Like Water On A Buffet

Ο Creed εστιάζει στις ασήμαντες λεπτομέρειες και τονίζει τη σημασία των συναισθημάτων

Το Kappatos Athens Art Residency σας προσκαλεί στο δεύτερο κύκλο του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης στην Αθήνα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ του Ε.Π. «Αττική» υπο την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και στην πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του Σκωτσέζου καλλιτέχνη Martin Creed “Like Water On A Buffet,” σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας του προγράμματος Δρ Σωζήτας Γκουντούνα και της ανεξάρτητης επιμελήτριας Νεφέλης Σκαρμέα.

Βραβευμένος με το Turner Prize, τη σημαντικότερη διάκριση για τα εικαστικά στη Βρετανία, και αναγνωρισμένος για την προσωπική του αντίληψη και εννοιολογική προσέγγιση στη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μόδα και στα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιεί στο έργο του, o Creed διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αναπαράσταση μιας δομής, που αποτελείται αρχικά σε ένα μέσο (σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική), χαρτογραφείται σε μια άλλη δομή, σε ένα άλλο μέσο (χορός) και το αντίστροφο.

Στην ατομική έκθεση παρουσιάζονται και προσωπογραφίες που περιλαμβάνουν επιφανείς προσωπικότητες της Ελλάδας όπως οι: Μαρία ΚάλλαςΜελίνα Μερκούρη, Ντέμης Ρούσσος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η απεικόνιση αυτών των καλλιτεχνών βασίστηκε σε ένα παιχνίδι μεταξύ του Creed και του συνεργάτη του και ο εικαστικός ζωγράφισε τα τρία πρόσωπα χωρίς να τα έχει κοιτάξει, δηλαδή, μόνο από την προφορική περιγραφή των χαρακτηριστικών των πρόσωπων από τον Rob Eagle.

Ο Creed αποπειράται να ελέγξει την κίνηση, τα υλικά του και την εικαστική πραγματικότητα μέσα από την παιδικότητα και την απλότητα για να μεταβεί από το αισθητικό στο υπαρξιακό στάδιο. Σε αυτό το πέρασμα και ποιοτικό άλμα χρησιμοποιεί ως συνδετικό κρίκο την αντίφαση, τη διαλεκτική, το χιούμορ και συχνά την αυτοκατεδαφιστική ειρωνεία όπως διαφαίνεται και στους νέους στίχους που έγραψε κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο residency: ‘ I want to lead a simple life, I don’t want to do what I say, I want to lead a simple life, I don’t want to slave to me’ αλλά και στο μανιφέστο του: ‘Δεν ξέρω τι θέλω να πω, αλλά, θέλω να προσπαθήσω να πω κάτι, νομίζω ότι θέλω να προσπαθήσω να σκεφτώ. Θέλω να προσπαθήσω να δω τι νομίζω…. Θέλω αυτό που θέλω να πω, να λέγεται χωρίς λόγια.’

Ο Creed δεν εστιάζει στο μεγαλειώδες ή στο ηχηρό αλλά στις ασήμαντες λεπτομέρειες που θα περνούσαν απαρατήρητες όπως ένα σχόλιο, ένα αυθόρμητο επιφώνημα, ένα φευγαλέο βλέμμα, μια ανύποπτη χειρονομία, μια έντονη κίνηση, ένα χαμόγελο, λίγες στάλες νερού σ’ ένα μπουφέ. Επομένως τα υλικά του δεν αποτελούνται από ύλη αλλά από κίνηση, συμπεριφορές, ήχους και πατημασιές.

Ο Martin Creed τονίζει τη σημασία των συναισθημάτων και την ανάγκη για επικοινωνία και διακηρύσσει με μοναδικό τρόπο, στο φωτεινό σήμα που κατασκεύασε από ΝΕΟΝ και στους στίχους του, ότι αυτό που αναζητά είναι η κατανόηση.

Βιογραφικό

O Martin Creed (1968) είναι Βρετανός καλλιτέχνης και μουσικός, βραβεύτηκε με τη σημαντικότερη διάκριση για τα εικαστικά στη Βρετανία το Turner Prize το 2001 για το έργο του με τίτλο Work No.227, The Lights Going On and Off και σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Slade School of Art στο University College του Λονδίνου από το 1986 έως το 1990.

Στο εννοιολογικό (μετα-μινιμαλιστικό) έργο του Creed συνυπάρχει η χορογραφία “καταστάσεων” και παρεμβάσεων, με τη χρήση πολυμέσων, υλικών και τη μουσική. Για τον Creed δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της δημιουργίας μουσικής και της δημιουργίας τέχνης. Όπως στο έργο του με τίτλο Work No. 850, στο οποίο δρομείς έτρεξαν το 2008 μέσα στην Tate Gallery, η μουσική του Creed είναι αφοπλιστικά απλή, αλλά ωστόσο καταφέρνει να έχει άμεση επίδραση στον ακροατή. Το 2010, δημιούργησε το εικαστικό εξώφυλλο για ένα τραγούδι των Futuristic Retro Champions, ενώ υποστήριξε την προώθησή του τραγουδιού αυτού με μια εμφάνιση με τη δική του μπάντα. Το έργο του με τίτλο Work No. 1197 All the bells in the country rung as quickly and as loudly as possible for three minutes πραγματοποιήθηκε σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς του είχε ανατεθεί να σημάνει την έναρξη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Το 2009, ο Martin Creed έγραψε και χορογράφησε το έργο με τίτλο Work No. 1020, Ballet, μια ζωντανή παράσταση με δική του μουσική, χορογραφία, κείμενο και ταινία, το οποίο είχαν αρχικά παραχθεί από την Στέγη Σύγχρονου Χορού Sadler’s Wells στο Λονδίνο και έκανε πρεμιέρα στο Lilian Baylis Studio, ενώ αργότερα εμφανίστηκε στην κεντρική σκηνή του Sadler’s Wells. Το 2010, το έργο με τίτλο Work No. 1020: Ballet παρουσιάστηκε στο Θέατρο Traverse στο Εδιμβούργο, στο πλαίσιο του Fringe Festival του Εδιμβούργου και πιο πρόσφατα στο Royal Festival Hall, στο πλαίσιο της πρώτης αναδρομικής έκθεσής του Martin Creed στη Hayward Gallery, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2014 και αποτελούσε μια σημαντική έρευνα της δουλειάς του τα τελευταία 25 χρόνια. Το Sounthbank Centre χρηματοδότησε τον Martin Creed το νέο του οργανικό έργο με τίτλο Face to Face with Bach, για να συμπέσει με την έκθεση του καλλιτέχνη στη Hayward Gallery.

Όσον αφορά στη διεθνή παρουσία του Martin Creed, το έργο του έχει εκτεθεί και περιλαμβάνεται σε συλλογές από πολλούς σημαντικούς οργανισμούς Τέχνης όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μόσχας, το Κέντρο Pompidou–Metz στη Γαλλία, την Tate Modern του Λονδίνου, το Van Abbemuseum στο Αϊντχόβεν στην Ολλανδία και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο.

Συντελεστές

Χορεύτριες: Βιβή Μπουτάτη, Χριστίνα Reinhardt, Μυρτώ Χαριτάκη
Σχεδιάστρια και κατασκευάστρια κοστουμιών:  Κατερίνα Κουνή
Συνεργάτες της παραγωγής:Rob Eagle,Μάρθα Πασακοπούλου, Γιώργο Σαμψωνίδη, Μαρίζα Σουλιώτη, Χριστίνα Τζεβελέκου
Επιμέλεια: Δρ Σωζήτα Γκουντούνα & Νεφέλη Σκαρμέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.