Καλοκαιρινό εργαστήριο κατασκευής κουκλοθεατρικών χαρακτήρων για παιδιά

Απόμια υφασμάτινη μαριονέττα φτιαγμένη από παλιές μπλούζες μέχρι μια ξύλινη κούκλα από καφάσια

Με αφορμή την έκθεση Adhocracy, η οποία συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα έργων που παρουσιάζουν νέους τρόπους για την κατασκευή πραγμάτων, διοργανώνουμε φέτος το καλοκαίρι ένα εργαστήριο για την τέχνη του κουκλοθεάτρου.

Οι τεχνικές κατασκευής και τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κουκλοθεατρικού χαρακτήρα είναι απεριόριστα. Πολύ συχνά πρόκειται για καθημερινά αντικείμενα, εγκλωβισμένα στην κλασική τους χρήση. Στο εργαστήριο, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο αντίληψης του αντικειμένου, καθώς και τις άπειρες δυνατότητες παρέμβασης που έχουν σε αυτό προκειμένου να εκφραστούν.

Οι πρωτότυπες ιδέες και η δημιουργικότητα, οι πρακτικές λύσεις και η ομαδική εργασία είναι τα βασικά συστατικά που συνθέτουν την ουσία και προκαλούν τη χαρά αυτής της τέχνης. Οι συμμετέχοντες εξερευνούν τις δυνατότητες των υλικών και των εργαλείων μέσα από διαφορετικές τεχνικές κατασκευής κούκλας. Δημιουργούν και σκηνοθετούν ιστορίες και, τέλος, καταγράφουν την εμπειρία τους σε ένα εγχειρίδιο το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά.

Από ένα μικροσκοπικό δαχτυλοκουκλάκι μέχρι ένα γιγάντιο ανδρείκελο από ανακυκλώσιμα υλικά, από μια υφασμάτινη μαριονέττα φτιαγμένη από παλιές μπλούζες μέχρι μια ξύλινη επιτραπέζια κούκλα από καφάσια, από το μαύρο θέατρο μέχρι το υποβρύχιο κουκλοθέατρο, από τα αφρολεξένια muppet μέχρι τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, από εκεί κι ακόμη παραπέρα, όλα είναι κουκλοθέατρο. Γιατί με το κουκλοθέατρο, όλα είναι στο χέρι μας, κυριολεκτικά.

Στο κομμάτι της εμψύχωσης, όλα ξεκινούν από την κίνηση, την ανάσα, την παύση και τη δράση. Τα παιδιά μαθαίνουν να εξωτερικεύουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με υλικό μέσο τα αντικείμενα. Στο επόμενο στάδιο, περνούν από τους ρόλους του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη, του φωτιστή, του μουσικού και του κοινού, ώστε να δημιουργηθεί η θεατρική συνθήκη.

Σε καθημερινή βάση, η συνάντηση θα κλείνει με την καταγραφή σε ένα ομαδικό ημερολόγιο της γνώσης που ανταλλάχθηκε. Αυτό το ημερολόγιο θα αποτελέσει το υλικό για ένα εγχειρίδιο γραμμένο από παιδιά για παιδιά, πάνω στις τεχνικές κατασκευής κούκλας με χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για το κάθε βήμα.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την κουκλοπαίκτρια, κουκλοκατασκευάστρια και εμψυχώτρια ομάδων Αγγελική Γουναρίδη, την κουκλοπαίκτρια,κουκλοκατασκευάστρια και θεατρολόγο Αννέτα Στεφανοπούλου και τον κουκλοπαίκτη, κατασκευαστή και μουσικό Αλέξανδρο Μονοκάδυλο.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

90 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.