Fortress of Solitude: Η πρώτη μονογραφική έκθεση του Mike Kelley στην Ελλάδα

Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει 17 εμβληματικά έργα, με video και βιογραφικό υλικό του σπουδαίου καλλιτέχνη σε επιμέλεια Douglas Fogle

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την πρώτη μονογραφική έκθεση του Mike Kelley (1954-2012) στην Αθήνα, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες, σε επιμέλεια του Douglas Fogle.

H παιγνιώδης μοναξιά του Mike Kelley στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με το βλέμμα στραμμένο στο παιχνίδι της μνήμης και της λησμονιάς, η έκθεση Fortress of Solitude συγκεντρώνει μια σειρά από εμβληματικά έργα από τη σταδιοδρομία του Kelley για να καταδείξει την αλλόκοτη αίσθηση ψυχολογικής απατρίας που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο.

Η μυθολογία γύρω από τον Σούπερμαν – που αποτέλεσε εμμονή για τον καλλιτέχνη – αντικατοπτρίζει το θέμα της νοσταλγίας. Το πρόβλημα του Σούπερμαν ήταν ότι δεν μπορούσε να γυρίσει σπίτι, και, παρά τις υπερφυσικές του ικανότητες, παρέμενε ανυπεράσπιστος μπροστά στην αρρώστια της νοσταλγίας. Ο πλανήτης του ο Κρύπτον είχε καταστραφεί, ενώ τα θραύσματα του κρυπτονίτη μπορούσαν να του στερήσουν τις δυνάμεις του. Στον κόσμο του Σούπερμαν, το σπίτι σκοτώνει.

Mike Kelley
Mike Kelley, Untitled, 1990, Courtesy D.Daskalopoulos Collection © Mike Kelley Foundation for the Arts. All Rights Reserved/Licensed by VAGA, New York, NY

Ο Mike Kelley, είτε χρησιμοποιώντας πάνινες κούκλες ως συναισθηματικά ομοιώματα μιας χαμένης παιδικότητας, είτε επικαλούμενος την ψυχική απατρία του Σούπερμαν –όπως ο ίδιος ερμήνευσε την αδυναμία του υπερήρωα να επιστρέψει στην γενέθλια πόλη του το Kandor- μέσα από την έκθεση Fortress of Solitude μας υπενθυμίζει ότι όσο και να προσπαθήσουμε, δεν μπορούμε να γυρίσουμε σπίτι.

Ο Kelley μεγάλωσε στις εργατικές συνοικίες του Ντιτρόιτ, όπου μετείχε στις εναλλακτικές σκηνές του noise και του punk rock. Φτάνοντας από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες στην Καλιφόρνια για σπουδές στο CalArts, ο Kelley έφερε την τραχιά και μαχητική ενέργεια εκείνης της μουσικής στην καλλιτεχνική σκηνή του Λος Άντζελες και συνέβαλε στη διαμόρφωσή της κατά τη δεκαετία του 1980, μαζί με τους Paul McCarthy, Raymond Pettibon και πολλούς άλλους. Κατά τον Kelley, όσο κι αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό που ο Bruce Springsteen αποκαλεί ειρωνικά “glory days.”

Η έκθεση παρουσιάζει 17 εμβληματικά έργα, μαζί με video και βιογραφικό υλικό από τα αρχεία του Mike Kelley Foundation στο Λος Άντζελες.

Με την συνεργασία της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Ο ΝΕΟΝ ευχαριστεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.