In Progress Feedback Festival 2015

Ένα φεστιβάλ με ενεργή συμμετοχή του κοινού και θέμα «Παιδί, ισότιμος πολίτης»

Ο Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre παρουσιάζει το In Progress Feedback Festival 2015 με θέμα «Παιδί, ισότιμος πολίτης», από τις 21 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου. Κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι η έρευνα, ο πειραματισμός και η εξέλιξη της δημιουργικής διαδικασίας, αλλά και το πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη γνώμη του κοινού μέσω της ανταλλαγής ιδεών με αυτό.

Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους, η οποία δεν αποτελεί ακόμη ολοκληρωμένο έργο αλλά βρίσκεται υπό διαμόρφωση, δοκιμάζοντας τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό που συμμετέχει ενεργά στο τέλος κάθε παράστασης μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους τρόπους ανταλλαγής ιδεών, λαμβάνοντας το feedback που θα τους οδηγήσει σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση.

Φέτος, επιλέχθηκε να έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και το θέμα του είναι το παιδί. Παράλληλα, θα φιλοξενηθούν παράλληλες δράσεις και σε συνεργασία με φορείς και ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με το παιδί όπως το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, την ομάδα Creo, το Σύνδεσμο Χορού, το Child’ Space Athens και τις Μαγικές Σβούρες. Στόχος είναι η δημιουργία για το παιδί, η συζήτηση και το χτίσιμο των βάσεων για τη σχέση του χορού και του θεάτρου στην εκπαίδευση.

Σε μια κίνηση του Κινητήρα να έρθει πιο κοντά στη γειτονιά και την κοινότητα, όλες οι δράσεις, διαδραστικές και παραστατικές, θα έχουν ελεύθερη είσοδο ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι. Επιπλέον, ανοίγει ένας ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας με την επαρχία μιας και φέτος στο φεστιβάλ συμμετέχουν ενεργά τόσο το Πανεπιστήμιο της Πάτρας όσο και η ομάδα Ρόδα από την Καρδίτσα.

{youtube}HVchgIxvQws{/youtube}
Δείτε το τρέιλερ του φεστιβάλ «In Progress Feedback Festival 2015

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:

– Πάρτυ έναρξης με εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους από τους συντελεστές του φεστιβάλ το Σάββατο 21 Μαρτίου από τις 18:00 και μετά στο Monsieur Barbu (Φαλήρου 59).

– Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαρτίου: παραστάσεις με feedback από το κοινό και την κριτική επιτροπή (Δημήτρης Αδάμης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός/ Αντιγόνη Γύρα, χορογράφος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα/ Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, δραματουργός, σκηνοθέτης) από τις ομάδες: Cronopio (Πλανήτης Χου), Λάθος (A Human named child), Travala (Τροχάδην), Ρετρό (Η Πριγκί και το μπιζέλιπισσα), Ρόδα (Το παιδί και το δέντρο). Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων:

Σάββατο 28 Μαρτίου στις 17:30
Το παιδί και το δέντρο – ομάδα ΡΟΔΑ
Mια γειτονιά στην άκρη της μεγάλης πόλης, γεμάτη από έμπορους, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Μια γειτονιά γεμάτη πολυκατοικίες, κλειστά παράθυρα, συναγερμούς, φράχτες. Εκεί υπάρχει ένα κουτσουρεμένο δέντρο, απολειφάδι πρασίνου. Ένα δέντρο που ενοχλεί, που γίνονται συνελεύσεις επι συνελεύσεων για να το κόψουν. Εκεί ζει ένα παιδί, που περνά σαν σκιά από τους δρόμους της. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια συνηθισμένη οικογένεια, ένας πατέρας και μια μάνα που δεν αντέχουν να μιλήσουν γι’ αυτά που τους πληγώνουν βαθιά, που μπουκώνουν υλικά αγαθά για να μην κραυγάσουν. Κάτι, όμως, θα συμβεί αυτά τα Χριστούγεννα. Όχι θαύμα, ούτε καμία τεράστια αλλαγή. Μια μικρή χαραμάδα ελπίδας, σαν ένα καινούργιο πράσινο φυλλαράκι που προσπαθεί να ξεμυτίσει στον ήλιο. Μια παράσταση αφήγησης, με ηθοποιούς, κούκλες και θεάτρο σκιών, εμπνευσμένη από το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ένα δέντρο μια φορά». Απευθύνεται σε πολίτες από 8 ετών και άνω.

Σάββατο 28 Μαρτίου στις 18:30
a human named:child – ομάδα ΛΑΘΟΣ

Αυτό το παιδί παίζει πολύ, πρέπει να παίζει λιγότερο. Αυτό το παιδί μιλάει πολύ, πρέπει να μιλάει λιγότερο. Αυτό το παιδί κουνιέται πολύ, πρέπει να κουνιέται λιγότερο. Αυτό το παιδί κολυμπάει πολύ, πρέπει να κολυμπάει λιγότερο. Τρεις ηθοποιοί επιχειρούν να μπουν στα παιδικά δωμάτια όλου του κόσμου. Ξεκινώντας από τη χιονισμένη Αγ. Πετρούπολη, διασχίζοντας ένα πλούσιο σαλόνι και καταλήγοντας σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. «Παιδιά! Τα έχεις προσέξει τα παιδιά; Έχεις προσέξει το σοβαρό βλέμμα που έχουν καμιά φορά;» Αλμπέρ Καμύ. Η παράσταση απευθύνεται σε πολίτες από 10 ετών και άνω.

Σάββατο 28 Μαρτίου στις 19:30
Προαπόγονος – ομάδα TRAVALA
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα αυγό. Αλλά δε μοιάζει με τα άλλα. Είναι ανήσυχο και ονειροπόλο. Θέλει να γευτεί τον κόσμο κι όχι να το γευτούν βραστό ή τηγανητό. Το σκάει λοιπόν από το κοτέτσι κι η μεγάλη περιπέτεια της ζωής του αρχίζει. Το αυγό που βιάζεται να εκκολαφθεί ταυτίζεται με την εφηβεία. Η εφηβεία είναι μια ενδιάμεση φάση μεταξύ της παιδικής και της ενήλικης ζωής. Είναι συγχρόνως και μια φάση κρίσης, επειδή υπάρχει άμεση και οριστική αλλαγή στο σώμα και στον ψυχισμό. Ωστόσο, η κρίση είναι πάντα μια πρόκληση για μια νέα αρχή. Στην παράσταση, που απευθύνεται σε έφηβους πολίτες, παίρνουν μέρος ο Χρόνος, η Εμπειρία και το αυγό.

Κυριακή 29 Μαρτίου στις 17:30
Η Πριγκίπισσα και το μπιζέλι! – ομάδα ΡΕΤΡΟ
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας πρίγκιπας, που ήθελε να παντρευτεί μια πριγκίπισσα. Έψαξε όλο τον κόσμο για μία αληθινή πριγκίπισσα στην εμφάνιση και τους τρόπους αλλά δεν την βρήκε και γύρισε πίσω στο παλάτι του. Ένα βράδυ και ενώ έξω είχε τρομερή καταιγίδα, ένας χτύπος ακούστηκε στην πύλη του παλατιού. Όταν άνοιξε η βασίλισσα, είδε με έκπληξη να στέκεται μπροστά της μια κοπέλα. Τα μαλλιά της και τα ρούχα της ήταν μούσκεμα από τη βροχή και φαινόταν πολύ ταλαιπωρημένη, όμως ισχυριζόταν πως ήταν πριγκίπισσα. Αποφασισμένη να μάθει η βασίλισσα αν η κοπέλα ήταν πράγματι πριγκίπισσα, χωρίς να πει τίποτα στον πρίγκιπα, πήγε στο υπνοδωμάτιο όπου θα φιλοξενούσαν την κοπέλα, πήρε όλα τα στρωσίδια από το κρεβάτι και τοποθέτησε ένα μπιζέλι. Όταν ξημέρωσε, ρώτησαν την κοπέλα πώς είχε κοιμηθεί. Όλοι αγωνιούν για την απάντησή της. Από αυτή την απάντηση άλλωστε θα εξαρτηθούν όλα τα ερωτήματα. Πρέπει να είσαι πριγκίπισσα για να θεωρείσαι ισότιμη; Η Βασίλισσα συμπεριφέρεται ισότιμα στο παιδί της;  Ο πρίγκιπας μπορεί να φερθεί ισότιμα; Η παράσταση απευθύνεται σε πολίτες από 3 έως 6 ετών.

Κυριακή 29 Μαρτίου στις 18:30
Πλανήτης Χου – ομάδα CRONOPIO
Γιατί δεν διάβασες; Γιατί δεν έδεσες τα παπούτσια σου σωστά; Γιατί κλαίς; Οι ερωτήσεις ακούγονται λογικές. Τι γίνεται όμως, όταν η ηρωίδα χάνει τη διάθεση και τα κίνητρα να κατασκευάζει δικαιολογίες για να απαντήσει; Αρχίζει να εξερευνά, ώσπου βρίσκει τον ιδανικό πλανήτη για να παίξει. Είναι όλα όσα ονειρευόταν. Το στοίχημά της, όμως, είναι να δώσει ένα χρώμα και στο δικό της πλανήτη. Θα τα καταφέρει; Απευθύνεται σε πολίτες από 5 έως 12 ετών. Παρόλα αυτά, κοινωνιολογικά και συναισθηματικά στοιχεία που προβάλλονται μέσα από τις σχέσεις των ηρώων, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 20:00 θα ανακοινωθεί η νικήτρια ομάδα του φεστιβάλ που θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει 12 παραστάσεις τη σεζόν 2015-16 σε συμπαραγωγή του Κινητήρα.

– Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Απριλίου: Residency στον Κινητήρα και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν με θέμα «Ο Χορός στην Εκπαίδευση»
Το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η DERIDAncetheatre Ensemble, η ομάδα Creo/ καλλιτεχνική ομάδα Ρέον και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, ο Σύνδεσμος Χορού και η ομάδα του Κινητήρα θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εμπειρία, γνώσεις και απόψεις σχετικά με το χορό στην εκπαίδευση. Σκοπός της σύμπραξης αυτής είναι σταδιακά να οδηγήσει στη θεσμοθέτηση μαθήματος χορού στα σχολεία. Η δράση αυτή είναι στο πλαίσιο έρευνας και δεν είναι ανοιχτή στο κοινό.

– 3 δωρεάν σεμινάρια για μεγάλους και παιδιά το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Απριλίου:

Σάββατο 4 Απριλίου: 11:00-12:00
Κινητήρας Family με τη Βίκυ Αδάμου – Για γονείς και παιδιά από 2 έως 5 ετών
Ποικιλία δημιουργικών κινητικών παιχνιδιών θα γίνουν αφορμή να γνωρίσουμε τη δυναμική της ομάδας όπου μικροί και μεγάλοι αλληλεπιδρούν και συνυπάρχουν χωρίς διαχωρισμούς. Εμπνεόμενοι από τον αυθορμητισμό και την περιέργεια των παιδιών ξαναγνωρίζουμε το σώμα και τις κινητικές και εκφραστικές του δυνατότητες. Δουλεύουμε την ισορροπία, την ελαστικότητα, το συντονισμό, την ταχύτητα και την ανάπτυξη της επικοινωνίας με τα παιδιά. Καλλιεργούμε την αυτοπεποίθηση, την ανεξαρτητοποίηση, τη συνεργασία, τον έλεγχο των κινήσεων και τη χωροαντιληπτική ικανότητα σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα πρώτα χορευτικά τους βήματα. Η Βίκυ Aδάμου είναι ηθοποιός, performer,σκηνοθέτης, μέλος του Κινητήρα.

Σάββατο 4 Απριλίου: 17:30-19:00
Γονείς και μωρά με τη Μάρθα Κλουκίνα.
Ελάτε μαζί με το μωρό σας να γνωριστούμε και να δοκιμάσετε την εμπειρία της μεθόδου Child’Space.
17:30-18:15: Ομάδα Α: για βρέφη από 5 εβδομάδων ως 5 μηνών
18:15-19:00: Ομάδα Β: για βρέφη από 5 μηνών ως 9 μηνών (πριν ξεκινήσουν το μπουσούλημα)

To Child’SpaceAthens είναι ένα πρόγραμμα για βρέφη και νήπια από τη γέννηση μέχρι το ανεξάρτητο περπάτημα και τους γονείς τους. Βασίζεται στη μέθοδο Child’Space, μία μέθοδο που υποστηρίζει την κινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη και προσφέρει στον γονέα τη γνώση και τον τρόπο να παρατηρεί με ευαισθησία το βρέφος του, να ενθαρρύνει τα αναπτυξιακά ορόσημα στη διαδρομή που διανύει μεγαλώνοντας και να εμπλουτίσει την επικοινωνία μαζί του. Διδάσκει και οδηγεί η Μάρθα Κλουκίνα, δασκάλα Κίνησης, σύμβουλος Κινητικής Ανάπτυξης και πιστοποιημένη Child’Space Practitioner.

Κυριακή 5 Απριλίου: 17:00-18:00
«Εξερευνώντας τα συναισθήματα» με την Χαρά Γαλενιανού
Ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους με και χωρίς νοητική υστέρηση με θέμα την αναγνώριση, διερεύνηση και έκφραση των συναισθημάτων. Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από παιχνίδια επικοινωνίας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αυτοσχεδιασμών, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του σώματος και του λόγου ως μέσων επικοινωνίας και έκφρασης ποικίλων συναισθημάτων (της χαράς, της έκπληξης, του φόβου και του θυμού), να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας, αναγνωρίζοντας παράλληλα και κατανοώντας τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης των άλλων. Η Χαρά Γαλενιανού έχει κάνει θέατρο με παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Very Special Arts Hellas) και το Ίδρυμα Προστασίας & Αποκατάστασης Παιδιών & Νέων με Νοητική Υστέρηση «Η Θεοτόκος».

Σάββατο 4 Απριλίου στις 19.30: ένα παραμυθένιο ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου «Φεγγαράκι μου χοντρό…»
Από τη συγγραφέα Χαρά Γιαννακοπούλου και την ηθοποιό και κουκλοπαίκτρια Ευαγγελία Νικηφόρου. Ένα ταξίδι στον ουρανό, στα μυστικά των παιδιών και της ομορφιάς της νύχτας, μέσα από μία δραματοποιημένη αφήγηση και τον κόσμο του θεάτρου σκιών. Είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που αγαπάει τη νύχτα περισσότερο απ’ τη μέρα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.