Ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με παραστάσεις, συναυλίες & εκθέσεις στο νησί της Σαντορίνης

Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF) άνοιξε τις πόρτες του πιλοτικά το καλοκαίρι του 2014, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν από τους βασικότερους πυρήνες πολιτιστικής δράσης στο νησί της Σαντορίνης και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και ένα σταυροδρόμι πολιτισμού. Με βασική προτεραιότητα το ίδιο το νησί και τους κατοίκους του, το SAF οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παράλληλα ενισχύει την προβολή του νησιού, της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας του, τις σύγχρονες δραστηριότητες και τα υλικά και πολιτισμικά αγαθά που έχει να προσφέρει στους χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που φιλοξενεί κάθε χρόνο.

Ταυτόχρονα με την πρώτη σεζόν του Φεστιβάλ, τέθηκε σε λειτουργία, εντός του ίδιου χώρου, και το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», το οποίο παρουσιάζει στους επισκέπτες μία ιστορική αναδρομή στον τόπο της Σαντορίνης και τις παραδόσεις της, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας Σαντορινιάς τομάτας, εκεί ακριβώς όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού Εργοστασίου. Ως ένα σύγχρονο βιομηχανικό μουσείο, φιλοξενεί στους χώρους του Art Shop με επιλεγμένα δείγματα του ελληνικού design, μικρά έργα τέχνης, κοσμήματα, βιβλία, μουσική, καθώς και τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.

Το καλοκαίρι του 2015 εξαιρετικοί καλλιτέχνες συμπράττουν στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης. Θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις κι εγκαταστάσεις, χορός, μουσικά σύνολα, συναυλίες, κλασική και νέα δραματουργία, εκπαιδευτικά προγράμματα, θέατρο για παιδιά και εφήβους, μετακλήσεις από το εξωτερικό, συμπράξεις με διεθνή ινστιτούτα πολιτισμού, συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα Φεστιβάλ των Κυκλαδίτικων Νησιών και άλλους φορείς παγκοσμίου κύρους, όπως και μια υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, συνθέτουν το μωσαϊκό της νέας πνοής που φιλοδοξεί να φέρει το SAF στα καλλιτεχνικά στεγανά των ελληνικών φεστιβάλ. Για το λόγο αυτό, το SAF τιμήθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Θεσμό EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης για τη σεζόν 2015 – 2016.

Πρόγραμμα

Δεξιοτεχνία και Ρομαντισμός
20 – 21 Ιουλίου στις 21:30
Μία μαγική βραδιά, με δύο νέους βραβευμένους μουσικούς σε ένα πρόγραμμα κλασσικής μουσικής, γεμάτο δεξιοτεχνία και ρομαντισμό. Θα ακουστούν έργα: Mozart, Saint-Saens, Poulenc, Bach.
Φλάουτο: Στάθης Καραπάνος
Πιάνο: Τριαντάφυλλος Λιώτης
Είσοδος: 10€ – 12€

Φέτα με τη βασίλισσα
24 – 25
Ιουλίου στις 21:30
Το Stand-Up Comedy Σόου της Κατερίνας Βρανά. Στην παράσταση «Φέτα με τη Βασίλισσα», η Κατερίνα Βρανά με μοναδικό όπλο το χιούμορ της εξολοθρεύει προκαταλήψεις, ταμπού και γκρεμίζει κάθε πολιτιστικό στεγανό που χωρίζει τον Έλληνα από τον ξένο. Μια παράσταση για όλες τις κοινωνικές ομάδες και ηλικίες, γεμάτες σύγχρονους προβληματισμούς όπως ο καιρός, η διεθνής κουζίνα, η γοητεία των πολιτιστικών κλισέ, η σωστή χρήση της τουαλέτας, οι αντιδράσεις του κατσαρού μαλλιού σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και το αιώνιο ερώτημα, αν είχες προσκεκλημένη τη βασίλισσα τί τυρί θα της πρόσφερες;
24 /7: Η παράσταση θα δοθεί στην Ελληνική γλώσσα  
Είσοδος: 10€ – 12€

Αλκίνοος Ιωαννίδης
27 Ιουλίου στις 21:30
Η «Μικρή Βαλίτσα» του Αλκίνοου Ιωαννίδη ξεκίνησε το συναυλιακό της ταξίδι από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της, το περασμένο φθινόπωρο. Η διαδρομή άρχισε από την Αθήνα, συνεχίστηκε στην επαρχία και βγήκε εκτός συνόρων, για μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη. Τώρα, ο δρόμος φέρνει τον Αλκίνοο και τους συνεργάτες του πίσω στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για μια σειρά από καλοκαιρινές συναυλίες. Το πρόγραμμα αποτελείται από παλιά και νέα τραγούδια, καθώς και από διασκευές. Η ιδιαίτερη μουσική, ηχητική και εικαστική προσέγγιση είναι αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας όλων των συντελεστών.
Tσέλο, Λύρα: Γιώργος Καλούδης | Μπουζούκι, Λαούτο: Μανόλης Πάππος
Βιολί, Βιόλα: Φώτης Σιώτας | Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τσεκούρας
Φωνή, Κιθάρα, Λαούτο: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Είσοδος: 12€ – 15€

ApersonA
Μια λεπτή ισορροπία μεταξύ θεατρικών, μουσικών, δραματικών όψεων, το ApersonA αναδύεται μέσα από ένα πολυεπίπεδο σύμπαν και γίνεται ένα έργο τέχνης που ενόσω εκτίθεται, αναδεικνύει τη σημασία του να παραδίδεσαι σε μια φανταστική στιγμή έντασης.
Ιδέα: Ιωάννης Μανταφούνης
Χορογραφία: Ιωάννης Μανταφούνης, Έλενα Γιαννώτη, Νίνα Βαλλόν
Χορεύουν: Ιωάννης Μανταφούνης, Έλενα Γιαννώτη
Δραματουργία: Μύριαμ Κρίδη | Φωτισμός: Ντέιβιντ Κρετόνικ
Κουστούμια: Μάριον Σμίντ
Διεύθ. Παραγωγής: Μέλανι Φρέγκουιν

Kyklos Ensemble
31 Ioυλίου στις 24:00
Υπό το φως της πανσελήνου του Ιουλίου, στο μαγικό τοπίο του SAF, η κορυφαία σολίστ της άρπας και του Kyklos Ensemble, Μαρία Μπιλντέα, ταξιδεύει στην απεραντοσύνη της μουσικής της.
Άρπα: Μαρία Μπιλντέα
Είσοδος: 12€ – 15€

Kyklos Ensemble: Η Ιστορία του Στρατιώτη του Iγκόρ Στραβίνσκι
1η Αυγούστου στις 21:30
Το Kyklos Ensemble παρουσιάζει το μουσικοθεατρικό έργο–ορόσημο των αρχών του μεσοπολέμου «Η ιστορία του στρατιώτη» (1918), των Ιγκόρ Στραβίνσκι και Σαρλ Φερντινάντ Ραμύζ, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Ω2. Μετά τις γεμάτες φαντασία ερμηνείες του, που αποθεώθηκαν από τους κριτικούς,  το σύνολο επανέρχεται δημιουργώντας μια μοναδική παραδοσιακή διαδρομή της Σαντορίνης ενώνοντας το έμψυχο δυναμικό του με τους παραδοσιακούς βιολιστές του νησιού.
Οι σολίστ: Σέρτζιου Ναστάσα,Sofija Molchaneva, Tonko Huljev, Δημήτρης Γκόγκας, Αντρέας Ρολάνδος Θεοδώρου, Τάκης Καπογιάννης, Δημήτρης Δεσύλλας
Μουσική Διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Ηθοποιοί: Χρηστίνα Γαρμπή, Βασίλης Σαφός
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Κώστας Κουνέλλας

Είσοδος: 12€ – 15€

Βurger project
4 Aυγούστου στις 21:00

Οι Burger Project είναι ένα από τα πλέον δραστήρια μουσικά συγκροτήματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Ξεχωρίζει για τη θεατρικότητα, το χιούμορ και την ενέργεια στις ζωντανές του εμφανίσεις. Με σημαντική εμπειρία στη μουσική αγωγή των παιδιών, οι Burger Project παρουσιάζουν το «Μαμά, θα κάνω μπάντα» προετοιμάζοντας τους μουσικούς του αύριο.
Κιθάρα, Φωνή: Αλ Μαλαπόλας
Πλήκτρα, Φωνητικά: Προφέσορ Κόσμικ
Τύμπανα, Φωνητικά: Μόσι Μόσι
Μπάσο, Φωνητικά: Μίστερ Φίνγκερ
Είσοδος: 5€ – 8€

Κονσέρτο για δύο
7 Αυγούστου στις 21:30
Ένα  ανατρεπτικό «Concerto για δύο» φτιαγμένο για κιθάρα και φωνή, με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη να ερμηνεύει μόνο με τη συνοδεία της κιθάρας του Παναγιώτη Μάργαρη ορισμένα από τα αγαπημένα τραγούδια του καθώς και άλλων δημιουργών της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.
Είσοδος: 12€ – 15€

Αβελάρδος και Ελόιζα
10 Αυγούστου στις 21:30
Ο Αβελάρδος και η Ελόιζα αποτέλεσαν το ζευγάρι της αιώνιας τραγικής αγάπης. Αυτό που τους καθιστά μοναδικούς είναι πως υπήρξαν ιστορικά πρόσωπα. Ο Αβελάρδος, ένας σαραντάχρονος θεολόγος και φιλόσοφος και η Ελόιζα, η δεκαεξάχρονη μαθήτρια του, σκανδάλισαν την κοινωνία της εποχής τους με τον έρωτά τους ο οποίος είχε τραγικό τέλος. Το κείμενο βασίστηκε στα αληθινά περιστατικά της ζωής του ζευγαριού ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αποσπάσματα απο την αυθεντική αλληλογραφία τους.
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη
Είσοδος: 10€ – 12€

Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης, του Volker Ludwig
13 Αυγούστου στις 21:00
Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου», βλέποντας την αποδοχή και τον ενθουσιασμό του κοινού κάθε ηλικίας, διατηρεί την πίστη της σε αυτό το νέο είδος χειραφετημένου και κοινωνικού παιδικού – νεανικού θεάτρου. Το έργο αυτό θέτει ως στόχο να οδηγήσει τα παιδιά, μέσω της συγκινησιακής τους συμμετοχής στο παιχνίδι των ηρώων, στην αναγνώριση της αναγκαιότητας της  αρετής της αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους. Τέσσερα φιλαράκια μεταμορφώνουν το αφιλόξενο για το παιχνίδι τους αστικό τοπίο σε ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο με οδηγό και καύσιμο τη φαντασία και τη φιλία τους.
Μετάφραση-Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, Βασίλης Κουκαλάνι
Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς
Είσοδος: 5€ – 8€

2Points
16 Αυγούστου στις 21:30
Ένα ταξίδι μεταξύ δύο κόσμων,του συνειδητού και του υποσυνείδητου,του παρελθόντος και του τώρα, αυτού που θέλουμε και που θα θέλαμε. Αναμνήσεις, θέλω και ελπίδα γίνονται ένα. Το ντουέτο πρωτοπαίχτηκε στο Dock11 στο Βερολίνο το 2013.
Χορογραφία: Στέλλα Ζάννου
Χορεύουν: Στέλλα Ζάννου, Aλεξάντερ Καμίλο
Βοηθός χορογράφου: Όλγα Τζικούλη
Μουσική: Pneumonoqaastric – Ζεϊμπέκικο Σαββόπουλος-Μπέλλου
Είσοδος: 10€ – 12€

Αddio addio Amore, ένα Κομμάτι για την Pina
16 Αυγούστου στις 22:15
Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή ,προς ένα εκφραστικό ταξίδι που αντανακλά την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Γαλλία, τη Νότια Αμερική, και το σημαντικότερο, την ίδια τη ζωή. Οι χειρονομίες του Δάφνι Κόκκινου, αποκαλύπτουν ιστορίες, εμπειρίες, ανέκδοτα, όνειρα που μοιράστηκε ως το τέλος με την Pina Bausch, σε μια παθιασμένη και συγκινητική παράσταση χοροθεάτρου.
Χορευτής, Χορογράφος: Δάφνις Κόκκινος (Pina Bausch Tanztheater)

Κατερίνα, του Αύγουστου Κορτώ
17 – 18
Αυγούστου στις 21:30
Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν τη χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα
Μουσική επί σκηνής: Λόλεκ, Γιώργος Νανούρης
Είσοδος: 10€ – 12€

Έλλη Πασπαλά – Vassilikos
19 Αυγούστου στις 21:30
Η συνάντηση της Έλλης Πασπαλά και του Vassilikos πραγματοποιήθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο στο «Play». Φέτος το καλοκαίρι το «Play» θα παρουσιαστεί στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, γεμάτο λεπτό χιούμορ και απρόσμενους αυτοσχεδιασμούς. Ένα ενδιαφέρον παιχνίδι φωνών, ρόλων, μουσικών επιλογών, εκπλήξεων.
Σαξόφωνο: David Lynch
Πλήκτρα:
Τάκης Φαραζής
Είσοδος: 12€ – 15€

Plural
23 Αυγούστου στις 21:30
Οι Plural, ένα trio με τέσσερα όργανα και χημεία, ταξιδεύουν στο χώρο της Blues με την νοοτροπία της Jazz. Από τηΒοστόνη με live περάσματα από το House of Blues, Emily’s, All Asia,Wally’s συνεχίζουν τις μουσικές διαδρομές τους στην Αθήνα. Έχοντας πάντα βάση το Blues/Rock αναμειγνύουν Funk και Jazz στοιχείαμε έντονο αυτοσχεδιασμό δημιουργώντας μια διαφορετική εμπειρία σε κάθε live.
Κιθάρα, Φωνή: Λευτέρης Ιωάννου
Μπάσο: Μάνος Αναγνωστόπουλος
Τύμπανα:
Θάνος Χατζηαναγνώστου
Είσοδος: 10€ – 12€

Το σωματίδιο του Θεού
25 Αυγούστου στις 21:30
Η ομάδα χορού και ακροβασίας «κι ομΩς κινείται» μαζί με τον Χαΐνη Δ. Αποστολάκη παρουσιάζουν την παράσταση το Σωματίδιο του Θεού. Πρόκειται για ενα ταξίδι στο σύμπαν της σύγχρονης φυσικής. Χορός, ακροβασία, μουσική και λόγος μπλέκονται με χιούμορ και ευαισθησία. Μια παράσταση αφιερωμένη στην ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του, προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε, πώς φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε. Ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, έχει υπάρξει στο CERN ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είσοδος: 12€ – 15€

Ωραία Ελένη, του J. Offenbach
28 – 29 Αυγούστου στις 21:30
Η ξεκαρδιστική όπερα-έκπληξη που κέρδισε κοινό και κριτικούς στο θέατρο Olvio της Αθήνας. Η ομάδα του Olvio, παρουσιάζει τη γνωστότερη φάρσα του Offenbach, μια σάτιρα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ένα έργο με μελωδίες που δημιούργησαν σχολή – μια μουσική κωμωδία που, από τις πρώτες νότες ως το φινάλε, συνδυάζει ευρηματικά μουσικές ερμηνείες με σκηνές αυθεντικής αίσθησης του χιούμορ. Έτσι, οι φίλοι του θεάτρου και οι φίλοι της όπερας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική μεγαλoφυία του Offenbach και τις μελωδίες που γέννησαν λίγα χρόνια αργότερα το can can. Το λιμπρέτο που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά για να φτάσει αβίαστα στο σύγχρονο κοινό.
Είσοδος: 12€ – 15€

Removement
13 Ιουνίου – 20 Σεπτεμβρίου
To Removement είναι μία απόπειρα να συνδεθούν έννοιες, εικόνες, ήχοι, φως και σώματα, δημιουργώντας μία νέα πρωτοποριακή γλώσσα συντεθειμένη από fine & visual arts, μία εικαστική έκθεση, η οποία στοχεύει στην ερμηνεία, απόδοση και συνθετική παρουσίαση της κίνησης και της μεταβολής στους τόπους που παρουσιάζεται.

Στους χώρους του αναπαλαιωμένου εργοστασίου Τομάτας «Δ. Νομικός» στη Βλυχάδα Σαντορίνης, από τις 13 Ιουνίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται ο κύκλος εικαστικός εκθέσεων «Removement» σε επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίας Βασαριώτου. Στον εικαστικό κύκλο του «Removement» θα παρουσιαστούν δύο ατομικές εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, του Zilvinas Kempinas που έχει αναγνωριστεί από το περιοδικό Art Review Magazine ως ένας από τους 25 καλύτερους, σύγχρονους, δυναμικότερους και ανερχομένους καλλιτέχνες παγκοσμίως, και η ατομική έκθεση με τίτλο «Still» του Έλληνα Γιώργου Μαραζιώτη. Ακόμη, η Ελληνίδα εικαστικός Στέλλα Μπολωνάκη παρουσιάζει μία insitu φωτιστική εγκατάσταση με τίτλο «Time Slots» καθώς και το video-art «Removement». Τέλος, οι Γεωργία Δαμιανού, η Όλγα Μπογδάνου, η Άννα Μαρία Σαμαρά και φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, συμμετέχουν με μία συνεργατική εγκατάσταση (installation) εσωτερικού χώρου και μία εγκατάσταση εξωτερικού χώρου.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.