Moving Silence 2016

Επτά ασυνήθιστες εικαστικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις συνοδεία ζωντανής μουσικής

Η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo και τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch με σκοπό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών. Σήμερα διοργανώνει εκδηλώσεις σ’ όλον τον κόσμο, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες της εκάστοτε χώρας.

Στην Αθήνα η διοργάνωση Moving Silence καθιερώθηκε ως «φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου» και φέτος προτείνει για 7 ασυνήθιστες εικαστικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις συνοδεία ζωντανής μουσικής ενώ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Reynold Reynolds.

Το τρίπτυχο της Moving Silence 2016 περιλαμβάνει:
– Μια καινοτόμο μορφή «κινηματογραφικής έκθεσης/εγκατάστασης» με ζωντανή μουσική: Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα της ταινίας «The Lost» (USA/DE, 1933-2015) του διεθνούς φήμης κινηματογραφιστή και εικαστικού καλλιτέχνη Reynold Reynolds.
Εργαστήριο για ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές, φοιτητές κινηματογράφου και καλών τεχνών υπό τη διεύθυνση του Reynold Reynolds με θέμα «Time Lapse Athens».
Κινηματογραφικό κοντσέρτο με ένα διεθνές πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους του σήμερα συνοδεία ζωντανής μουσικής από μουσικούς και sound artists από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Το πρόγραμμα της Moving Silence 2016:
Με πηγή έμπνευσης την τελευταία ταινία του κινηματογραφιστή και εικαστικού καλλιτέχνη Reynold Reynolds «The Lost» η φετινή Μoving Silence αναφέρεται σετραγικά πεπρωμένα ανθρώπων και βάζει στο επίκεντρο «Παραστρατημένους και Καταραμένους».

13 – 16 Απριλίου 2016
Κινηματογραφική εγκατάσταση/έκθεση με πολλαπλές οθόνες «The Lost» (USA/DE, 1933-2013), του Reynold Reynolds
Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Εγκαίνια: 13 Απριλίου 2016, 19:00 με εισήγηση του Reynold Reynolds
Ώρες λειτουργίας: 16:00 -21:00

The Lost (η ταινία)
«Αναβίωση» μιας γερμανικής ταινίας της δεκαετίας του 1930 που θα μπορούσε να έχει υπάρξει και ποτέ δεν υπήρξε. Απόπειρα ν’ ανοιχτεί μια ξεχασμένη χρονοκάψουλα και να γραφεί εκ νέου ένα χαμένο κομμάτι ιστορίας του κινηματογράφου. Η ταινία, γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ και εμφανισμένη στο χέρι, βασίζεται στη γερμανική παραγωγή του 1933 «Die Verlorenen» (Οι χαμένοι) που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί απαγορεύτηκε από το ανερχόμενο τότε ναζιστικό καθεστώς. Ό,τι βρέθηκε από την ταινία αυτή ήταν παλιά σενάρια, κάποιες σημειώσεις από το σκριπτ και φιλμικό υλικό από τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων. O R. Reynolds ανακάλυψε την ταινία, τη γύρισε εκ νέου και την ολοκλήρωσε από το 2011 έως το 2013.

Τα γυρίσματα έγιναν σε δημόσιους χώρους τέχνης (π.χ. Haus der Kulturen der Welt, Berlin, Dejavu/Nosadella due Bologna, Christopher Grimes Gallery Los Angeles), όπου το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία της κινηματογράφησης ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έγινε και μέρος της ταινίας. Η ταινία αφηγείται ένα κομμάτι της ζωής του νεαρού Άγγλου συγγραφέα Christopher Isherwood, που φτάνει στο Βερολίνο το 1929 και μετακομίζει στο καμπαρέ Troika, στο οποίο ζουν νεαροί ηθοποιοί, χορευτές, καλλιτέχνες και μουσικοί. Εκεί ο Christopher ανακαλύπτει την ομοφυλοφιλική του πλευρά και γίνεται μάρτυρας μυστηριωδών πειραμάτων που εξερευνούν τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου. Η πλοκή της ταινίας, δοσμένη από τη σκοπιά του πρωταγωνιστή, συνυφαίνεται όλο και περισσότερο με τις παραισθήσεις των πρωταγωνιστών της.

The Lost: Έκθεση και ζωντανή μουσική
16 Απριλίου 2016
Το Σάββατο 16 Απριλίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η έκθεση θα συνοδεύεται για 4 ώρες (18:00 – 22:00) από ζωντανή μουσική. Η μουσική περφόρμανς θα ξεκινά κάθε ολόκληρη ώρα 18:00 – 19:00, 19:00 – 20:00, 20:00 – 21:00, 21:00 -22:00

Οι μουσικοί: Gerhard Bouwhuis, πιάνο και Heleen Verhulst, Violine

Reynold Reynolds
Ο Reynold Reynolds, γεν. το 1966 στην Αλάσκα, σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο καθώς και φιλμ και φωτογραφία στο School of Visual Arts της Ν. Υόρκης. Μέχρι το τέλος του 2015 ζούσε και εργαζόταν στο Βερολίνο. Ζει σήμερα στο Άμστερνταμ. Εργάζεται κυρίως με φιλμ 16mm και super 8 και στην κινηματογραφική του δημιουργία χρησιμοποιεί τις πειραματικές μεθόδους της επιστήμης. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας ανέπτυξε μια δική του «φιλμική γραμματική» που βασίζεται στον μετασχηματισμό, τον καταναλωτισμό και στην κατάρρευση. Το έργο του κινείται στα όρια της τέχνης και της επιστήμης, του παρελθόντος και του παρόντος, της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας. Οι εφαπτόμενοι και αδιαχώριστοι κόσμοι του μεταφέρουν τον θεατή στα άγνωστα βάθη της ίδιας του της φαντασίας.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διακεκριμένες διοργανώσεις εικαστικής και κινηματογραφικής τέχνης παγκοσμίως, όπως π.χ. στην 4η Biennale του Βερολίνου και την 3η της Μόσχας ενώ συμπεριλαμβάνεται και σε μόνιμες συλλογές όπως αυτή του ΜοΜΑ, Ν.Υόρκη, και του Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.). Ο Reynold Reynolds έχει διακριθεί και βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως π.χ. στο Sundance ή στη Transmediale Berlin.

Ο Reynold Reynolds θα βρίσκεται για μια βδομάδα στην Αθήνα, θα παρουσιάσει την έκθεση The Lost, αλλά και θα διευθύνει το εργαστήριο «Time Lapse Athens».

14 – 17 Απριλίου 2016
Goethe-Institut Athen
Εργαστήριο «Time Lapse Athens»
Ο Reynold Reynolds θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη δημιουργία σεκάνς «time lapse». Το εργαστήριο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με animation. Τα έργα που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν δημόσια συνοδεία ζωντανής μουσικής στις 17 Απριλίου.

Πρόγραμμα εργαστηρίου:
14/4, 16:00 – 20:00 Σεμινάριο με τον Reynold Reynolds
15/4, Γυρίσματα στην πόλη
16/4, Γυρίσματα και postproduction
17/4, Postproduction
και στις 21:00 δημόσια παρουσίαση των παραχθέντων έργων συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Η διεξαγωγή του θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.
Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες: [email protected]

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.