“Reassembly”: καλλιτέχνες από τέσσερις ηπείρους στο νησί της Τήνου

Reassembly Tinos Quarry Platform

Μια έκθεση που απαντά στις νέες μορφές εθνικισμού, ξενοφοβίας και οικονομικής απομόνωσης

Το Tinos Quarry Platform σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζει την έκθεση “Reassembly”:

Η απρόσκοπτη μετακίνηση ατόμων και αντικειμένων, που κάποτε θεωρούνταν ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της σύγχρονης τέχνης, γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιη σήμερα, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από νέες μορφές εθνικισμού, ξενοφοβίας και οικονομικής απομόνωσης. Πράγματι, πολλοί καλλιτέχνες που εργάζονται σε αυτό το περιβάλλον δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να διασχίσουν τα άλλοτε αδιαμφισβήτητα ανοικτά σύνορα, ή να μεταφέρουν έργα τους από και προς εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε μια κατ’ εξοχήν διεθνή σκηνή.

Η έκθεση Reassembly απαντά σε αυτή την κρίση, φέρνοντας το έργο καλλιτεχνών από τέσσερις ηπείρους στο νησί της Τήνου με τη συνεργασία ανάμεσα στον καλλιτέχνη, συνθέτη και θεωρητικό G Douglas Barrett, τον καλλιτέχνη Πέτρο Τουλούδη, την πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης Tinos Quarry Platform, και του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Reassembly Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση περιλαμβάνουν στα έργα τους θέματα που άπτονται της διεθνικότητας  και της παγκοσμιότητας και για τη δημιουργία τους χρησιμοποιούν μια σειρά από φορητά ψηφιακά μέσα (βίντεο, φωτογραφία, ήχο, κείμενο), καθώς και πρακτικές της μουσικής σημειογραφίας που παραδοσιακά σχετίζονται με την παρτιτούρα.

Παρ’ ότι αποκομμένη από τη μουσική, η παρτιτούρα στην περίπτωση αυτή υποδηλώνει τη δυνατότητά της να διασχίζει τα χωρικά και χρονικά σύνορα μέσω της εικονικής ή άυλης κατάστασής της. Προηγούμενα παραδείγματα σημειογραφίας και οδηγιών με τη συνέργεια πολλαπλών μέσων βρίσκονται στα “event scores”, τα οποία εμφανίστηκαν κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, παράλληλα με την εννοιολογική τέχνη και τις πρακτικές «από – υλοποίησης». Οι συγκεκριμένες φόρμες καταδεικνύουν όχι μόνον τη ρευστότητα ανάμεσα στα μέσα, αλλά αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το σύγχρονο καθεστώς της υπερ – διασυνδεδεμένης παγκόσμιας απομόνωσης.

Reassembly Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Η πλατφόρμα Tinos Quarry Platform είναι ένα φόρουμ για τη σύγχρονη τέχνη, η οποία υποστηρίζει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και βρίσκεται στο νησί της Τήνου. Η TQP προσκαλεί συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών πρότζεκτ. Οι συνέργειες που προκύπτουν μεταξύ καλλιτεχνών και τοπίου συμβάλλουν στην ανάπτυξη δικτύων που περιλαμβάνουν τόσο την τοπική όσο και τη διεθνή κοινότητα, ενώ ανοίγουν το πεδίο προς ένα ευρύτερο κοινό.

Συντελεστές

Καλλιτέχνες:

Adel Abidin, G Douglas Barrett, Sari Carel, Emma Dusong, Francesco Gagliardi, Γιώργος Κουμεντάκης, Alyssa Moxley, Melody Nixon, Ντόρα Οικονόμου, Λένα Πλάτωνος, Tao G. Verhovec Sambolec, Raphael Sbrzesny, Πέτρος Τουλούδης, Samson Young, Hong-Kai Wang.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.