Μια έκθεση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Η AMAKA, στα πλαίσια του Re-flower Project παρουσιάζει από τις 5 έως τις 13 Μαρτίου 2016 την εικαστική έκθεση Re-flower.

H έκθεση Re-flower παρουσιάζει τα αποτελέσματα του ομώνυμου δημιουργικού εργαστηρίου photo-therapy για γυναίκες, θύματα trafficking και sex workers που ζουν και εργάζονται στην πόλη της Αθήνας.

To Re-flower Project χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το εργαστήριο υλοποιείται από την ΑΜΑΚΑ, ως κομμάτι του ευρύτερου προγράμματος “Τhe Attendants” και λαμβάνει χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2015, στο κέντρο της Αθήνας πολύ κοντά στις γειτονιές όπου οι συμμετέχουσες γυναίκες ζουν και εργάζονται. Το εργαστήρι φιλοξενείται στην οδό Σατωβριάνδου, στο κτήριο της οργάνωσης “Στρατός της Σωτηρίας”.

Εκεί, στα πλαίσια του “Green Light Project”, η οργάνωση έχει σαν στόχο να δημιουργήσει μελλοντικά ένα κέντρο ημέρας και υποδοχής της ευπαθούς αυτής ομάδας (με υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, νομική βοήθεια από διαφορετικές οργανώσεις κ.ά). Εκτός από την ΑΜΑΚΑ και το Στρατό Σωτηρίας στον χώρο ήδη δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ενδυνάμωσης και υποστήριξης στη συγκεκριμένη ευάλωτη ομάδα.

Η τοποθεσία αυτή του χώρου δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα σε όλη την προσπάθεια, καθώς τα προβλήματα και οι συνθήκες του πληθυσμού βιώνονται με πολύ έντονο τρόπο. Σε αυτήν ακριβώς την τοποθεσία επιλέχθηκε να γίνει και η έκθεση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου, καθιστώντας τον ίδιο τον χώρο, μέρος της έκθεσης.

Ο θεατής, θα καλεστεί να περπατήσει στους ίδιους δρόμους που οι κοπέλες εργάζονται, και μπαίνοντας στο κτήριο θα είναι σαν να μοιράζεται μέρος της πραγματικότητας τους. Στον χώρο θα έχει την δυνατότητα να δει τα έργα που οι ίδιες κοπέλες δημιούργησαν: φωτογραφίες, κείμενα και ηχητικά ντοκουμέντα. Στόχος της έκθεσης της δουλειάς του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού διαμέσου της τέχνης για θέματα trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα, στο χώρο θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό από τη “Θετική Φωνή” για ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη και στη σεξουαλική αγωγή και υγεία.

Την ημέρα των εγκαινίων, κάτω από την μουσική πινελιά της DJ Ανδρομάχης με soul-full ήχους, θα λειτουργεί διαδραστικός φωτογραφικός θάλαμος, όπου το κοινό με μεθόδους video therapy θα μπορεί να αφήσει το μήνυμα του για τις γυναίκες του εργαστηρίου καθώς και άλλα εικαστικά δρώμενα.

Λίγα λόγια το Attendants
To Attendants Project δημιουργήθηκε από την φωτογράφο Μυρτώ Παπαδοπούλου το 2011, σαν μια απάντηση στη έντονη αύξηση των θυμάτων trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης που παρατηρείται στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Είναι ένα Cross Media project το οποίο εξετάζει την βιομηχανία του σεξ με διαφορετικά πρίσματα. Οι δράσεις του Attendants περιλαμβάνουν εκδόσεις, ομιλίες, φωτογραφικές εκθέσεις, ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο των δράσεων εντάσσεται και το εργαστήρι Photo – therapy Re-flower, με άμεσους αποδέκτες τα ίδια τα θύματα..

Λίγα λόγια για τον Στρατό της Σωτηρίας και το Green Light Project
Ο Στρατός της Σωτηρίας είναι ένα παγκόσμιο χριστιανικό κίνημα το οποίο δραστηριοποιείται σε 124 χώρες. Από το 2007 με έδρα την Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να σχεδιάζει προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα που απευθύνονται σε ηλικιωμένους, νέους γονείς, άστεγους, θύματα trafficking κ.τλ.

Το Green Light Project (GLP) είναι μια πρωτοβουλία του Στρατού της Σωτηρίας στην Ελλάδα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπων. Από το 2009 στη Θεσσαλονίκη και από το 2013 στην Αθήνα – με τη συμβολή του Set Free Movement και του Free Methodist – το πρόγραμμα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άτομα που έχουν παγιδευτεί σε κυκλώματα σωματεμπορίας και εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα έχει σαν βάση του την προσωπική επαφή με άτομα και οικογένειες και τη συμπαράστασή του για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Επίσης, επιδίωξή του είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες κοινωνικές προσπάθειες, για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, μέχρι την εξάλειψή του. Πρόσφατα, με την σημαντική υποστήριξη του Sani Resort, το GLP απέκτησε ένα υπέροχο “σπίτι” στο κέντρο της Αθήνας, για να γίνει η βάση των δραστηριοτήτων του. Στο σπίτι αυτό τώρα φιλοξενείται και η έκθεση Re-flower.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.