70 και πλέον Έλληνες σχεδιαστές παρουσιάζουν τα σουβενίρ τους

Behind the scenes!

1. Γλειφιτζούρι anyone? Τα αγαπημένα σε όλους γλειφιτζούρια γίνονται ελληνικό σουβενίρ. Χρησιμοποιώντας λευκή και γαλάζια καραμέλα, η product designer Δανάη Κεχαγιά «παίζει» με τα σχήματα και «μεταμορφώνει» τα ελληνικά αξιοθέατα / αγάλματα / στοιχεία, σε λαχταριστά φαγώσιμα γλειφιτζούρια. Ατομικά γλειφιτζούρια – μινιατούρες, του Παρθενώνα, του ακροκέραμου και των καρυάτιδων για να μπορεί ο καθένας να διαλέξει και να φάει το αγαπημένο του αξιοθέατο.

2. Οι σελιδοδείκτες Brain Food είναι μια χιουμοριστική προσέγγιση στη διάσημη ελληνική αρχαία φιλοσοφία, που σε μια ελεύθερη αποδόμηση παρουσιάζεται ως φαγητό του μυαλού. Όταν αυτό με την σειρά του μεταφέρεται σε σουβενίρ – αντικείμενο, ανακατεύεται με την ιστορία, τις εικόνες και τις γεύσεις του τόπου. Κουτάλι, πιρούνι και μαχαίρι, λοιπόν, από τη Νατάσα Χατζηαγγελή σε διάφανο πλέξι γκλας με εικόνες από το ελληνικό καλοκαίρι (κοχύλια, θάλασσα, ουρανός), το ελληνικό φαγητό (χωριάτικη, χταπόδι, φασολάδα) και τα αρχιτεκτονικά μοτίβα της αρχαιότητας (σε διάφορα χρώματα) έτοιμα να σας ακολουθήσουν τόσο τις αναγνώσεις όσο και στα κοκτέιλ σας! Διότι στο break του διαβάσματος ο καθένας από αυτούς (τους σελιδοδείκτες δηλαδή) είναι έτοιμοι να ανακατέψουν και το κοκτέιλ σου! Κάθε συσκευασία περιέχει αναλυτικές οδηγίες χρήσης έκπληξη.

3. Flourish It! από τη Βίβιαν Εμμανουηλίδου.
Στα πρώτα μας σχολικά χρόνια το κεσεδάκι του γιαουρτιού μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο γλαστράκι μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί το πρώτο μας φυτό. Φροντίζοντάς το, μεγαλώνει μαζί μας. Οι σπόροι μετατρέπονται σε ρίζες, φύλλα και τελικά, γεννιούνται νέοι καρποί. Μέσα σε αυτό το εύχρηστο, οικείο και καθημερινό αντικείμενο συντελείται η πρώτη μας πράξη φροντίδας και προσφοράς.

4. Μολυβοθήκη A-maze από τη Νατάσα Μαλέα. Τόσο περίτεχνη ήταν η κατασκευή του λαβύρινθου, από τον Δαίδαλο, για λογαριασμό του μυθικού βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, με σκοπό να απομονώσει τον Μινώταυρο, που ακόμα και ο ίδιος μετά βίας κατάφερε να ξεφύγει, μόλις ολοκλήρωσε την κατασκευή του. Έτσι και η μολυβοθήκη A-maze, εμπνευσμένη από την Ελληνική Μυθολογία, έχει ως απώτερο σκοπό, να καταπλήξει τους επισκέπτες της Ελλάδας και να εγκλωβίσει τις αναμνήσεις τους, διατηρώντας τες ζωντανές, ώστε να μην «ξεφύγουν» ποτέ. Πρόκειται για μία χειροποίητη κατασκευή, από μασίφ ξύλο οξιάς, αποτελούμενη από πέντε περιστρεφόμενα επίπεδα, ενώ λειτουργεί και σαν παιχνίδι παζλ, καθώς προκειμένου η μολυβοθήκη να είναι λειτουργική, πρέπει να σχηματιστούν οι «Ελληνικές Αξίες» που είναι γραμμένες σε κάθε πλευρά του.

5. Οι μπαμπούσκες – The Big Three Nesting Dolls από την ομάδα Heavy Baggage Design αναπαριστούν τους τρεις μεγάλους αρχαίους φιλόσοφους – το Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Ο ένας περιέχει τον άλλο, κυριολεκτικά – ο καθένα μαθήτεψε κοντά στον προηγούμενο. Οι φιγούρες έχουν εμπνευστεί από αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές προτομές καθώς και από σωζόμενες αναπαραστάσεις των τριών φιλοσόφων σε ορθόδοξες εκκλησίες σε όλα τα Βαλκάνια.

Οι τρεις φιγούρες είναι ζωγραφισμένες στο χέρι πάνω σε ξύλο με ακριλικά χρώματα και λουστραρισμένες. Κάθε σετ είναι διαφορετικό.

6. Αναμνηστικά από τον Άδη είναι η πρόταση των Leaven Lab! Στην μυθική (και αρχαία) Ελλάδα μπορούσες να πεθάνεις με διάφορους ευφάνταστους τρόπους μεταξύ άλλων: να γίνεις το γεύμα ενός πεινασμένου Κύκλωπα, να μεταμορφωθείς σε πέτρα, να μαγευτείς από τα τραγούδια των σειρήνων, να διαπιστώσεις ότι δεν ήσουν τελικά αθάνατος ή απλά να σου πέσει μια χελώνα στο κεφάλι. Αν οι κάτοικοι του Άδη μπορούσαν να μας θυμίσουν κάτι, αυτό θα ήταν το να ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτή τη σύντομη ζωή, γιατί στ’ αλήθεια δεν ξέρεις αν αύριο θα εκνευρίσεις τον Δία, ή θα γίνεις πρωινό για Κύκλωπες. Κι αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να τονίσουν και να υπογραμμίσουν τα «Αναμνηστικά από τον Άδη». Η πήλινη σειρά μπρελόκ από την ομάδα Leaven Lab!

7. Η ομάδα Cream μας μεταφέρει στην Αθήνα του 3246 μ.Χ. όπου σε μια αρχαιολογική ανασκαφή, ανακαλύπτονται θραύσματα πιάτου, θαμμένα στην πόλη πριν από 1200 χρόνια και τα οποία μαρτυρούν το υψηλό αισθητικό υπόβαθρο της εποχής. «Τα εξαιρετικά διακοσμημένα θραύσματα και η 40 εκατοστών διαμέτρου ανακατασκευασμένη πιατέλα υποδεικνύουν ότι επρόκειτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, για χρηστικό αντικείμενο. Τα κομμάτια του πιάτου ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής αντικειμένων που βρέθηκαν και είναι κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήματα των Γιάννη Μαμουτζή και Χάρη Πανουσόπουλο, γνωστοί και με την υπογραφή cream».

Πρόκειται για χρηστικά πιάτα μεσαίου μεγέθους τα οποία προέρχονται από μία μεγαλύτερη πιατέλα και τα οποία προσομοιάζουν σε αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία είναι σπασμένα σε διάφορα σχήματα και αυτονομούνται πατώντας σε τρία ποδαράκια. Είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και η κατασκευή τους είναι και αυτή χειροποίητη.

8. Το μοτίβο μέσα στο κάδρο, δεν είναι απλά ένα χειροποίητο κεντημένο μοτίβο. This is a web page! Και είναι η νέα πρόταση του οm* in a box που επιτρέπει στο χρήστη να δημιουργήσει ένα παιχνίδι της εικόνας μέσα στην εικόνα. Εκεί που νομίζεις δηλαδή πως κοιτάς απλά ένα παραδοσιακό κέντημα, με τη βοήθεια του κινητού σου (χρειάζεται το qr code reader app) σου εμφανίζεται μία ιστοσελίδα με επτά παραδοσιακές συνταγές για πίτες, εικόνες και μνήμες από την Ήπειρο. Την ιδιαίτερη πατρίδα του δημιουργού με την μεγάλη παράδοση στον αργαλειό και το κέντημα.

«Με το αντικείμενο αυτό προσπαθώ να παντρέψω την παράδοση με την τεχνολογία, το παρελθόν με το παρόν και να παρουσιάσω εικόνες, μνήμες και συνταγές από την ιδιαίτερη μου πατρίδα την Ήπειρο»

9. Τα Neo Grec είναι μια νέα γενιά ελληνικών σουβενίρ εμπνευσμένα από τα αγαπημένα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Φρέσκες, διασκεδαστικές εικόνες αποτυπώνουν την σύγχρονη Ελλάδα χρησιμοποιώντας τα σύμβολα και τα στερεότυπα που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα με σαρκαστική διάθεση, «παντρεύοντας» το αρχαίο με το παραδοσιακό και το σήμερα με χιουμοριστικό τρόπο.

10. Όταν τα μελτέμια συναντούν την αρχαία μινιμαλιστική γλυπτική των Κυκλάδων δημιουργείται η ριπις. Η ριπις πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα τον 4ο αιώνα π.Χ, ήταν στρογγυλή με μονοκόμματο τεντωμένο δέρμα ή ύφασμα ή έμοιαζε με φύλλο φοίνικα. Ένα προσωπικό εργαλείο που χρησιμοποιούνταν με σκοπό την ανακούφιση από την ζέστη. Τα κυκλαδικά ειδώλια είναι τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής γλυπτικής στην Ευρώπη. Αναπαριστούν αφαιρετικά γυναικείες μορφές, σύμβολο λατρείας από την αρχαιότητα. Ένα από τα πιο σημαντικά ειδώλια που χρονολογείται το 3000-2800 π.Χ επαναλαμβάνεται συμμετρικά σχηματίζοντας ακτίνες που παραπέμπουν στον πλούσιο και καυτό ήλιο της Ελλάδας. Το αντικείμενο αυτό δημιουργήθηκε από την Euangelia για να σας συντροφεύει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και στις καυτές στιγμές κάνοντας φλερτ με μια του κίνηση. Τον χειμώνα χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό για να θυμάστε πάντα την όμορφη Ελλάδα.

11. Παπά Λούκας. Από μικρός ήταν λάτρης του heavy metal και του Star Wars, με ιδιαίτερη αδυναμία στον Bruce Dickinson και τον Darth Vader. Μεγαλώνοντας βρήκε το μόνο επάγγελμα που του κάλυπτε την ανάγκη να ντύνεται ολημερίς με μαύρα ρούχα και να του επιτρέπει να έχει μακριά μαλλιά. Πρόσφατα αγόρασε και μια μηχανή, και όποτε φοράει το κράνος του, ολοκληρώνει τη φαντασίωσή του ως άλλος Darth Vader.

Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να παίζει ηλεκτρική κιθάρα, να τραγουδάει δυνατά και να ονειρεύεται πως είναι ο frontman των Iron Maiden. Είναι καλοκάγαθος και χαμογελαστός και ψάχνει τη δική του Princess Leia για να την χρίσει νεωκόρισσα της καρδιάς του.

Η νέα πρόταση της Busy Bee για την τέταρτη εκδοχή του «It’s all, oh so souvenir to me!»

Αυτά και άλλα πολλά θα σας περιμένουν στην Vol. 4 εκδοχή του «It’s all, oh so souvenir to me!» που θα βρίσκεται από τις 21 Ιουλίου στο Concierge Athens.

70 και πλέον Έλληνες σχεδιαστές θα παρουσιάζουν τα δικά τους μοναδικά σουβενίρ, διαμορφώνοντας με τις προτάσεις τους το χώρο του Concierge Athens.

Συντελεστές

Στην έκθεση συμμετέχουν
11% design / A Future Perfect / Anima Theca / Β612 / Bomba Design / George Boya / Bubble Box / Busy Bee / Costas Bissas / Natasha Chatziangeli / Cream / Xenia Deimezi / Spyros Drakos / Vivien Emmanouilidou / Euaggelia / Evol Eyes / Georgia P / Go Greek / Granma’s Favourite / Greek Way / Heavy Baggage / It’s all Greek on me / jazzt design / καπάνι graphix / Yiannis Karlopoulos / Danai Kehaya / Kizis Studio / Leaven Lab / Lilly’s Papillon / Natasa Malea / Mirella Manta / Meet the Cat / Me Too / Anna Moraytou / Mydesign Mylonadis / Eleni Nastou / Neo Grec / om* in a box / Paraphernalia / Parissis Panos / Πριγκιπώ / Νίκος Ράκας / Rdesign by Ritsa Anastasiadou/ / Dimosthenis Serketzis / Zachos Stathopoulos / Sugar Line Productions / τι-λτ / the greek bag / The Three Dots / Tourvas / Christos Vlioras / The Wandering Workshop / Trouve mon Bouton / We Design / Which Cat?/ Yolanda Naranjo Art & Design / Argiri Zelka 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.