Η βωβή ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου με ζωντανή μουσική του Κ. Βήτα

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Εικόνες της κρίσης» που συνδιοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Goethe-Institut Athen και το Ίδρυμα Rosa Luxemburg από 16–27 Μαΐου 2015, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλει την βωβή ταινία «Κοινωνική σαπίλα» (Ελλάδα 1932, 42΄) του Στέλιου Τατασόπουλου με ζωντανή μουσική υπόκρουση από τον Κ. Βήτα το Σάββατο 23 Μαΐου στις 21:30.

Λίγα λόγια για την ταινία
Πρόκειται για την πρώτη ταινία με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου στην οποία παρακολουθούμε τις προσπάθειες ανεύρεσης εργασίας ενός φτωχού φοιτητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ντίνου Βρισθένη (Στέλιος Τατασόπουλος), ο οποίος έχει εγκαταλείψει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών. Καταφέρνει να προσληφθεί ως ηθοποιός σε ένα θίασο, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται την πρωταγωνίστρια Νίκη (Δανάη Γρίζου). Όταν αυτή ενδίδει σε ένα βιομήχανο που της υπόσχεται λαμπρό μέλλον, ο Ντίνος, απογοητευμένος, εγκαταλείπει το θέατρο. Η φτώχια θα τον οδηγήσει στις γραμμές του προλεταριάτου και θα γίνει καπνεργάτης προκειμένου να κερδίσει τα απαραίτητα προς το ζην. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με την εκμετάλλευση των εργατών, συμβάλλει στην ίδρυση του συνδικάτου και ηγείται του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, αδιαφορώντας για τις ανηλεείς διώξεις της αστυνομίας. Φυλακίζεται και όταν βγαίνει απαρνείται το παρελθόν του και αποφασίζει να πολεμήσει την κοινωνική σαπίλα.

Το 1989, ο σκηνοθέτης ύστερα από προτροπή της Αγλαΐας Μητροπούλου αναζήτησε σε κάποια αποθήκη του θεάτρου «ΡΕΞ» τα αμοντάριστα αρνητικά της ταινίας του αυτής, που αποτελεί υπόδειγμα του ελληνικού κοινωνικού ρεαλισμού. Η τεχνική αποκατάστασή τους οδήγησε στην εκτύπωση μιας νέας κόπιας εργασίας, η οποία μονταρίστηκε από τον Α. Τέμπο με τη βοήθεια και την επίβλεψη του ίδιου του Τατασόπουλου.

Στέλιος Τατασόπουλος

Έλληνας σκηνοθέτης, γεννημένος στην Πόλη με σπουδές υποκριτικής στο Παρίσι. Σκηνοθέτησε 27 ταινίες, μεταξύ των οποίων τις Κοινωνική Σαπίλα και Μαύρη γη οι οποίες διακρίνονται για την κοινωνική κριτική τους.

Κ. Βήτα

Γεννήθηκε στην Βικτώρια Αυστραλίας τον Ιούνιο του 1961. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας και αρμονία στο Ωδείο Αθηνών. Σπούδασε ζωγραφική και Ιστορία Τέχνης στο Prahran Μελβούρνης.

Στην Αθήνα τελείωσε γραφικές τέχνες στην Γερμανική Σχολή Γραφικών Τεχνών και Διαφήμισης. Δούλεψε σαν γραφίστας και δημοσιογράφος σε περιοδικά της δεκαετίας του 1980-1990. Το 1992 δημιούργησε την ηλεκτρονική μπάντα Στέρεο Νόβα. Από το 1997 ακολουθεί την δική του μουσική πορεία στην ηλεκτρονική μουσική. Έγραψε μουσική για ντοκιμαντέρ, φίλμ και το θέατρο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Στέλιος Τατασόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γαζιάδης
Σκηνογραφία: Κώστας Λογαριαστάκης
Ηθοποιοί: Στέλιος Τατασόπουλος, Δ. Γρίζου, Τ. Κεφαλάς, Τ. Γαρμπή, Κ. Οικονόμου
Παραγωγή: Φύζιο Φιλμ
Προέλευση & αποκατάσταση κόπιας: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.