Μελαγχολικό indie από τους Murder By Death

Την συναυλία ανοίγουν οι The Voyage Limpid Sound

Οι Murder By Death πήραν, όπως εύκολα θα μάντευε κανείς, το όνομά τους από την ομώνυμη ταινία μυστηρίου του 1976, σε σενάριο Neil Simon και με θρυλικό καστ – εκείνο όμως που, προφανώς, τους γοήτευσε περισσότερο ήταν το νοσηρό τού τίτλου. Τα τραγούδια των Murder By Death είναι από μελαγχολικά μέχρι θανατερά και το death country που παίζουν είναι γεμάτο με θλιβερές ιστορίες και goth στοιχεία. Η ζωή και ο θάνατος αποτελούν αγαπημένα θέματα της στιχουργίας της μπάντας, της οποίας άλλες θεματικές εμμονές είναι οι καταραμένοι άνθρωποι και οι έρωτές τους, τα όρια της τρέλας, η εγκατάλειψη και η μοναξιά. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους dark whiskey devil music: σε αυτή συνυπάρχουν η καταστροφή μεξικανικών πόλεων από τον Διάβολο, οι ωδές στο bourbon και οι πειρατικοί θρύλοι.

Ιδιαίτερη προτίμηση της μπάντας από την ενδοχώρα της Αμερικής τα concept albums, πάντα με τα αναμενόμενα, βαριά για την ψυχή, θέματα, ακόμα και όταν τα τραγούδια τους είναι γρήγορου τέμπο. «Εξάλλου», λέει ο frontman Adam Turla «upbeat δεν σημαίνει και χαρούμενα». Η βία, τα φονικά και το πάθος δεν είναι μεν χαρούμενα, αλλά κάνουν τους δίσκους και τα live των Murder By Death μια πολύ έντονη και εσωτερική εμπειρία, κατά την οποία μερικές φορές «οι μουσικοί δεν παίζουν μαζί, αλλά περισσότερο ο ένας εναντίον του άλλου». Οι ήχοι και οι ενορχηστρώσεις βγαίνουν και αυτοί από το χώμα και τα σπλάχνα της αμερικανικής ενδοχώρας και του folk goth της: τσέλο, δαιμονισμένο μπάντζο και μαντολίνο που οι κριτικές παρομοιάζουν περισσότερο με φρενήρες κομπρεσέρ παρά με ρομαντικό έγχορδο προστίθενται σταδιακά στη μουσική της μπάντας για να κάνουν τα τραγούδια της ακόμα πιο πολυδιάστατα.

Ως μουσικοί, οι Murder By Death είναι βιρτουόζοι, είτε παίζουν κομμάτια χαμηλότονα είτε ξέφρενους, εκτροχιασμένους ρυθμούς. Το κοινό τους στην Αμερική μιλά με διθυράμβους για τη σκηνική τους παρουσία και δεν τους αντιμετωπίζει ως μελωδικούς ήρωες του indie – αντίθετα, συμμετέχει στα live τους δημιουργώντας ένα περίεργο, passive aggressive mosh pit, από αυτά που συναντά κανείς σε ροκενρόλ συναυλίες. Μη χάσετε την επιστροφή τους στην Αθήνα, πρόκειται για μια συναυλία που αναμένεται πολύ διαφορετική από τα “indie live” που έχουμε συνηθίσει.

Οι The Voyage Limpid Sound τα τελευταία 15 χρόνια ακολουθούν το δικό τους ήσυχο και μοναχικό μουσικό μονοπάτι. Στην πορεία έχουν υπηρετήσει πολλές μορφές της αγγλόφωνης και οργανικής ποπ ροκ αποκτώντας ένα μικρό αλλά σκληροπυρηνικό fanbase στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχουν κυκλοφορήσει 3 δίσκους (Electronically Enhanced Dream – 2000, Happy – 2010, Nightly Sing Songs – 2013) καθώς και ένα 7ιντσο (Barberette’s Summer Coif/Winter time is over – 2014). Στα πλαίσια της πιο πρόσφατης κυκλοφορίας τους με τίτλο Voyageölogy, μια συλλογή με ακυκλοφόρητα τραγούδια από τη δεκαετία 2000-2009, οι TVLS παίζουν κομάτια που δεν έχουν μέχρι τώρα παιχτεί ζωντανά.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

15 €
- 22 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.