Οι κοινές παράλληλες αναζητήσεις της γνωστής ζωγράφου με αυτές του Σπύρου Βασιλείου

Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου παρουσιάζει την ατομική έκθεση της ζωγράφου Όλγας Αλεξοπούλου. Μετά από μια δεκαετία διεθνούς παρουσίας της ζωγράφου Όλγας Αλεξοπούλου, το Μουσείο αναδεικνύει όχι μόνο το έργο της, αλλά και τις κοινές παράλληλες αναζητήσεις της με αυτές του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου, όπως το πάθος τους για τις θαλασσογραφίες και τα ταξίδια τους στην Κίνα.

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας γράφει: «Αν ο Βασιλείου αντιπροσωπεύει την επιστροφή στις ρίζες κάποιες γενιές πίσω, η Αλεξοπούλου είναι εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς με υπερεθνικές αναζητήσεις. Μιας γενιάς που, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ψάχνει ρίζες και αναφορές ταυτόχρονα σε πολλαπλά γεωγραφικά και πολιτιστικά μήκη. Σε μία τέχνη αφαιρετικής εστίασης, όπου η πραγματικότητα φιλτράρεται και κάθε τι που θεωρείται περιττό αφαιρείται. Η ανθρώπινη παρουσία, εάν υπάρχει, δηλώνεται έμμεσα και φευγαλέα – ένα πλοίο, ένα φουγάρο, μία μορφή που μοιάζει με βιομηχανικό εργαλείο παραπέμπουν σ’ αυτήν. Η απόλυτη κυριαρχία ανήκει σε άλλα στοιχεία του άψυχου και έμψυχου κόσμου – εντυπωσιακές μορφές ορεινών όγκων, καταιγίδες, παγετώνες και ανταριασμένες θάλασσες – όλα αποτυπωμένα στο αμέσως αναγνωρίσιμο χρώμα του φυσικού ορυκτού. Οι συνθέσεις, συχνά αφηρημένες, πάνω στο χαρτί και την πορσελάνη, μεταδίδουν μία ένταση που καθηλώνει. Η τελική συγκίνηση είναι του φιλότεχνου, που αισθάνεται τα κοβάλτινα τοπία της Αλεξοπούλου να τον ρουφούν στον αλλόκοτο κόσμο των σιωπηλών τους εκρήξεων».

Η Όλγα Αλεξοπούλου είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Οξφόρδης. Μέσα στο τελευταίο διάστημα, έργα της εκτέθηκαν σε μουσεία όπως το Νίγκμπο στην Κίνα και στην ατομική της έκθεση στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, αλλά και σε αρκετές γκαλερί ανά τον κόσμο. Η Όλγα ήταν η Artist in Spotlight για το 2014 στην Διεθνή Έκθεση ΤΙΩ ΕΙΛΑΡ 7 στην Αθήνα και επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο graffiti event She’s a Leader του Women’s Forum. Έχει ολοκληρώσει ίσως τη μεγαλύτερη τοιχογραφία street art στην Ελλάδα και τον Ιούλιο ήταν προσκεκλημένη στη Σουηδία στο φεστιβάλ Street Art Österlen.

Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου στεγάζεται στο ατμοσφαιρικό σπίτι-atelier –χαρακτηριστικό δείγμα Αθηναϊκού μοντερνισμού- όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης, απέναντι από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στη σκιά της Ακρόπολης. Το «Atelier Σπύρου Βασιλείου» ανασυνθέτει την καλλιτεχνική διαδρομή μίας από τις πλέον πληθωρικές και εμβληματικές μορφές της νεότερης ελληνικής τέχνης. Εγκαινιάστηκε το 2004, με στόχο την προβολή και ανάδειξη του έργου του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου, αλλά και τη διατήρηση του αρχείου του καλλιτέχνη. Στο Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.