Στις 6 Μαρτίου η γκαλερί ΑΔ εγκαινιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Πολυζωίδου, η οποία διαρκεί έως τις 20 Απριλίου 2013.

Η καλλιτέχνης στην έκθεση αυτή συστηματοποιεί μία μέθοδο που επιτρέπει στο ιστορικό και το ζωγραφικό συμβάν να συνυπάρξουν σε ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Διαχειρίζεται την απόσταση των δύο αυτών σημείων ως φυσικό μεταβλητό μέγεθος, επιτρέποντάς τους να ταυτιστούν. Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ αναπαράστασης και αναπαριστώμενου, τα έργα της φέρνουν τον θεατή απέναντι σε μία αληθινή εικόνα και μία ζωγραφική θέση, όπου η πραγματικότητα αποτελεί μέρος της και όχι παραπομπή.

Η ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση της ζωγραφικής έρχεται σε αντίθεση με τις κυρίαρχες τάσεις της αναπαράστασης αρχείου που ισχύουν σήμερα: από τη μία έναν φωτορεαλισμό που η αφετηρία του εντοπίζεται στη διαχείριση των αρχείων ως ένα είδος πολιτικού σχολιασμού και από την άλλη μία ζωγραφική που δίνει έμφαση στην προσωπική γραφή του καλλιτέχνη που παράγει εικόνες πέρα από την πραγματικότητα του αναπαριστώμενου γεγονότος.

Εάν στην πρώτη περίπτωση ο θεατής μετατρέπεται σε ψευδομάρτυρα, αποκτώντας την αναληθή αίσθηση της παρουσίας του σε μια ιστορική πραγματικότητα, στη δεύτερη τοποθετείται σε ένα κενό μεταξύ της αφήγησης και αφηγηματικής μεθόδου από τη μία και του γεγονότος αφ’ εαυτού από την άλλη, βιώνοντας το γεγονός μόνο μερικώς.

Η Μαρία Πολυζωίδου μέσα από τα νέα της έργα δημιουργεί το χώρο στον οποίο ο θεατής μπορεί να διαπραγματευτεί την παρουσία του ή την απουσία του από τη γραφή της ιστορίας, τη δημιουργία της εικόνας και την κατασκευή του νοήματος, επιτρέποντάς του να υπάρξει σαν ένας ενεργός θεατής μιας “πραγματικής ζωγραφικής”.