτι Αφρικής χωρίς τα συνήθη κλισέ. Καθώς η Αφρική ψάχνει τη θέση της μέσα στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο, ο Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ και η γενιά του αγωνίζονται να στρέψουν επάνω της το φως των προβολέων.

Συντελεστές

Σύλληψη & Χορογραφία: Serge Aimé Coulibaly
Δημιουργία & Ερμηνεία: Adonis Nebié, Marion Alzieu / Daisy Phillips, Sayouba Sigué, Serge Aimé Coulibaly, Ahmed Soura, Ida Faho, Antonia Naouele
Μουσική: Yvan Talbot
Βίντεο: Eve Martin
Δραματουργία: Sara Vanderieck
Βοηθός Χορογράφου: Sayouba Sigué
Σκηνικά & Κοστούμια: Catherine Cosme
Σχεδιασμός Φωτισμών: Hermann Coulibaly
Τεχνική Διεύθυνση: Sam Serruys
Παραγωγή: Halles de Schaerbeek & Faso Danse Théâtre
Εκτέλεση Παραγωγής: Halles de Schaerbeek
Επικοινωνία & Περιοδείες: Frans Brood Productions

Συμπαραγωγή: Maison de la Danse (Λυών), Torinodanza (Τορίνο), Le Manège – Scène nationale de Maubeuge, Le Tarmac – La scène internationale francophone (Παρίσι), Les Théâtres de la ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο), Ankata (Μπομπό Ντιουλασό, Μπουρκίνα Φάσο), Les Récréâtrales (Ουαγκαντουγκού, Μπουρκίνα Φάσο), Festival Africologne (Κολονία), De Grote Post (Οστάνδη)

Με την υποστήριξη: Musée des Confluences (Λυών) με τη μορφή καλλιτεχνικής φιλοξενίας και με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών, υπηρεσία χορού.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.